Груша для дитини вважається одним з найбільш підходящих фруктів. Її соковита м’якоть містить комплекс основних вітамінів і інших речовин, необхідних для розвитку організму. При дотриманні деяких пересторог плоди можна включати в раціон малят з грудного віку.
Користь і шкода груш
На відміну від більшості фруктів груші мають виражені в’яжучі властивості і кріплять стілець. Тому їх рекомендують їсти при схильності до діареї, для профілактики травних розладів. Сік і м’якоть фруктів насичені пектинами, що очищають кишечник і кров від токсинів.
Серед вітамінів, якими багаті груші: тіамін, рибофлавін, фолієва, аскорбінова і нікотинова кислоти, каротин. У комплексі з залізом, калієм, фосфором і іншими елементами вони забезпечують нормальне засвоєння їжі, підтримують обмінні процеси в клітинах, беруть участь у формуванні тканин нервової системи, скелета, внутрішніх органів, синтезі нових кров’яних тілець.
Фруктоза, що міститься в грушах, засвоюється, не перевантажуючи підшлункову залозу. Тому їх рекомендують при порушеннях вуглеводного обміну. Корисні ці плоди для зміцнення імунітету, відновлення фізичних сил, нервовому і розумовому напрузі.
Чи можна давати грушу дитині, залежить від стану травної системи і здоров’я в цілому. Шкоду цей фрукт може нанести при запорах, запальних захворюваннях шлунка або кишечника. Алергія на нього відзначається рідко, однак виключати зовсім її ймовірність також не можна.
Як вводити в прикорм
Малюкам до 1 року рекомендується пропонувати протерте напіврідке пюре з відварених або печених груш. Давати його починають зазвичай з 6-7 місяців, після введення в раціон яблук і 1-2 видів овочів.
- Перша порція — близько 1 ч. л. або трохи менше. Новий продукт бажано пробувати в ранкові години.
- У наступні годування обсяг пюре доводять до 40-50 г. Дітям до 1,5 років досить давати його 1-2 рази в тиждень.
- Дітям 2-3 років можна їсти до 100 г груш одноразово.
- Малюки 4-5 років і старше можуть ласувати цими фруктами, з’їдаючи по 1 великому плоду щодня.
Термічна обробка не гарантує відсутності індивідуальної непереносимості продукту. При таких ознаках, як шкірний висип, свербіж, набряки, раптовий риніт або сльозотеча, груші з ужитку потрібно виключати і звертатися до педіатра.
У сирому вигляді фрукт можна пропонувати дітям з 1-1,5 років. Його обов’язково очищати від шкірки і кісточок, розрізаючи на невеликі шматочки.
Гризти цілі груші бажано малюкам не раніше 3 років.
Важливо пам’ятати про в’яжучі властивості цих плодів. Натщесерце їсти їх шкідливо, в іншому випадку можлива тяжкість в шлунку. Кращий час для груш — між годуваннями: через 30-40 хвилин після молочної суміші, овочевого блюда. Можна поєднувати цей фрукт з яблуками, бананами, вівсяною, рисовою кашею, сиром. І готувати десерти: пудинги, фруктові салати, компоти та киселі.
Для дитячого раціону підходять нетерпкі соковиті сорти ніжного смаку: Дюшес, Вікторія. Сорти з щільною м’якоттю, наприклад, Алегро, Вільямс, рекомендується використовувати, коли вони добре відтлежаться. Їх можна їсти в свіжому вигляді не тільки в сезон, але і пізньої осені. На зиму плоди можна в’ялити.
Зимові груші придатні в їжу маленьким дітям за умови правильного зберігання, після того, як стануть досить м’якими.
Груші: рецепти для дітей
Їсти свіжими слід тільки неушкоджені плоди, без плям і інших відмітин на поверхні. Рекомендується вибирати груші в індивідуальній упаковці, з вираженим ароматом, без патьоків соку. Для пюре і компотів підходять м’які фрукти.
Пюре з груш для дитини
- Відповідні плоди почистити від шкірки, вирізати серцевини.
- Запекти груші в духовці або відварити на пару протягом 10 хвилин.
- Злегка остудити, протерти через сито.
- Можна додати в продукт кисломолочний напій, яблучний сік, трохи цукрового сиропу.
Таке пюре підійде дітям з 6 місяців. Подавати можна охолодженим або теплим на десерт після сніданку чи обіду.
Компот з груш для дитині
- Фрукти порізати скибочками, засипати цукром: 3 ст. л. на 500 г.
- Покласти груші в каструлю, залити 1,5 л холодної води.
- Варити на повільному вогні 20 хвилин, потім настояти 1 годину.
Подавати як прохолодний напій або десерт малюкам будь-якого віку порціями 150-200 мл. разом з м’якоттю.