Чи можна груші дітям, з якого віку, скільки

Груша для дитини вважається одним з найбільш підходящих фруктів. Її соковита м’якоть містить комплекс основних вітамінів і інших речовин, необхідних для розвитку організму. При дотриманні деяких пересторог плоди можна включати в раціон малят з грудного віку.

Користь і шкода груш

На відміну від більшості фруктів груші мають виражені в’яжучі властивості і кріплять стілець. Тому їх рекомендують їсти при схильності до діареї, для профілактики травних розладів. Сік і м’якоть фруктів насичені пектинами, що очищають кишечник і кров від токсинів.

Серед вітамінів, якими багаті груші: тіамін, рибофлавін, фолієва, аскорбінова і нікотинова кислоти, каротин. У комплексі з залізом, калієм, фосфором і іншими елементами вони забезпечують нормальне засвоєння їжі, підтримують обмінні процеси в клітинах, беруть участь у формуванні тканин нервової системи, скелета, внутрішніх органів, синтезі нових кров’яних тілець.

Фруктоза, що міститься в грушах, засвоюється, не перевантажуючи підшлункову залозу. Тому їх рекомендують при порушеннях вуглеводного обміну. Корисні ці плоди для зміцнення імунітету, відновлення фізичних сил, нервовому і розумовому напрузі.

Чи можна давати грушу дитині, залежить від стану травної системи і здоров’я в цілому. Шкоду цей фрукт може нанести при запорах, запальних захворюваннях шлунка або кишечника. Алергія на нього відзначається рідко, однак виключати зовсім її ймовірність також не можна.

Як вводити в прикорм

Малюкам до 1 року рекомендується пропонувати протерте напіврідке пюре з відварених або печених груш. Давати його починають зазвичай з 6-7 місяців, після введення в раціон яблук і 1-2 видів овочів.

  1. Перша порція — близько 1 ч. л. або трохи менше. Новий продукт бажано пробувати в ранкові години.
  2. У наступні годування обсяг пюре доводять до 40-50 г. Дітям до 1,5 років досить давати його 1-2 рази в тиждень.
  3. Дітям 2-3 років можна їсти до 100 г груш одноразово.
  4. Малюки 4-5 років і старше можуть ласувати цими фруктами, з’їдаючи по 1 великому плоду щодня.

Термічна обробка не гарантує відсутності індивідуальної непереносимості продукту. При таких ознаках, як шкірний висип, свербіж, набряки, раптовий риніт або сльозотеча, груші з ужитку потрібно виключати і звертатися до педіатра.

У сирому вигляді фрукт можна пропонувати дітям з 1-1,5 років. Його обов’язково очищати від шкірки і кісточок, розрізаючи на невеликі шматочки.

Гризти цілі груші бажано малюкам не раніше 3 років.

Важливо пам’ятати про в’яжучі властивості цих плодів. Натщесерце їсти їх шкідливо, в іншому випадку можлива тяжкість в шлунку. Кращий час для груш — між годуваннями: через 30-40 хвилин після молочної суміші, овочевого блюда. Можна поєднувати цей фрукт з яблуками, бананами, вівсяною, рисовою кашею, сиром. І готувати десерти: пудинги, фруктові салати, компоти та киселі.

Для дитячого раціону підходять нетерпкі соковиті сорти ніжного смаку: Дюшес, Вікторія. Сорти з щільною м’якоттю, наприклад, Алегро, Вільямс, рекомендується використовувати, коли вони добре відтлежаться. Їх можна їсти в свіжому вигляді не тільки в сезон, але і пізньої осені. На зиму плоди можна в’ялити.

Зимові груші придатні в їжу маленьким дітям за умови правильного зберігання, після того, як стануть досить м’якими.

Груші: рецепти для дітей

Їсти свіжими слід тільки неушкоджені плоди, без плям і інших відмітин на поверхні. Рекомендується вибирати груші в індивідуальній упаковці, з вираженим ароматом, без патьоків соку. Для пюре і компотів підходять м’які фрукти.

Пюре з груш для дитини

  1. Відповідні плоди почистити від шкірки, вирізати серцевини.
  2. Запекти груші в духовці або відварити на пару протягом 10 хвилин.
  3. Злегка остудити, протерти через сито.
  4. Можна додати в продукт кисломолочний напій, яблучний сік, трохи цукрового сиропу.

Таке пюре підійде дітям з 6 місяців. Подавати можна охолодженим або теплим на десерт після сніданку чи обіду.

Компот з груш для дитині

  1. Фрукти порізати скибочками, засипати цукром: 3 ст. л. на 500 г.
  2. Покласти груші в каструлю, залити 1,5 л холодної води.
  3. Варити на повільному вогні 20 хвилин, потім настояти 1 годину.

Подавати як прохолодний напій або десерт малюкам будь-якого віку порціями 150-200 мл. разом з м’якоттю.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: