Вибір продуктів для мами при годуванні малюка грудьми — досить непроста справа. Раціон повинен забезпечувати жінку необхідними мінеральними речовинами і вітамінами, бути поживним, не викликати алергії і розладів травлення у дитини. У прагненні досягти найбільшої користі деякі молоді мами готові «сидіти» на одних кашах, але це невірний підхід. Є багато корисних і безпечних продуктів, нехтувати якими не слід.
Корисні властивості буряка
Червоний буряк — унікальний овоч, який містить безліч цінних речовин для дітей і дорослих. Але жінки після народження дитини і деякі педіатри схильні ставитися до нього насторожено. Тривогу викликає насичений яскравий колір і невеликі проносні властивості коренеплоду. Як відомо, червоні фрукти і овочі — найсильніші потенційні алергени, а в буряках фарбувального пігменту більш ніж достатньо. Однак турбуватися з цього приводу сильно не варто. При всій своїй яскравості плід таїть небезпеки не більше, ніж звичайний кабачок. З цієї причини страви з буряка рекомендується включати при вагітності для насичення організму мінеральними сполуками і профілактики запорів.
Гіпоалергенність — не єдина перевага королеви коренеплодів.
У ній містяться майже всі необхідні речовини для нормальної роботи травної, ендокринної та судинної систем, регенерації кісткових і м’язових тканин, забезпечення повноцінного кровотворення, підтримки діяльності центральної нервової системи. Буряк багатий залізом, калієм, кальцієм, натрієм, фосфором, йодом, марганцем, міддю і іншими елементами. Страви з неї — відмінне джерело вітамінів групи В, каротину, аскорбінової кислоти.
Регулярне включення плода в меню надає сил та допомагає підтримати здоров’я щитовидної залози, печінки, жовчного міхура, перистальтики кишечника. При низькому рівні гемоглобіну вона просто незамінна, так як насичена залізом і допомагає в профілактиці або лікуванні анемії.
Легкі проносні властивості сприяють запобіганню і усуненню гнильних процесів, проводячи природну санацію. Ця якість дуже корисна при загостренні геморою, досить частого після пологів. Боятися, що через буряка у малюка може відкритися пронос, не потрібно. У грудне молоко проникають метаболіти продуктів, які не здатні впливати на перистальтику дитини. Порушення стільця після годування може виявитися індивідуальною реакцією малюка.
Великий вміст калію і магнію дає заспокійливу дію на нервову систему, допомагаючи подолати наслідки стресів і переживань. Одночасно нормалізується підвищений артеріальний тиск і серцевий ритм, знижується ризик розвитку атеросклерозу.
Як правильно їсти коренеплід
При грудному вигодовуванні він корисний з перших днів народження дитини.
При цьому потрібно запам’ятати кілька правил:
- Мамі, що годує можна їсти тільки варений буряк або запечений в духовці.
- Пробуючи овоч в перший місяць лактації, потрібно проявляти обережність: вводити продукт поступово, використовуючи не більше 50 г на добу, стежачи за тим, як відреагує дитина. Це загальна вимога для будь-яких страв: якщо протягом декількох діб не з’явилося діатезу, розладу шлунка, можна сміливо продовжувати їсти продукт. Якщо наслідки виявилися негативними, переживати не варто, можна спробувати коренеплід через 2-3 місяці. У деяких випадках малюк починає спокійно сприймати продукт в більш старшому віці.
Вживання сирого буряка мамі, що годує протипоказано. Як і в більшості овочів, груба клітковина і сік можуть виявитися занадто активні і викликати нетравлення. Крім того, плід містить деяку кількість бактеріальної флори, здатної зашкодити дитині. Після термічної обробки буряк не втрачає своїх корисних якостей, навпаки, вони краще засвоюються.
Варити овочі, вирощені в домашніх умовах без застосування гербіцидів, можна цілком в шкірці, доводячи до м’якості. Купувати плоди краще невеликого розміру і перед варінням зрізати оболонку на 0,5 см, щоб видалити можливі залишки хімікатів.
Якщо вживання коренеплодів не спричинило небажаних наслідків у немовляти, дозволяється збільшити кількість. Лише один раз корисно з’їдати по 150-200 г буряка, робити це можна 3-4 рази в тиждень. Боятися поправитися при цьому не варто: овоч, незважаючи на свій солодкий смак, досить малокалорійний, містить всього 45 ккал на 100 г, тому його можна використовувати в дієтичному харчуванні для збереження і повернення фізичної форми після пологів.
Їсти буряк можна як самостійно, так і в складі блюд. При цьому потрібно уважно ставитися до вибору інгредієнтів. Небажано поєднувати овоч з гострими прянощами, білокачанною капустою, квасолею, часником, жирними важкими соусами, майонезом. Ці продукти дуже часто викликають порушення травлення, підвищене газоутворення і коліки у малят.
Найбільш вдалі поєднання:
- салат з тертого вареного буряка з зеленим яблуком;
- вінегрет з буряка, сирого огірка, моркви, картоплі;
- буряковий салат з сиром і чорносливом;
- суп-борщ з курячим м’ясом;
- борщ з нежирним м’ясом.
Обережність при вживанні буряка необхідна мамам, які страждають холециститом. Овоч має сильну жовчогінну дію, і надмірне його вживання може викликати спастичне скорочення проток. При наявності жовчнокам’яної хвороби від продукту краще зовсім відмовитися.
Досить рідкісний випадок протипоказань — хронічна діарея у жінок, при якій клітковина овочу може спровокувати чергове загострення.
Не слід вживати буряк при наявності оксалатних каменів в нирках, так як вміст щавлевої кислоти може спровокувати їх зростання.
Зловживати овочем при грудному вигодовуванні не слід і здоровим мамам. Його надлишок провокує виведення кальцію з організму, що може негативно відбитися на стані кісток і зубів.
Ще одна причина відмови від буряка — цукровий діабет або порушення вуглеводного обміну у мами. Овоч має досить високий глікемічний індекс.