Як зберігати грудне молоко після зціджування, правила заморожування

Про те, що грудне молоко є унікальним продуктом і найкращою їжею для немовлят, доведено численними науковими дослідженнями. Отримуючи харчування від мами з перших днів життя, малюки набувають захисту від різних мікробів, можливість для формування міцного імунітету та повноцінного розвитку. Режим природного вигодовування досить суворий — давати дитині груди необхідно кожні 2-3 години, включаючи нічний період. Не завжди реальні життєві умови відповідають такому розкладу. Мамам доводиться витрачати багато часу на роботу чи навчання. У період ГВ жінка може хворіти, перебувати у тривалій поїздці. Ці та інші обставини змушують шукати можливість забезпечити немовля їжею, не переводячи на суміші.

Посуд для зберігання

Особливо небажано позбавляти материнського молока малюків, які не досягли шестимісячного віку, чиї травна, нервова та імунна системи гостро потребують специфічних біоактивних речовин. Виходом стає зціджування та створення запасів грудного молока. Надлишки харчування при підвищеній лактації також корисно зберігати для непередбачених випадків.

Для створення молочного запасу спустошувати груди можна вручну, але для регулярних процедур та забезпечення стерильності краще користуватися правильно підібраним молоковідсмоктувачем.

Зберігання грудного молока після зціджування потребує спеціального посуду. Металеві судини використовувати не можна. Для наповнення підходять дитячі скляні пляшечки, охолоджувати чи заморожувати можна у спеціальних пакетах із герметичною застібкою. Допустимі пластикові контейнери або поліетиленові пакети, але тільки ті, які не виділяють вміст шкідливих хімічних речовин. Непогано, якщо на стінках посуду є розмітка — шкала градації, що дозволяє контролювати обсяг. Перед тим як наповнювати молоком, ємності та кришечки потрібно обов’язково стерилізувати гарячою парою.

В один посуд або пакет для зберігання слід поміщати не більше 1 порції молока, щоб годувати дитину було можна, не переливаючи її кілька разів. Після того, як рідина буде налита, ємність відразу закривають, забезпечуючи герметичність.

Умови короткострокового зберігання

Якщо молоко передбачається дати дитині не пізніше ніж через 6–7 годин, тримати його можна за кімнатної температури — 20–25°С. Якщо в приміщенні тепліше (28-30 ° С), рідина залишається свіжою близько півтори години. Жіноче зціджене молоко стійкіше до впливу несприятливих чинників — бактерій, грибків чи вірусів, оскільки насичене антитілами, тому не варто боятися його швидкого скисання чи псування. При тривалому зберіганні кількість мікробів у ньому не збільшується.

Але, незважаючи на відносну стійкість до впливу навколишнього середовища, як будь-який натуральний свіжий продукт, грудне молоко схильне до змін. Під впливом яскравого світла більшість вітамінів у ньому руйнується протягом 1-2 годин, тому посуд потрібно вкривати від прямого сонячного проміння.

Якщо в приміщенні занадто жарко або необхідний тривалий термін зберігання, молоко краще відразу прибрати в прохолодне місце. Залежно від того, коли дитині буде потрібна чергова порція, ємності можна виставити на балкон, терасу або веранду в захищене від вітру та сонця місце. При температурі від +10 до +15°С продукт зберігається протягом доби.

Збираючи дитину в довгу прогулянку або поїздку, зручно брати з собою кілька порцій, поміщаючи їх у термос або термосумку, спеціально розроблену для перенесення дитячого харчування. Температура в ньому зберігається незмінною близько 4 годин.

Залишати про запас можна не тільки зріле молоко, але і молозиво — першу рідину, що надходить в груди жінки для харчування новонародженого малюка. Умови зберігання при цьому повинні дотримуватись однакових.

Зберігання у холодильнику

Для того, щоб зберегти рідину протягом декількох днів, потрібно стабільне охолодження. Відразу після зціджування важливо дати їй охолонути, щоб максимально зберегти структуру. Через годину ємність можна прибирати для зберігання. Поміщаючи посуд із дитячим харчуванням у холодильник, потрібно правильно вибрати для нього місце. Щоб забезпечити краще охолодження, ставити молоко слід якомога глибше – ближче до задньої стінки, де температура досягає +1°С і немає різких перепадів режиму, як у відділах, розташованих на дверцятах. За таких умов зберігати його без втрати корисних якостей можна 6-7 днів. Якщо всередині холодильника щонайменше +5 – +6°С, материнське молоко придатне до вживання на протязі 2 діб.

Тривале зберігання

У ситуаціях, коли продукт може знадобитися через тиждень, через місяць або довше, його потрібно помістити в морозильну камеру. Важливо пам’ятати, що при заморожуванні частина біологічно активних речовин неминуче втрачається, проте природне материнське харчування залишається найкращим варіантом.

За дотримання необхідних умов зберігати молоко в замороженому стані допускається до 12 місяців.

Але бажано робити запаси не більше ніж на 2–3 місяці, особливо якщо дитині ще не виповнилося півроку. У процесі зростання потреби малюка змінюються, при контактному годуванні з грудей синтез молока здійснюється з урахуванням змін, що відбуваються: у ньому з’являється більше білків, кальцію або вітамінів, необхідних дитині в конкретний момент. Заморожене молоко зберігає склад стабільним, дещо «відстаючи» від часу. Так, однорічному малюку не підійде харчування новонародженого. Використовувати його допускається, але потрібно давати додатковий прикорм.

Ідеальна температура у морозильнику повинна становити -18°С. При вищій, наприклад, у камерах старих систем, гранична тривалість зберігання з 12 місяців скорочується пропорційно. При -9 ° С препарат залишиться свіжим 5-6 місяців.

Правила заморозки

Вибирати посуд для заморожування потрібно особливо ретельно:

  1. Скляні пляшечки варто перевірити на наявність сколів та тріщин, інакше можна залишитися без запасів.
  2. Наповнюючи ємності, важливо стежити, щоб рівень молока досягав верху. У разі замерзання будь-яка рідина розширюється і може розірвати стінки посуду.
  3. Усі пляшечки, баночки чи пакетики необхідно маркувати, нанісши на кришки точні дати та час «виробництва». Розраховувати на власну пам’ять при цьому необачно. Маркування дозволить відстежувати термін зберігання молока, не допускаючи його псування.
  4. Перед заморожуванням упаковане молоко охолоджують на полиці холодильника близько години.
  5. Торкатися чи переміщати продукт під час зберігання не слід.
  6. При необхідності заготовлене харчування дістають з морозильника заздалегідь і дають розтанути на нижній полиці при температурі +4 — +6 ° С протягом доби. Розігрівати заморожене молоко у теплі не можна. Для прискорення процесу посуд занурюють у прохолодну воду і чекають, поки всі крижані кристали не розтануть. Тільки потім можна гріти молоко далі.

Використовувати розморожене харчування необхідно протягом 3-4 годин. До годування його можна залишити при кімнатній температурі. На полиці холодильника воно може постояти протягом 1-2 діб, але це граничний термін. Більше тривале зберігання та повторна заморозка неприпустимі. Найкраще починати готувати порції, щоб вони відтанули безпосередньо перед годуванням.

Особливості підготовки молока перед годуванням

За час, протягом якого зберігається грудне молоко у холодильнику, воно стає іншим зовнішнім виглядом. Низька температура змінює його структуру: тверді частинки та жири концентруються вгорі, представляючи щільну жовту або світло-кремову масу, а в нижній частині посуду залишається напівпрозора сироваткова рідина. Після розморожування продукт розшаровується сильніше. Деякі батьки, які особливо не мають великого досвіду в годуванні, помилково вважають, що молоко зіпсувалося. Насправді, нічого жахливого в подібній картині немає — таке розшарування нормально. Щоб відновити звичний однорідний вигляд, рідину потрібно кілька разів енергійно струсити, щоб усі частки рівномірно розподілилися.

Перед тим, як дати дитині харчування після зберігання, його нагрівають. Для цього пляшечки поміщають у гарячу воду. Не можна гріти їх на відкритому полум’ї або в мікрохвильовій печі. Новонародженим та дітям до однорічного віку молоко доводять до 36–37°С, природної температури маминих грудей. Старшим можна давати менш тепле молоко, але не холодніше +23 – +25°С.

Змішувати допускається лише порції, заготовлені в той самий день, молоко різних періодів може містити несумісні компоненти.

Щоб переконатися, що харчування не зіпсувалося, потрібно понюхати його і спробувати кілька крапель. Найменших ознак затхлості бути в ньому не повинно. На смак придатне молоко трохи солодкувате або нейтральне. Навіть легка кислинка чи гіркота говорять про те, що запас зіпсувався і годувати їм дитину не можна.

Застосовувати материнське молоко, що довго зберігалося (протягом декількох місяців), можна тільки для харчування здорових дітей. Причина такої вимоги полягає у руйнуванні деякої частини нутрієнтів, вітамінів, мінералів та інших активних складових субстрату, а також неповній відповідності продукту періодично зростаючим вимогам маленького організму. Діти, які не мають захворювань, ті, чий розвиток перебуває в нормі, спокійно переносять невеликі зміни в молоці, але слабшим дітям таке харчування може не принести відчутної користі.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: