Як правильно зціджувати грудне молоко: руками та молоковідсмоктувачем

У період лактації рідко вдається досягти ідеального співвідношення між попитом немовляти та пропозицією організму матері. Іноді грудне молоко виробляється у великій кількості або, навпаки, спостерігається його нестача. Для збереження нормальної лактації, позбавлення надлишків, запобігання ускладнень виникає необхідність зціджування.

Причини для зціджування

Іноді звільняти груди від молока доводиться майже кожній матері-годувальниці.

Причини цього різні:

  1. Надмірна лактація — щоб запобігти почуттю розпирання і подальшому застою молока.
  2. Стани та захворювання, при яких звільнення від залишків молока необхідне для збереження здоров’я проток: мастит, лактостаз, припливи.
  3. Вимушена розлука із дитиною. У цій ситуації процедура допомагає зберегти секрецію, а молоко, що зціджується, можна передавати для подальшого годування дитини з пляшечки.
  4. Медикаментозне або оперативне лікування, протягом якого годування неможливе.
  5. Недостатня лактація. Регулярне виділення залишків молока при зціджуванні є дієвою стимуляцією – дає сигнал мозку посилити секрецію.

Головні вимоги до зціджування: дотримання гігієни, дбайливе звернення до грудних залоз, знання того, як часто і тривало потрібно виконувати процедуру залежно від причин.

Правильно зціджувати грудне молоко можна вручну або з використанням молоковідсмоктувача. Перший спосіб краще, тому що повністю фізіологічний, дозволяє точніше регулювати інтенсивність механічного впливу та уникнути травмування. До того ж застосовувати ручне зціджування доводиться ще у пологовому будинку, щоб полегшити стан при припливі молока та годування новонародженого на початковому етапі. Робити його вперше молоду маму навчає медичний персонал. Пізніше для зручності можна почати користуватися молоковідсмоктувачем.

Правила проведення та техніка ручного зціджування

Важливо пам’ятати, що правильне зціджування не завдає болю. Щоб виділити молоко з грудей остаточно, треба діяти протягом 20–30 хв.

Підготовка до процедури:

  • ретельно вимити груди та соски, використовуючи теплу або гарячу воду;
  • щоб викликати приплив перед процедурою випити чашку гарячого чаю, іншого напою або води;
  • можна злегка помасажувати груди, здійснюючи легкі кругові рухи долонями, погладжуючи залози по черзі;
  • трохи відпочити, полежати чи пограти з малюком.

Кращий спосіб зціджування — дати дитині одну з грудей, почавши зціджувати іншу. У цьому випадку виділення молока відбуватиметься рефлекторно.

Безпосередньо перед зціджуванням необхідно розробити ареолу, м’яко натискаючи на неї пальцями обох рук таким чином, щоб сосок виділився і набув витягнутої форми. Масаж займає близько 1 хвилини.

При зціджуванні рука виконує рухи, подібні до роботи рота немовляти: великий і вказівний пальці м’яко охоплюють ареолу зверху і знизу і обережно стискають у напрямку вперед. Тиснути або смикати сам сосок неправильно — він не містить молока. Всі рухи мають бути плавними та м’якими. У ході процедури положення пальців змінюють, розташовуючи з боків ареоли.

Техніка правильного зціджування грудного молока руками

Спочатку молоко може зціджуватися по краплях, потім виділення посилюється – рідина витікає цівками. Щоб її не втратити, потрібно використовувати чисту пляшечку або інший зручний посуд. Повне звільнення одних грудей забирає близько 5-15 хв. залежно від наявної вправності.

Особливої ​​уваги потребує зціджування молока за припливів. У цей період груди зазвичай тверді, сосок втягнутий усередину і дитині дуже важко його правильно захопити. Попередня технологія може зайняти більше часу, ніж передбачалося, а повністю вивільняти залози не слід. Зціджувати молоко потрібно потроху — близько 30 мл з кожних грудей, а потім проводити вигодовування як завжди. Старатися не варто, щоб стимулювання не викликало розвитку гіперлактації.

Якщо є мастит, запалені ділянки залоз з ущільненнями і шишками не можна сильно стискати або намагатися розробити. Для обмивання грудей необхідно використовувати трохи теплу воду.

При лактостазі зціджування проводять кожні 2:00, робити це можна до або після процесу годування.

Якщо вироблення молока недостатнє, необхідні дії застосовують відразу після того, як малюк нагодований, додатково можна стимулювати лактацію по 15 хв. у проміжках між годуваннями.

Щоб підтримувати вироблення молока в належному обсязі під час відсутності малюка, зціджування потрібно робити замість вигодовування — кожні 3 години, повністю звільняючи груди від молока. Так само треба робити при вимушеному відлученні дитини від грудного годування, наприклад, під час медикаментозної терапії.

Використання молоковідсмоктувачів

Користуватися молоковідсмоктувачем можна за умови відсутності захворювань. При «кам’яних» грудях він також допоможе мало. Модель апарату підбирається з урахуванням розміру, будови сосків та вимог до зручності використання. Застосовують ручні поршневі, помпові та електричні молоковідсмоктувачі. Останні більш комфортні, бо вони не вимагають застосування фізичних зусиль і забезпечують необхідне зціджування в найкоротший термін — за 10–15 хв. Мінус електроапаратів полягає у досить гучному шумовому ефекті. Ручні молоковідсмоктувачі зазвичай тихі, але від них швидко втомлюються руки. Інший істотний недолік таких приладів — високий ризик утворення подразнення та тріщин сосків.

Головна вимога до молоковідсмоктувача — правильно підібрана вирва. Вона повинна вільно прилягати до соска, охоплюючи його, не бовтаючись і не стискаючи. Тільки в цьому випадку вдасться забезпечити ефект вакууму, і зціджування відбуватиметься без проблем. Попередню підготовку — омивання грудей, масаж і розробку сосків — потрібно проводити так само, як при ручній процедурі.

Перед застосуванням вирву для кращого прилягання корисно намочити чистою водою, під час роботи злегка притримувати її рукою, але не натискати на груди.

При першому апаратному зціджуванні процедура має тривати не більше 5 хв. Після цього часу оцінюється швидкість і результат, вибирається оптимальний режим дії отримання необхідної порції молока. Використовуючи молоковідсмоктувач, корисно допомагати його роботі, проводячи долонею від периферії до центру масажними рухами, що погладжують, направляючи харчування до виходу.

Зберігання зцідженого молока

Якщо зціджене молоко призначене для подальшого годування, зберігати його можна в пляшечках. При цьому не варто змішувати порції, виділені у різний час. Його якість, структура та склад періодично змінюються, дитина може відчути це та відмовитися пити суміш.

Якщо рідину передбачається використовувати протягом 6 годин, її рекомендується поставити у темне місце за кімнатної температури. Довгостроковий запас потрібно помістити в холодильник, при зберіганні більше 2 діб — в морозильну камеру. Перед вживанням молоко необхідно струсити та нагріти до 35–36°С на водяній бані.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: