Чи можна червону ікру при грудному вигодовуванні?

Великі складності після пологів у молодих мам викликає вибір продуктів харчування. Поради, які дають консультанти, родичі і знайомі, часом суперечливі і містять багато заборон. Незріла травна система новонароджених майже стерильна і не вміє справлятися з важкими речовинами, проникаючими в грудне молоко з раціону мами, реагуючи здуттям і коліками в животі, діареєю, запорами, алергічними дерматитами. До групи ризику входять сирі фрукти, ягоди, консерви, копченості та делікатеси.

Чи можна мамі, що годує, червону ікру? Червону і чорну рибну ікру важко назвати повсякденною їжею. Як більшість засолених морепродуктів, вживання її в період грудного вигодовування лікарі вважають вкрай небажаним і радять мамам утримуватися пробувати хоча б до досягнення малюком 4-місячного віку.

Причиною бурхливої ​​алергічної реакції може стати не тільки природний біохімічний склад, але і консерванти, що застосовуються при її виготовленні.

Крім того, специфічний присмак і велика кількість солі в делікатес впливають на смак молока, через що дитина може відмовитися брати груди.

Користь для організму

Для категоричної заборони включення в меню молодою мамою ікри підстав немає.

Тим більше, що в якісних сортах натурального походження міститься маса живильних і біологічно активних речовин, необхідних при грудному вигодовуванні:

  • білкових з’єднань з унікальним амінокислотним складом в червоній і чорній ікрі близько 25%, серед них незамінні таурин, ізолейцин, валін, які беруть участь в синтезі нових клітин тканин;
  • багато поліненасичених жирних кислот, які забезпечують правильний ліпідний обмін, еластичність судин, вироблення гормонів;
  • залізо в найбільш легкої для засвоєння організмом формі, ікра — найвдаліший продукт для підвищення рівня гемоглобіну та профілактики залізодефіцитної анемії;
  • вітаміни А, В5, В6, В12, фолієва кислота, без яких неможливі розвиток нервової, ендокринної систем, нормальна робота внутрішніх органів;
  • мінерали: йод, фосфор, кальцій та інші, що підтримують обмінні процеси.

Цінність ікри в тому, що невелика її кількість при регулярному вживанні сприяє відновленню організму жінки після пологів, покращує стан кісткової тканини, склад крові, функції головного мозку, сприяє профілактиці нервових розладів, онкологічних захворювань, підвищення імунітету, підтримує фізичні сили. Нехтувати такими можливостями при грудному вигодуванні дуже прикро. Тому відмовлятися від цього способу підтримати здоров’я не варто.

Зрозуміло, що принести користь може тільки якісний продукт.

Джерелом ікри є кілька видів риб:

  • стерлядь, білуга та інші осетрові дають чорну ікру;
  • риби лососевих порід — форель, горбуша, кета, нерва, кіжуча — червону ікру;
  • тріскові — минтай, ряпушка — дають рожеву ікру.

Чи варто їсти червону ікру та інші сорти мамі, що годує, залежить від схильності до алергії малюка та частоти розвитку травних розладів. Вперше можна спробувати не більше 1 ч. л. продукту на четвертому місяці вигодовування, потім після чергового годування поспостерігати за дитиною. Якщо вона їсть як зазвичай, апетит не порушений, на шкірі не з’являється висипу, дивних плям, немає ніяких патологічних реакцій, то ікру при грудному вигодовуванні можна собі дозволити. Ці ж вимоги поширюються на ікру мойви та інші недорогі сорти.

Якість продукту

Чимала проблема — знайти в продажу безпечний і якісний продукт. З огляду на високу вартість делікатесу, в торгових мережах велика частка підробок, фальсифікату і зіпсованого товару. Нарватися на подібний продукт можна і в великих супермаркетах, але у неперевірених продавців цей ризик ще вище.

Поради, які допоможуть уникнути неприємностей з вибором:

  1. Дешевої ікри натурального походження не буває. Найдорожча — чорна, вартість 100 г якої — 1500-3000 грн. Ціна у червоній більш демократична: 170-200 грн. за 100 г. Розцінки нижче названих говорять про штучне походження. Подібна «ікра» нічого корисного в собі не містить.
  2. Купувати ваговий продукт не варто — на відкритому повітрі ікра псується за кілька годин через велику кількість природних жирів, а як її зберігають, перевірити дуже важко. Краще вибирати продукт в скляних герметично закритих баночках. Жерстяна упаковка не дозволяє розглянути вміст.
  3. Ікринки в банці повинні вільно розділятися, не бути м’ятими або нагадувати каламутну кашу.
  4. Звернути на себе увагу повинні не тільки зовнішній вигляд продукту, але і інформація на етикетці. Багато виробників для збереження товарного вигляду додають в ікру заборонений консервант уротропін (Е 239), дуже небезпечний для здоров’я. При попаданні всередину він виділяє токсичну речовину — формальдегід — він повільно отруює організм і провокує зростання ракових клітин. З цієї причини багаторічний термін зберігання ікри повинен насторожувати.
  5. Гнильний, хімічний або різкий оселедцевий запах при відкритті упаковки, масляний наліт всередині говорять про те, що продукт зіпсований або фальсифікований. Їсти його не можна. Справжня ікра не липне до зубів та має приємний пряний присмак.

Ікру чорних сортів підробляють найчастіше. За статистикою, лише 8-10% всього продаваного продукту під назвою «чорна ікра» має право називатися натуральною. А визначити фальсифікат неозброєним поглядом зуміє далеко не кожен. З цієї точки зору червоні види можуть вважатися кращими.

Важливо пам’ятати, що після відкриття вдома баночки зберігати вміст можна не більше 4 діб в холодильнику і тільки в скляному або фарфоровому посуді під щільною кришкою. Заморожувати її не можна. Це не означає, що мамі, що годує, їсти червону ікру можна всю за один присід, щоб не допустити псування. Навіть необтяженої грудним вигодовуванням людині рекомендується вживати близько 5 ч. л. в день, а в період вироблення материнського молока жінці дозволено ласувати 2-3 ложечками, але не щодня, а 1-3 рази на тиждень. Корисніше їсти її потроху, але регулярно, ніж «знищити» відразу цілу банку.

Навіть при хорошій переносимості рибної ікри малюком їсти ​​її варто обережно, з огляду на велику кількість солі в продукті. Уникати вживання делікатесу потрібно при деяких проблемах зі здоров’ям у мами: набряклості, пов’язаної з порушенням роботи нирок, ішемічної хвороби будь-якого внутрішнього органу, атеросклерозі, поганому кровообігу, підвищеному артеріальному тиску. Ці стани не є безумовними протипоказаннями, при сильному бажанні за святковим столом пробувати ікру можна, але з дотриманням обмежень, щоб не завдати шкоди.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: