Чи можна годуючій мамі тушковані овочі, рецепти

Відварені, на пару або тушковані овочі прекрасно вписуються в раціон годуючої жінки за деяким винятком. Але в більшості випадків овочі не несуть загрози — їх можна вживати в їжу щодня. Відварені овочі швидше засвоюються, не залишаючи відчуття тяжкості, які не перевантажують травну систему і вкрай рідко стають причиною виникнення здуття і бродіння, алергічних реакцій і кольок у немовлят.

Тушковані овочі при ГВ дуже корисні — вони містять всі необхідні вітаміни і мікроелементи для відновлення мами, розвитку і зростання малюка. При цьому не сприяють набору ваги годуючої, що актуально для 99% жінок після пологів. Розглянемо докладніше, чи можна тушковані овочі годуючої, і як їх готувати.

Тушковані овочі для годуючої: користь і можлива шкода

Відварені овочі створюють мінімальне навантаження на травний тракт, добре засвоюються і практично не містять калорій. Овочі, які зазнали кулінарної обробки, перетравлюються легше, ніж сирі. Страви з тушкованих овочів містять безліч вітамінів, необхідних в період лактації, допомагають заповнити запаси енергії і підтримати захисні сили ослабленого вагітністю організму.

Можлива шкода мінімальна, але не виключається. Навіть найбільш безневинні на перший погляд продукти можуть викликати розлади стільця і ​​алергічні реакції у немовляти.

Немиті, несвіжі і нітратні овочі можуть викликати харчові отруєння, здуття і спазми. Віддавайте перевагу сезонним / місцевим овочам, а також продуктам, вирощеним на своєму городі.

Ретельно обробляйте овочі перед приготуванням. Промивайте їх у великій кількості води, вимочуйте, якщо це рекомендується. Уникайте пошкоджених овочів, продуктів зі слідами псування і гнилі. Бійтеся екзотичної продукції.

Особливості введення в раціон тушкованих овочів

Щоб харчування мами не могло нашкодити малюкові, лікарі просять дотримуватися наступних рекомендацій:

  • вводите овочеві страви в меню поступово, починаючи з однокомпонентних;
  • уважно стежте за реакцією малюка на кожен новий продукт. При виявленні симптомів алергії або порушенні травлення негайно приберіть подразник з раціону і відвідайте лікаря. Алергія, як правило, проявляється у вигляді свербежу, висипу, почервоніння на шкірі немовляти. Про розладі травлення свідчать блювота і нудота, порушення стільця, набряклість, плаксивість, поганий сон.

Якщо негативних реакцій не виявляється, жінка може і далі вживати овочеві страви, але помірно. Переїдання може викликати нетравлення і у мами, і у немовляти. Крім того, зростає ризик виникнення метеоризму у немовляти.

Які тушковані овочі можна мамі, що годує?

Педіатри рекомендують починати з найпростіших однокомпонентних страв, щоб без праці відстежити реакцію організму крихти.

Наприклад, першими в меню молодої мами можуть з’явитися тушковані кабачки або пюре з брокколі. Пізніше можна додати тушковану картоплю, цвітну капусту.

Починаючи з третього місяця лактації, раціон годуючої жінки можна урізноманітнити тушкованими томатами, гарбузом та морквою. З четвертого — буряком, білокачанною капустою і болгарським перцем.

На 5-6 місяці годування можна пробувати багатокомпонентні страви: рагу з кабачками і болгарським перцем, тушковану капусту з морквою. Також дозволено м’ясної компонент. Підійдуть курка, індичка, пісна яловичина.

Мамі, що годує можна: кабачки, цвітну капусту, броколі, картоплю, цибулю, моркву, гарбуз, петрушку, зелену цибулю, шпинат, листовий салат.

З обережністю: помідори (з третього місяця годування), баклажани (з четвертого місяця годування), жовтий, помаранчевий та червоний перець (безпечний зелений).

Як готувати тушковані овочі для годуючої мами: рекомендації, рецепти

При приготуванні не варто класти занадто багато олії, додавати часник, спеції. Виключені майонез та жир. Кількість солі повинна бути мінімальною, як і тривалість теплової обробки. Хрусткі овочі зберігають більше корисних речовин, ніж переварені.

Для поліпшення смакових властивостей можна використовувати зелень, сметану та рослинну олію. Починаючи з п’ятого місяця лактації, в невеликих кількостях дозволений часник.

Цвітна капуста в сметані

Інгредієнти:

  • 800 г цвітної капусти;
  • половинка цибулини;
  • 150 г нежирної сметани;
  • вершкове масло або рослинна олія;
  • свіжа зелень, цукор, сіль за смаком.

Приготування покроково:

  1. Кольорову капусту ретельно промити, попередньо замочивши у воді, і розібрати на суцвіття, дрібно порізати;
  2. Розтопити в сковороді невелика кількість масла і обсмажити до напівготовності ріпчасту цибулю;
  3. Додати до цибулі подрібнені суцвіття, обсмажувати ще 5 хвилин;
  4. Змішати в мисці воду зі сметаною, додати трохи солі і цукру;
  5. Влити отриманий соус в сковороду до цибулі і капусти;
  6. Продовжувати тушкувати під кришкою на повільному вогні, поки капуста не стане м’якою;
  7. Перед подачею посипати свіжою рубаною зеленню.

Блюдо підходить з першого місяця лактації.

Овочеве рагу з куркою

Інгредієнти:

  • 200 г курячого філе;
  • 2 картоплини;
  • 1 середня морквина;
  • 2 помідори;
  • 1 цибулина;
  • сіль, цукор, лавровий лист за смаком.

Приготування покроково:

  1. Філе промити і порізати, викласти в глибоку сковороду і додати лавровий лист;
  2. Всі овочі (крім томатів) ретельно промити, почистити, подрібнити скибочками, перекласти в сковороду до м’яса і залити водою;
  3. Дочекатися закипання, зменшити вогонь і тушкувати ще 15 хвилин;
  4. Промити томати, видалити шкірку і порізати дольками, додати до основної страви, всипати трохи цукру і солі, перемішати і тушкувати ще 10 хвилин;
  5. Подавати зі свіжою зеленню і ложечкою сметани.

Блюдо підходить з третього-четвертого місяця лактації.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: