У перший рік материнства жінці неминуче доводиться вирішувати, що тепер можна їсти, а що не можна? Доводиться виключати самі звичні продукти, і постає питання, чи можна хліб при грудному вигодовуванні чи ні? Мова йде не тільки про здоров’я дитини. Іноді в силу гормональних змін лактація супроводжується набором ваги, а борошняне з цієї точки зору «небезпечне».
Виключати з раціону хліб чи ні
На питання, чи можна мамі, що годує, хліб, лікарі відповідають однозначно: так! Він багатий на вуглеводи — джерела необхідної енергії, а лактація пов’язана з серйозними енергетичними навантаженнями. З хлібом ми отримуємо до 40% мінеральних речовин, вітамінів, без яких нормальна життєдіяльність неможлива. Клітковина, що входить до його складу, корисна для кишечника.
Важливо враховувати і гастрономічні традиції. Існує таке прислів’я: «Хліб — всьому голова». Цей продукт був і залишається основою харчування для багатьох поколінь, його відсутність позбавляє психологічної рівноваги, негативно відбивається на травленні. Питання про те, чи можна годуючим хліб, навіть не ставиться, його не виключають з раціону ні на один день.
Загрожують дитині тільки запори через надмірне вживання мучного матір’ю. Вирішити проблему можна, обмежившись 250 грамами в день і розумно вибираючи сорти.
Чи можна годуючим житній хліб, цільнозерновий, бездріжджовий або пшеничний?
Вибір сорту: чи можна годуючим чорний хліб
Цей сорт печуть із житнього борошна, додаючи другосортне пшеничне.
У його склад входить безліч корисних речовин:
- складні вуглеводи;
- вітаміни В, РР, Е;
- мікроелементи (цинк, кальцій, магній).
Їсти подібний хліб при грудному вигодовуванні допустимо і необхідно, виключаючи тільки перший тиждень після кесаревого розтину. Протипоказаний він і при підвищеному газоутворенні в кишечнику дитини.
Потрібно уважно вивчити склад. Якщо в нього входить солод, від такого продукту краще відмовитися до введення прикорму, і навіть тоді їсти потроху. Солод багатий на глюкозу, через нього легко набрати зайву вагу.
Чи можна білий хліб годувальниці
У це поняття входить здоба і батони. При їх випічці поряд з пшеничним борошном першого сорту використовуються яйця, молоко та цукор. Калорійність велика, що загрожує зайвими кілограмами, а клітковина та інші корисні елементи втрачаються при очищенні борошна. Значний глікемічний індекс загрожує підвищенням цукру в крові.
Білий хліб при грудному вигодовуванні не принесе користі. Краще відмовитися від нього або хоча б їсти не більше однієї скибочки в день і тільки з ранку.
Цільнозерновий хліб
Випікання з цільних пшеничних зерен — давня традиція, але зараз такий продукт вважається високосортним.
У пшениці зберігаються всі корисні речовини:
- ферменти;
- вітаміни;
- амінокислоти.
Така випічка покращує травлення і метаболічні процеси, якщо тільки не була порушена технологія. Потрібно вивчити склад, зазначений на етикетці. Якщо поряд з цільними зернами згадується борошно, вибирати такий продукт не варто.
З висівками
Вирішуючи, який хліб можна при грудному вигодовуванні, варто звернути увагу на буханки або батони з висівками. Третина борошна в ньому замінена висівками, в результаті чого знижується калорійність і підвищується вміст вітамінів. Перевірити якість при покупці нескладно: частинки висівок повинні бути помітні на розрізі.
Бездріжджовий хліб
Приготування тесту на натуральній заквасці з води і борошна дозволяє зберегти максимум корисних мікроелементів: фосфор, натрій, магній, калій. Продукт добре засвоюється навіть при гастриті і панкреатиті.
Особливий вид бездріжджової випічки — хрусткі хлібці:
- житні найбільш корисні для травлення матері і дитини;
- вівсяні багаті білком;
- гречані містять багато вітамінів;
- кукурудзяні задовольняють потребу у вуглеводах;
- рисові швидко створюють відчуття насичення, рекомендуються для перекушування «на ходу».
Після дріжджового хліба нелегко звикнути до хлібців, але з часом їх смак починає подобатися.
Домашня випічка
Замислюючись, який хліб при ГВ корисний і безпечний, не можна забувати про те, що можна випікати вдома. Виробники не завжди відверті з покупцями до кінця. Не виключено, що до складу хліба, купленого в магазині, входять шкідливі інгредієнти:
- ароматизатори;
- підсилювачі смаку;
- барвники.
Хліб, заявлений виробником як зерновий, часто є сумішшю муки з цільними зернами, а в «батоні з висівками» зміст цього корисного інгредієнта виявляється нікчемним. Випікаючи хліб самостійно, ви точно знаєте, що входить до його складу.
Як їсти хліб при ГВ
Норми визначаються здоров’ям матері-годувальниці. Жінки, які не страждають зайвою вагою, можуть їсти чорний хліб при грудному вигодовуванні або інший відповідний сорт як завжди, не зменшуючи денну порцію. При зайвих кілограмах краще обмежитися одним-двома скибочками на сніданок або на обід, але не ввечері.
Визначаючи, чи можна хліб при ГВ і якому різновиду віддати перевагу, необхідно стежити за реакцією дитини. Якщо при введенні в раціон матері нового виду хліба у неї погіршується стілець, збільшується газоутворення, з’являється алергічна реакція, то від цього продукту потрібно відмовитися.