Чи можна кабачки мамі, що годує: коли їсти, як готувати, рецепти

Харчування жінки в період лактації повинно бути збалансованим і правильним, але помірним — не можна допускати переїдання. У щоденне меню корисно включати вітаміни і мінерали, клітковину для роботи кишечника.

Кабачок — один з тих продуктів, що дозволені вже через кілька днів після пологів. Якщо у мами немає виразки і гастриту, непереносимості, а малюк здоровий і веселий, цей овоч можна сміливо включати в раціон жінки при ГВ вже на восьму добу.

Чим корисні кабачки при ГВ

Склад кабачка робить його корисним для діабетиків, спортсменів, людей, що худнуть і молодих мам на грудному вигодовуванні. М’якоть овоча легко засвоюється організмом, не викликаючи роздратування шлунка і кишечника, має стимулюючий вплив на функцію шлунково-кишкового тракту. Має м’яку сечогінну дію та сприяє усуненню запорів.

Харчові волокна відмінно адсорбують токсичні речовини, надлишки холестерину і води і виводять їх назовні. Завдяки цьому кабачок відмінно бореться з набряками, зайвою вагою і целюлітом. А ці прояви після пологів є у багатьох жінок.

У кабачках міститься вітамін C, який бере участь у виробленні колагену, що надає благотворний вплив на шкіру. Вітамін A, якого також багато в кабачках, корисний для зубів і волосся та добре впливає на зір.

Серед цінних мінералів в м’якоті кабачка: калій, кальцій, магній, залізо. Тому овоч дуже корисний для серця, печінки і мозку. Кабачки живлять серцевий м’яз завдяки високому вмісту калію і мангія. Допомагають також при холециститі, застоях жовчі. При регулярному вживанні виводять надлишок солей, допомагають роботі суглобів.

Як готувати кабачки для годуючої

Кабачок при грудному вигодовуванні в перший місяць рекомендується вживати у відвареному або тушкованому вигляді, додаючи трохи солі і зелені кропу. Починати з мінімальної порції — мамі, що годує можна з’їсти буквально 1-2 столових ложки, а потім простежити протягом доби, як відреагує на «нову» їжу малюк. Якщо малюк буде вести себе, як зазвичай, значить, можна залишити продукт в раціоні.

Пізніше, починаючи з трьох місяців, кабачки мамі, що годує, можна смажити, запікати в духовці, готувати на грилі, додавати в страви з цукіні картоплю, моркву, цвітну капусту. Жінка може вживати овочеві рагу, оладки, або ікру. Насіння з кабачків перед приготуванням слід видаляти, щоб не спровокувати здуття живота у крихти.

У сирому вигляді кабачки при грудному вигодовуванні заборонені до тримісячного віку дитини.

Рецепти кабачків для годуючих мам

Вже на восьмий день після пологів і початку грудного вигодовування жінка може ввести в раціон кабачки. Вони не алергенні і рідко викликають негативні реакції в організмі малюка.

Найбільш корисні молоді кабачки, вирощені на своїй ділянці природним шляхом, без застосування хімікатів. Тому при ГВ кращий сезонний продукт. Також краще всього брати стиглі свіжі плоди без ознак псування і вм’ятин, з рівномірним фарбуванням.

Кабачки — корисний низькокалорійний овоч, який легко готувати. Енергетична цінність всього 24 ккал на 100 г сирого продукту. Жиру в кабачках практично не міститься (до 0,3 г на 100 г). Перед вживанням в їжу кабачок потрібно ретельно промити та прополоскати окропом.

Пюре з кабачка

Інгредієнти:

  • 1 морква;
  • 1 цибулина;
  • 1 маленький кабачок;
  • 1 болгарський перець зеленого кольору;
  • ½ ст.л. рослинної олії (можна без неї);
  • сіль, кріп за смаком.

Приготування покроково

  1. Всі овочі ретельно промити, обсушити, видалити шкірку і насіння, подрібнити.
  2. Нарізану цибулю злегка обсмажити на сковорідці, вливши трохи води. Додати до цибулі терту моркву, потушкувати 5-7 хвилин, а потім подрібнені перець і кабачок.
  3. Тушкувати 15 хвилин, потім посолити, додати гілочки кропу. Остудити і пюрировати блендером.

Пюре з кабачків добре підійде годуючим мамам і дітям, починаючи з 7-8 місяців.

Фарширований кабачок

Інгредієнти:

  • 1 середній кабачок;
  • 400 г курячого фаршу;
  • 50 г твердого сиру;
  • 1 невеликий помідор;
  • сіль за смаком.

Приготування покроково

  1. Кабачок помити, обсушити, очистити від шкірки, нарізати на половинки і видалити насіння. Якщо плід великий, можна нарізати акуратно товстими смужками. Їх вийде більше двох.
  2. У кожному шматочку сирого кабачка зробити поглиблення і начинити трохи підсоленим фаршем. Зверху викласти тонкі скибочки помідора. Помістити човники на деко.
  3. Прибрати в розігріту до 200 градусів духовку. Можна робити на деку або у формі для запікання. Щоб не підгоріло, додати трохи води. Запекти до напівготовності і вийняти з духовки. Посипати тертим сиром і прибрати назад в духову шафу. Запікати до повної готовності і золотистої скоринки.

Можна мамі, що годує, починаючи з 3-4 місяця лактації. Якщо хочете спробувати цей рецепт кабачків при ГВ раніше, робіть без томатів.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: