Чи можна кавун при грудному вигодовуванні: думка фахівця

Багато звичних продуктів після народження дитини годуючим мамам вживати не можна. Кавун зазвичай вважають за необхідне внести в список заборонених, як більшість сирих фруктів і ягід. Однак, як правило, така обережність зайва. Баштанні культури рідше інших плодів викликають негативні наслідки для здоров’я.

Лікарі не радять категорично відмовлятися від вживання смугастої ягоди під час грудного вигодовування. При дотриманні обережності соковита м’якоть може стати хорошим додатковим джерелом мінералів і вітамінів, необхідних мамі і малюкові, і доставити чимало задоволення.

Чи можна годуючим кавун: правила вживання

Кавун містить залізо, що дуже важливо для несформованого дитячого організму і при наявному ризику анемії у жінки. Магній і кальцій допомагають зміцненню м’язової і кісткової тканин. Вітаміни С, бета-каротин, фолієва, пантеноловая кислоти, рибофлавін та тіамін забезпечують формування імунітету, підтримують міжклітинні обмінні процеси та діяльність ендокринної системи, розчинна клітковина очищає судини, зв’язує і виводить токсини.

Крім того, кавун позитивно позначається на лактації, стимулюючи вироблення молока, а також сприяє усуненню набряків, покращуючи функціонування нирок. Калорій в кавуні, незважаючи на солодкий смак, трохи більше, ніж в огірку — всього 30 ккал на 100 г, тому їсти його можна без побоювань набрати зайві кілограми.

Якщо жінка без проблем вживала смугасту ягоду під час вагітності, ризик того, що вона викличе алергічну реакцію у дитини при грудному вигодовуванні, мінімальний. Не варто пробувати кавун в ранній період грудного вигодування після пологів, бажано почекати кілька тижнів. У перший місяць життя немовляті потрібна особлива обережність у складанні раціону мами, так як кишкова мікрофлора крихти ще занадто слабка для перетравлення багатьох речовин.

З другого місяця включати кавун мамі, що годує, в меню можна, але дотримуючись помірністі. Спочатку досить з’їсти 1-2 шматочки завбільшки з долоню. Обов’язкова умова — не вживати на повний шлунок і не поєднувати з іншими новими продуктами. Заїдати його хлібом або ще чимось не слід.

Як більшість баштанних, кавун при змішуванні з іншою їжею може спровокувати газоутворення.

Та й користь буде втрачена. Після першого включення в раціон мамі потрібно простежити за реакцією малюка. Якщо протягом двох діб у нього з’явиться діатез, висипання на шкірі, кольки або розлад шлунку, доведеться на деякий час відмовитися від ласощів. Якщо ніякої патології не піде, дозволяється трохи збільшити норму, але не переїдати — в добу досить 300-400 г.

А як вибрати кавун?

Алергічні прояви, пронос або запор, які слідують за вживанням в їжу цього плоду, можуть бути пов’язані з великою кількістю нітратів в його складі. Баштанні культури, як губка, втягують в себе азотисті сполуки, що використовуються для прискорення зростання. Великий попит на кавуни викликає у багатьох виробників бажання «підгодувати» ягоди хімікатами. Користі в подібних плодах ніякої немає, а шкоди вони можуть завдати великої, і не тільки грудничку, а й будь-якій дорослій людині. Нерідкі випадки отруєнь кавунами, насиченими нітратами.

Щоб убезпечити себе від інтоксикації, не завадить знати кілька правил при їх виборі:

  1. Сезон смугастих ягід починається з останнього тижня серпня і триває до кінця жовтня. Саме в цей період кавуни дозрівають природним чином. Куплений на початок літа плід з великою часткою ймовірності був вирощений із застосуванням хімії.
  2. Величезний розмір кавуна — до 50 см і більше в діаметрі — повинен насторожити. Найбільш корисними вважаються невеликі, трохи крупніше футбольного м’яча з характерною жовтуватою плямою на боці — слідом лежання на баштані. А гіганти найчастіше ростуть і дозрівають із застосуванням штучних поліпшувачів.
  3. На контрастність і колір смужок кірки при виборі можна не звертати уваги — існують сорти майже однотонні. А ось стан м’якоті може багато про що розповісти. У якісного кавуна вона має природний червоний відтінок з білими прожилками, сахариста на зрізі, солодка і соковита. Блідо-рожевий колір — ознака неповної зрілості. Жовтуватий відлив і ідеальна гладкість вказують на застосування великої кількості добрив. Сторонній гіркуватий або хімічний присмак говорять про те ж.
  4. У домашніх умовах визначити природне походження кавуна можна, опустивши його шматочок в чисту воду. Помутніння або почервоніння рідини вказує на вміст у м’якоті нітратів. Їсти кавун такої якості не слід.

Відмовитися навіть від перевіреного і корисного кавуна мамі, що годує, доведеться при деяких проблемах зі здоров’ям: цукровому діабеті, порушеннях вуглеводного обміну, сечокам’яної і жовчнокам’яної хвороби.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: