Чи можна кисломолочні продукти годуючої: сир, кефір, сметану

Коров’яче молоко погано засвоюється дорослими. Але мамі, що годує, необхідно отримувати кальцій, магній, білок та жиророзчинні вітаміни. У цьому допоможуть кисломолочні продукти, що містять цінні ацидофільні, біфідо- і лакто бактерії. Йогурт і кефір корисні для кишечника, вони нормалізують мікрофлору та мають заспокійливу дію.

В середньому за добу жінці при ГВ потрібно вживати від 300 до 500 мл кисломолочних продуктів.

Чи можна сир мамі, що годує

Який сир їсти годуючої, залежить від того, в якому вигляді його планується використовувати. Для приготування різних страв — випічки і запіканок, більше підійде маложирний сир (від 1 до 4%). Для вживання в чистому вигляді кращий продукт високої жирності, але в обмеженій кількості. Кальцій з жирного сиру засвоюється краще.

Молочні продукти нульової жирності оптимально їсти мамам, які мають надлишкову вагу і намагаються схуднути після пологів. Жінкам з нормальною статурою краще вживати в їжу жирні молочні продукти.

Сир годуючої в перший місяць ГВ вживати можна, починаючи з малої кількості і поступово доводячи його до денної норми.

Важливо пам’ятати: сир годуючим мамам не повинен містити добавок і наповнювачів. Сирки і особливо сирні продукти, сирна маса з ягодами, джемами, цукатами і фруктами, або шоколадною крихтою можуть викликати алергію у малюка. В період лактації вживати ці продукти не потрібно — тільки чистий сир (м’який, крупінчатий, пресований). Сир зі сметаною рекомендується вживати, починаючи з третього місяця.

У чистому вигляді сир при ГВ рекомендований в кількості 100-160 г в день.

Рецепти з сиру для годуючих мам

Якщо жінці не подобається смак чистого сиру, вона може готувати з ним різні страви, наприклад, сирники або запіканки.

Солодка сирна маса

Інгредієнти

  • 250 г сиру;
  • 1,5 столових ложки сметани;
  • чверть склянки цукру;
  • 40 г вершкового масла;
  • ванільний цукор і сіль за смаком.

Приготування покроково

  1. Вершкове масло розм’якшити і збити до пишності. Додати сіль, цукор, ванільний цукор, все перемішати.
  2. Сир протерти через сито і з’єднати зі сметаною, ретельно перемішати. Добавити поступово (невеликими порціями) до солодко-солоної маси.
  3. Готову масу викласти на блюдце, прикрасити і подати до столу. Зверху можна покласти свіжі або сушені ягоди, сухофрукти, фрукти.

Сирники з морквою

Інгредієнти

  • 300 г сиру;
  • 4 моркви;
  • 1 яйце;
  • ½ склянки борошна;
  • 2 столових ложки цукру;
  • масло, сіль за смаком.

Приготування покроково

  1. Моркву ретельно вимити з щіткою, очистити від шкірки, порізати тонкими скибочками, залити ½ склянки води, додати ½ ст.л. масла. Поставити на маленький вогонь і тушкувати до готовності під кришкою. Потрібно стежити, щоб морквина не пригоріла.
  2. Готову моркву протерти через сито або подрібнити блендером, змішати з протертим сиром. Додати всі інші компоненти, добре перемішати.
  3. Викласти масу на посипаний борошном стіл, скачати невелику ковбаску і розрізати її поперек приблизно на 10 частин. Сформувати 10 однакових за розміром коржів. Кожну обсмажити в маслі до рум’яної скоринки з двох сторін.

Можна використовувати антипригарну сковороду. Тоді можна обійтися без масла. Готові сирники з морквою полити сметаною і подати до столу.

Чи можна кефір мамі, що годує

Кефір дуже корисний, він добре насичує, тамуючи спрагу і голод, при цьому містить дуже мало калорій. Тому цей кисломолочний продукт рекомендований для проведення розвантажувальних днів з метою схуднення після пологів. Багато жінок на ГВ вживають кефір для корекції фігури і нормалізації стільця.

Кефір годуючим мамам корисніше всього пити в другій половині дня або в перервах між основними прийомами їжі. Самий корисний і смачний — 2,5% жирності. Жінкам, які страждають від зайвої ваги, підійде маложирний, одновідсотковий. Також рекомендовані: кисле молоко, катик, варенець.

Зрозуміло, що кефір або кисле молоко при ГВ повинні бути самої гарної якості — натуральні, свіжі. Продукт з вичерпаним терміном придатності або сумнівним складом мамі крихти вживати не можна.

Кефір в перший місяць після пологів допускається в меню лактуючої жінки при відсутності протипоказань: від 50 до 100 мл з наступним додаванням обсягу. У наступні місяці — від 200 до 400 мл щодня.

Йогурт годуючим

Якщо годуючої більше подобається смак підсолоджених кисломолочних продуктів, підійде йогурт. Солодкий і ніжний, але досить калорійний, їм добре перекушувати, але захоплюватися не варто. Також хороша ряжанка. Вона має специфічний смак і ніжну текстуру, відмінно підійде тим, хто не любить кефір. У ньому досить багато жиру, в той же час, продукт вважається дієтичним та підходить для харчування тих мам, що худнуть при ГВ.

Біолакт і біфилин рекомендують пити при проблемах з травленням — вони допомагають заселити кишечник корисною мікрофлорою.

Мамі, что годує можна щодня вжіваті йогурт, починаючі з перших днів лактації, но за умови, что продукт свіжий и якісний, з хорошим складом — без добавок и фруктових наповнювачів. Якщо немає возможности прідбаті натуральний йогурт, то від покупного з консервантами, цукром и крохмалем краще відмовитися.

Норма — біолакт и Біфілін, ряжанка — від 200 до 400 мл щодня. Йогурти — від 200 до 300 мл.

Сметана годуючім

Сметана мамі, що годує дозволена вже в перші місяці після появи малюка на світ за умови, що продукт якісний, свіжий і його жирність не перевищує 15 відсотків. Якщо малюк повністю здоровий, сметану при ГВ можна пробувати вже через місяць, але краще почекати до 3-4 місяців.

Сметана в раціоні годуючої робить грудне молоко більш живільніше і корисніше, сприяє швидкому відновленню жінки після пологів, зміцнює імунітет матері і дитини. Продукт стимулює оновлення клітин шкіри, благотворно впливає на зір, знижує рівень стресу, покращує структуру волосся і нігтів, підтримує роботу серцево-судинної системи і мозку.

До того ж, сметана — найкраща альтернатива більшості звичних соусів, наприклад, майонезу, забороненого в період лактації.

Норма — 20-30 грамів продукту 15% жирності.

Користь кефіру, сиру і сметани при ГВ

Щоб швидше відновити організм після пологів, зміцнити нервову систему і нормалізувати стілець, скинути зайві кілограми, набрані під час вагітності, слід регулярно включати кисломолочні продукти в свій раціон. Вони позитивно впливають на травну систему матері і дитини. Одночасно зростає витривалість організму, поліпшується пам’ять, збільшується кількість грудного молока і його якісні характеристики.

Кисле молоко і кефір корисно не тільки пити, але і наносити на шкіру обличчя і волосся. Домашні маски допоможуть освітлити пігментні плями і веснянки, зробити волосся більш блискучим та еластичним.

Після першого вживання будь-якого нового продукту, включаючи кисломолочні — йогурт, сир і кефір, необхідно спостерігати за реакцією немовляти протягом 1-2 днів.

Можлива шкода від кисломолочних продуктів при ГВ

Протипоказання до вживання кисломолочки:

  • алергія на молочний білок у мами або у крихти;
  • гастрит і виразка у годуючої;
  • панкреатит, холецистит;
  • ожиріння;
  • заборона педіатра.

Даний список протипоказань — орієнтовний. Сказати точно, чи можна конкретної жінці в період лактації кисломолочні продукти, може тільки лікар. Якщо у мами і малюка є які-небудь захворювання, відзначена погана переносимість молочних продуктів, показана консультація фахівця.

Як вибирати молочні та кисломолочні продукти для годуючої

  1. Упаковка повинна бути герметичною, не роздутою, не деформованою та інформація повинна бути надрукована чітко і на видному місці.
  2. Терміни придатності повинні бути в нормі. Кефір і йогурт зберігаються до 7 діб, сметана — до 14.
  3. Склад повинен бути мінімальним, без вмісту добавок. Якісний кефір виготовляється з молока і закваски, сметана з закваски і вершків, йогурти — з цільного або нормалізованого молока і бактерій. Зміст молочнокислих бактерій повинен бути не менше 107 КУО в 1 грамі продукту (по ГОСТ). Колір — однорідний, білий або біло-кремовий, смак — приємний, не гіркуватий.

Годуючим мамам і дітям краще вживати продукт домашній або магазинний, упакований герметично. Купівля молочної та кисломолочної продукції на ринку є небезпечною.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: