Коров’яче молоко погано засвоюється дорослими. Але мамі, що годує, необхідно отримувати кальцій, магній, білок та жиророзчинні вітаміни. У цьому допоможуть кисломолочні продукти, що містять цінні ацидофільні, біфідо- і лакто бактерії. Йогурт і кефір корисні для кишечника, вони нормалізують мікрофлору та мають заспокійливу дію.
В середньому за добу жінці при ГВ потрібно вживати від 300 до 500 мл кисломолочних продуктів.
Чи можна сир мамі, що годує
Який сир їсти годуючої, залежить від того, в якому вигляді його планується використовувати. Для приготування різних страв — випічки і запіканок, більше підійде маложирний сир (від 1 до 4%). Для вживання в чистому вигляді кращий продукт високої жирності, але в обмеженій кількості. Кальцій з жирного сиру засвоюється краще.
Молочні продукти нульової жирності оптимально їсти мамам, які мають надлишкову вагу і намагаються схуднути після пологів. Жінкам з нормальною статурою краще вживати в їжу жирні молочні продукти.
Сир годуючої в перший місяць ГВ вживати можна, починаючи з малої кількості і поступово доводячи його до денної норми.
Важливо пам’ятати: сир годуючим мамам не повинен містити добавок і наповнювачів. Сирки і особливо сирні продукти, сирна маса з ягодами, джемами, цукатами і фруктами, або шоколадною крихтою можуть викликати алергію у малюка. В період лактації вживати ці продукти не потрібно — тільки чистий сир (м’який, крупінчатий, пресований). Сир зі сметаною рекомендується вживати, починаючи з третього місяця.
У чистому вигляді сир при ГВ рекомендований в кількості 100-160 г в день.
Рецепти з сиру для годуючих мам
Якщо жінці не подобається смак чистого сиру, вона може готувати з ним різні страви, наприклад, сирники або запіканки.
Солодка сирна маса
Інгредієнти
- 250 г сиру;
- 1,5 столових ложки сметани;
- чверть склянки цукру;
- 40 г вершкового масла;
- ванільний цукор і сіль за смаком.
Приготування покроково
- Вершкове масло розм’якшити і збити до пишності. Додати сіль, цукор, ванільний цукор, все перемішати.
- Сир протерти через сито і з’єднати зі сметаною, ретельно перемішати. Добавити поступово (невеликими порціями) до солодко-солоної маси.
- Готову масу викласти на блюдце, прикрасити і подати до столу. Зверху можна покласти свіжі або сушені ягоди, сухофрукти, фрукти.
Сирники з морквою
Інгредієнти
- 300 г сиру;
- 4 моркви;
- 1 яйце;
- ½ склянки борошна;
- 2 столових ложки цукру;
- масло, сіль за смаком.
Приготування покроково
- Моркву ретельно вимити з щіткою, очистити від шкірки, порізати тонкими скибочками, залити ½ склянки води, додати ½ ст.л. масла. Поставити на маленький вогонь і тушкувати до готовності під кришкою. Потрібно стежити, щоб морквина не пригоріла.
- Готову моркву протерти через сито або подрібнити блендером, змішати з протертим сиром. Додати всі інші компоненти, добре перемішати.
- Викласти масу на посипаний борошном стіл, скачати невелику ковбаску і розрізати її поперек приблизно на 10 частин. Сформувати 10 однакових за розміром коржів. Кожну обсмажити в маслі до рум’яної скоринки з двох сторін.
Можна використовувати антипригарну сковороду. Тоді можна обійтися без масла. Готові сирники з морквою полити сметаною і подати до столу.
Чи можна кефір мамі, що годує
Кефір дуже корисний, він добре насичує, тамуючи спрагу і голод, при цьому містить дуже мало калорій. Тому цей кисломолочний продукт рекомендований для проведення розвантажувальних днів з метою схуднення після пологів. Багато жінок на ГВ вживають кефір для корекції фігури і нормалізації стільця.
Кефір годуючим мамам корисніше всього пити в другій половині дня або в перервах між основними прийомами їжі. Самий корисний і смачний — 2,5% жирності. Жінкам, які страждають від зайвої ваги, підійде маложирний, одновідсотковий. Також рекомендовані: кисле молоко, катик, варенець.
Зрозуміло, що кефір або кисле молоко при ГВ повинні бути самої гарної якості — натуральні, свіжі. Продукт з вичерпаним терміном придатності або сумнівним складом мамі крихти вживати не можна.
Кефір в перший місяць після пологів допускається в меню лактуючої жінки при відсутності протипоказань: від 50 до 100 мл з наступним додаванням обсягу. У наступні місяці — від 200 до 400 мл щодня.
Йогурт годуючим
Якщо годуючої більше подобається смак підсолоджених кисломолочних продуктів, підійде йогурт. Солодкий і ніжний, але досить калорійний, їм добре перекушувати, але захоплюватися не варто. Також хороша ряжанка. Вона має специфічний смак і ніжну текстуру, відмінно підійде тим, хто не любить кефір. У ньому досить багато жиру, в той же час, продукт вважається дієтичним та підходить для харчування тих мам, що худнуть при ГВ.
Біолакт і біфилин рекомендують пити при проблемах з травленням — вони допомагають заселити кишечник корисною мікрофлорою.
Мамі, что годує можна щодня вжіваті йогурт, починаючі з перших днів лактації, но за умови, что продукт свіжий и якісний, з хорошим складом — без добавок и фруктових наповнювачів. Якщо немає возможности прідбаті натуральний йогурт, то від покупного з консервантами, цукром и крохмалем краще відмовитися.
Норма — біолакт и Біфілін, ряжанка — від 200 до 400 мл щодня. Йогурти — від 200 до 300 мл.
Сметана годуючім
Сметана мамі, що годує дозволена вже в перші місяці після появи малюка на світ за умови, що продукт якісний, свіжий і його жирність не перевищує 15 відсотків. Якщо малюк повністю здоровий, сметану при ГВ можна пробувати вже через місяць, але краще почекати до 3-4 місяців.
Сметана в раціоні годуючої робить грудне молоко більш живільніше і корисніше, сприяє швидкому відновленню жінки після пологів, зміцнює імунітет матері і дитини. Продукт стимулює оновлення клітин шкіри, благотворно впливає на зір, знижує рівень стресу, покращує структуру волосся і нігтів, підтримує роботу серцево-судинної системи і мозку.
До того ж, сметана — найкраща альтернатива більшості звичних соусів, наприклад, майонезу, забороненого в період лактації.
Норма — 20-30 грамів продукту 15% жирності.
Користь кефіру, сиру і сметани при ГВ
Щоб швидше відновити організм після пологів, зміцнити нервову систему і нормалізувати стілець, скинути зайві кілограми, набрані під час вагітності, слід регулярно включати кисломолочні продукти в свій раціон. Вони позитивно впливають на травну систему матері і дитини. Одночасно зростає витривалість організму, поліпшується пам’ять, збільшується кількість грудного молока і його якісні характеристики.
Кисле молоко і кефір корисно не тільки пити, але і наносити на шкіру обличчя і волосся. Домашні маски допоможуть освітлити пігментні плями і веснянки, зробити волосся більш блискучим та еластичним.
Після першого вживання будь-якого нового продукту, включаючи кисломолочні — йогурт, сир і кефір, необхідно спостерігати за реакцією немовляти протягом 1-2 днів.
Можлива шкода від кисломолочних продуктів при ГВ
Протипоказання до вживання кисломолочки:
- алергія на молочний білок у мами або у крихти;
- гастрит і виразка у годуючої;
- панкреатит, холецистит;
- ожиріння;
- заборона педіатра.
Даний список протипоказань — орієнтовний. Сказати точно, чи можна конкретної жінці в період лактації кисломолочні продукти, може тільки лікар. Якщо у мами і малюка є які-небудь захворювання, відзначена погана переносимість молочних продуктів, показана консультація фахівця.
Як вибирати молочні та кисломолочні продукти для годуючої
- Упаковка повинна бути герметичною, не роздутою, не деформованою та інформація повинна бути надрукована чітко і на видному місці.
- Терміни придатності повинні бути в нормі. Кефір і йогурт зберігаються до 7 діб, сметана — до 14.
- Склад повинен бути мінімальним, без вмісту добавок. Якісний кефір виготовляється з молока і закваски, сметана з закваски і вершків, йогурти — з цільного або нормалізованого молока і бактерій. Зміст молочнокислих бактерій повинен бути не менше 107 КУО в 1 грамі продукту (по ГОСТ). Колір — однорідний, білий або біло-кремовий, смак — приємний, не гіркуватий.
Годуючим мамам і дітям краще вживати продукт домашній або магазинний, упакований герметично. Купівля молочної та кисломолочної продукції на ринку є небезпечною.