Грудне вигодовування є особливим періодом в житті жінки. Харчування молодої мами повинно бути максимально цінним, але в той же час і безпечним для дитячого організму. При лактації важливо уникати споживання шкідливих продуктів, оскільки всі речовини безпосередньо надходять в молоко.
Чи можна печиво при грудному вигодовуванні?
Це питання хвилює багатьох жінок, адже в період годування часто хочеться побалувати себе солодощами.
Користь і шкода
Під час вагітності та лактації у багатьох жінок з’являється бажання споживати більше солодкого і калорійного. Дієтологи рекомендують утримуватися від борошняного і солодкого. Вони не несуть особливої цінності для організму майбутньої мами, але призводять до набору зайвої ваги та підвищенню рівня цукру в крові.
При захопленні вуглеводною їжею підвищується ризик народження дитини з надлишком маси тіла.
В даний час кондитерські фабрики випускають солодощі з великою кількістю консервантів. Вони дозволяють значно продовжити термін придатності виробу, але це не є корисним. Щоб випічка була більш ароматною і смачною, в неї додають підсилювачі та штучні ароматизатори. Ці речовини здатні завдати шкоди майбутній дитині. Дитина може народитися зі схильністю до алергічних реакцій, порушенням роботи імунної системи.
Солодке під час вагітності
Акушери-гінекологи не рекомендують в період виношування малюка споживати печиво та інші некорисні солодощі.
Під час вагітності лікарі радять замінити подібні кондитерські вироби на наступні продукти:
- домашню випічку;
- мармелад;
- пастилу;
- сухофрукти;
- зефір;
- желе;
- шоколад;
- мед.
У багатьох жінок з’являється бажання споживати більше солодкого в перший триместр. Саме в цей період, коли йде закладка органів і систем майбутнього малюка, важливо виключити з щоденного раціону все шкідливе і ввести максимально корисні продукти.
Якщо вагітна занадто обмежує себе в солодощах, може розвинутись депресивний настрій, слабкість. Щоб цього не відбувалося, жінкам рекомендується вживати тільки якісну випічку, яка не містить барвників і консервантів та інших шкідливих речовин.
Яке печиво при грудному вигодовуванні дозволяється
Під час лактації жінкам можна ввести в своє меню галетне печиво. Воно низькокалорійне і не містить маргарину, молочних продуктів та підсилювачів смаку. Такий продукт має тривалий термін придатності.
Галетне печиво при грудному вигодовуванні в перший місяць після пологів може замінити всі інші кондитерські вироби. Воно не викликає алергічні реакції у малюка і зазвичай не сприяє розвитку порушення стільця.
Вівсяне печиво при грудному вигодовуванні також вважається корисним, оскільки в ньому міститься багато клітковини. Воно швидко насичує організм, не викликаючи роздратування травного тракту у жінки і дитини.
Пісочне печиво не показано під час лактації, оскільки готується воно на маргарині.
Цей продукт вкрай шкідливий для імунної та травної систем малюка. Вироби в шоколаді здатні викликати діатез у дитини. Від них вкрай важливо відмовитися на весь період лактації.
Печиво при грудному вигодовуванні з цукатами допускається вживати в невеликих кількостях, але вводити його в своє меню жінка повинна поступово. Та ж рекомендація стосується випічки з кокосом. Зазвичай вона не сприяє розвитку алергії у дитини і не викликає коліки.
Під час лактації молодим мамам важливо стежити за своїм раціоном харчування. Продукти, які можуть стати причиною висипань і порушення стільця у немовляти, жінки повинні споживати потроху і з великою обережністю.
Куплені солодощі краще замінити домашньою випічкою, виготовленою на вершковому маслі і натуральних ароматизаторах у вигляді кориці і ваніліну.