Чи можна морозиво при грудному вигодовуванні, яке і скільки

Обмеження в харчуванні при грудному вигодуванні стосуються багатьох продуктів і страв, здатних викликати алергічні прояви і розлад травної функції у малюків. Самим непростим в цьому відношенні вважається перший місяць, коли захистом новонародженого від зовнішніх несприятливих чинників є тільки мамине молоко. У зв’язку з цим багато ласощів, в тому числі морозиво, часто потрапляють під заборону.

Чи можна годуючим мамам морозиво: безпека продукту під сумнівом

Відповісти однозначно на питання, чи потрібно відмовлятися від морозива при годуванні дитини грудьми, складно. Здавалося б, ласощі, що складаються з молока, вершків і цукру не можуть завдати шкоди організму маленької людини. І кілька десятків років тому це не піддавалося сумніву, що годуючої мамі морозиво дозволено було їсти практично на будь-якому терміні ГВ. Продукт виготовлявся по ГОСТу, що суворо регламентує його склад: коров’яче цільне або сухе молоко, вершкове масло, цукор, вершки. Як загусники використовувалися яєчний порошок, крохмаль. У фруктових сортах були натуральні соки і пюре. Лікарі рекомендували годуючим мамам без побоювань включати пломбір в раціон для підтримки сил і гарного настрою.

Сучасна точка зору на вживання морозива під час грудного вигодовування інша. Більшість сортів, що продаються сьогодні, не мають з колишніми десертами нічого спільного. Харчова індустрія, націлена на максимальне вилучення прибутку, використовує замість молочних жирів дешевшу сировину: пальмова і гідрогенізована рослинна олія. Потрапляючи в людський організм, трансжири порушують функції травної системи і обмінні процеси. Трансізомери жирних кислот здатні проникати в грудне молоко і позначаються на формуванні ферментативної та імунної системах малюка.

Множинні барвники, емульгатори, смакові добавки, ароматизатори, з яких складаються сучасні десерти, мають синтетичне походження і є сильними алергенами.

Нерідко у виробництві кондитерських виробів застосовують ті ж інгредієнти, що і в хімічній промисловості. Регулярне вживання таких гримучих коктейлів у великій кількості підвищує ризик цукрового діабету, атеросклерозу, стійких розладів шлунково-кишкового тракту як у мами, так і її малюка.

Додаткова шкода від пломбіру, ​​ескімо та інших видів десертів полягає в надмірній калорійності: 100 г вершкового морозива містить 400-500 ккал., що при наявності зайвої ваги у мами додасть проблем.

Низька температура продукту може спровокувати сильну застуду. Зниження імунного захисту організму у годуючих закономірно.

Алергія на казеїн

Ще одна проблема, з якою може зіткнутися молода мати, любляча їсти морозиво — алергія дитини на казеїн. Це один з молочних білків, яким насичене коров’яче і козяче молоко і виготовлені з них кефір, сир і сири. Непереносимість казеїну часто плутають з лактазною недостатністю — дефіцитом ферменту, що розщеплює молочний цукор.

Прояви цих патологій у немовлят подібні:

  • поява бульбашок, червоних плям і інших висипань на шкірі;
  • набряк слизової рота і носа, підвищене відділення слизу з носа;
  • прискорена відрижка, здуття живота;
  • часті запори і проноси;
  • поганий сон.

Основна відмінність лактазної недостатності і казеїнової алергії полягає в тому, що перша патологія призводить до повної непереносимості до будь-яких молочних продуктів, в тому числі і молока матері. Явище це досить рідкісне і веде до необхідності повної відмови від грудного вигодовування на користь штучних сумішей.

Алергія на казеїн — явище вікове. Недосконала ферментативна система новонароджених не може розщеплювати складні за будовою молекули чужорідних їм білків. Симптоматика алергії на казеїн не завжди виражена явно, іноді вона проявляється безпричинним зниженням апетиту і поганим набором ваги у дитини. Справжню причину нерідко вдається виявити тільки шляхом послідовного виключення всіх молочних продуктів, які вживає мама.

Крім алергії на важко перетравлюючиїся білки, штучні добавки, велика небезпека негативної реакції організму малюка на кофеїн, що міститься в сортах шоколадного, фісташки та іншого горіхового морозива, наполнителях з кавою, чаєм.

Має насторожити — занепокоєння, частий плач, кольки в животі, висип. Вибір немолочного ласощу — ягідних або фруктових сортів теж не завжди безпечний. Остерігатися варто як синтетичних складових, так і соків сильних алергенів: цитрусових, полуниці, чорної смородини.

Правила вибору морозива

Якщо бажання з’їсти порцію холодного десерту непереборно, потрібно шукати компроміс.

Час від часу можна дозволяти собі трохи морозива, дотримуючись обережності:

  1. Вибирати молочне або пломбір тільки з натуральним складом, а не замінниками молочного жиру, ці марки коштують дорожче і рідше зустрічаються в продажу, але ризикувати здоров’ям не можна.
  2. Відмовитися від сортів з шоколадною крихтою, глазур’ю, горішками, шматочками фруктів, ягід, джемами та іншими наповнювачами.
  3. Вживати десерт в ранкові години — травна і імунна системи в цей період більш лояльні.
  4. У перший час можна з’їдати не більше однієї порції в день — близько 50-80 г і строго стежити за реакцією дитини — алергія імовірна протягом 3 днів.
  5. Якщо ознаки непереносимості з’явилися, пробувати морозиво знову можна через 1-2 місяці, з часом кишкова мікрофлора дитини розвинеться і навчиться справлятися з продуктом, що трудно перетравлюється.

Починати їсти морозиво при грудному вигодовуванні можна з другого місяця, не варто торкатися до нього в перші дні після народження малюка, ризик зіткнутися з алергією в цей період дуже високий.

Під час грудного вигодовування корисно не купувати готові десерти, а готувати їх самостійно з корисних інгредієнтів: бананового або яблучного пюре, вершків, йогуртів, фруктового джему, користуючись готовими рецептами або складаючи свої. В цьому випадку менше підстав побоюватися небажаних наслідків. До того ж домашні компоненти десерту — непогане джерело вітамінів, заліза і кальцію.

Дотримуючись правил обережності, урізноманітнити меню солодощами, в тому числі морозивом, в помірній кількості при грудному вигодовуванні не заборонено, якщо дитина добре їх переносить.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: