Чи можна насіння при грудному вигодовуванні

З огляду на необхідність обмежень в пору годування дитини грудним молоком, жінкам доводиться з обережністю вибирати продукти для власного харчування. Будь-яке, на перший погляд, нешкідливе блюдо може викликати неприємні наслідки у вигляді алергії, запору або проносу у малюка. Банальні гарбузове насіння і насіння соняшнику теж вимагають особливого ставлення в цей відповідальний період.

Біохімічний склад насіння

Головний принцип раціону годуючої мами — їсти тільки те, що не завдає шкоди здоров’ю обох. Завдання непросте, тим більше що харчуватися одноманітно і бідно не можна — для відновлення організму після пологів і повноцінного розвитку дитини необхідні все нутрієнти, мінерали і вітаміни.

Соняшникове насіння і насіння гарбуза під час грудного вигодування можуть стати вдалим джерелом білка, корисних жирів і великої кількості активних біохімічних з’єднань.

Думка про те, що насіння може порушити баланс молока, зробивши його занадто жирним, давно застаріла. Клінічна практика показує, що співвідношення нутрієнтів в живильної рідини мало залежить від харчових звичок мами. Насиченість молока ліпідами визначається потребами дитини і генетичними особливостями організму жінки. Незначного підвищення жирності — на кілька десятих часток відсотка — сприяє вживання комплексу концентрованих жирних кислот, але жменя насіння змінити склад молока не може.

Як більшість продуктів, насіння при грудному вигодовуванні можна вводити в харчування поступово, переконавшись у відсутності у дитини алергії на нього. Причиною негативної реакції іноді може стати рослинний білок, яким насичений цей продукт. Ризик великий протягом першого місяця вигодовування, але з часом поступово зменшується. Якщо у новонародженого з’явилася алергія після вживання мамою насіння, можна спробувати його через місяць або два.

У 100 г соняшнику білкових з’єднань майже 40% від добової потреби людини. Насіння можуть значно збагатити раціон при нестачі в ньому поживних речовин, забезпечивши клітини тканин необхідним будівельним матеріалом.

Насіння гарбуза містять втричі менше білка, але є багатшими лінолевою, олеїновою та іншими жирними кислотами. Цінність їх дуже висока, так як організм не здатний виробляти ці сполуки самостійно, але потребує регулярного надходження для нормальної роботи центральної нервової системи, печінки, системи кровообігу, регуляції синтезу гормонів, запобігання розвитку атеросклерозу. З цієї точки зору користь насіння може бути прирівняна до жирної риби.

Насіння соняшнику містять багато вітаміну Е, групи В та благотворно впливають на загальний обмін речовин, функції кровотворення, вироблення імунних клітин, регенерацію тканин. Гарбузове насіння багаті на вітамін К, тіамін та аскорбінову кислоту.

Кількість фосфору, міді, селену, цинку, кальцію, калію, магнію в соняшниковому і гарбузовому насінні може покрити добову потребу, якщо вживати 150 г продукту на добу. Ці речовини мають антиоксидантну дію, запобігають пошкодженню нервових волокон, впливають на обмінні процеси. Гарбузове насіння відмінно допомагає в лікуванні і профілактиці гельмінтозів, не вдаючись до токсичних лікарських препаратів.

Регулярне включення в меню насіння сприяє поліпшенню стану кісткової тканини, нігтів, волосся, забезпечує нормальне функціонування яєчників, полегшує гормональну перебудову організму мами.

Харчова цінність насіння дуже висока:

  • 450 ккал — гарбузового;
  • 550 ккал — соняшникового.

Це одночасно і гідність, і недолік продукту. Все залежить від способу і кількості вживання. Якщо мама, яка годує, від природи не відрізняється завидним апетитом, насіння допоможуть набрати необхідний калораж. Але при зловживанні цілком здатні привести до набору зайвих кілограмів. З цієї причини любительку поклацати насіння при ГВ не рекомендується їсти козинаки або халву — сумарна харчова цінність продуктів легко перевищує всі рекомендовані норми.

Як правильно їсти насіння?

При покупці потрібно звертати увагу на зовнішній вигляд насіння. У ваговому продукті допускається невелика кількість частинок лушпиння. Після придбання зерна потрібно ретельно промивати водою. Для поліпшення смаку можна недовго підсушувати їх в несильно гарячій духовці. Розфасоване в пачки насіння повинно бути готовим до вживання. Наявність пилу, порожніх оболонок, жирний або брудний наліт на руках, запах хімікатів або цвілі — показник низької якості, тому їсти такий продукт не можна. Гіркуватий присмак теж неприпустимий, він свідчить про зіпсованість.

  1. Щоб не нашкодити собі і дитині, в день достатньо невеликої жмені насіння — стільки, скільки поміщається в стислому кулаці. Цього вистачить для збагачення раціону необхідними елементами. Але починати варто з вживання ще меншої кількості — 15-20 зерен, щоб оцінити подальшу реакцію малюка.
  2. Купувати потрібно неочищене сире насіння. Обжарка руйнує буквально всі вітаміни в продукті. Очищені зерна містять набагато менше корисних речовин, жири в них частково окислюються, що також не приносить користі. До того ж, вживаючи очищене насіння, легко можна перебрати з кількістю, непомітно для себе «знищивши» кілька добових норм.
  3. Не можна їсти насіння, що присмачене сіллю. Натрій заважає засвоєнню білка і провокує затримку рідини, що може призвести до набряків.

Зловживання насінням іноді стає причиною розвитку запорів у малюка і мами. У подібних випадках потрібно відмовитися від ласощів на кілька днів або знизити його кількість, почати їсти більше овочів і кисломолочних продуктів. Для деякої частини мам насіння мають послаблюючий ефект завдяки високому вмісту рослинних жирів, але помірна кількість на перистальтику ніяк не впливає. Обережно потрібно лузати насіння при порушеннях роботи шлунка, підвищеній кислотності, гастриті та гастродуоденіті. При виразковій хворобі від них доведеться відмовитися.

Крім гарбузового і соняшникового насіння, при грудному вигодовуванні можна включати в меню кунжутне, лляне насіння — воно не настільки популярне, але не менш багате корисними сполуками.

При помірному вживанні насіння здатне допомогти мамі, що годує, в насиченні грудного молока вітамінами і мінералами, необхідними для малюка, і поліпшити стан власного здоров’я.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: