Чи можна оселедець при грудному вигодовуванні: коли вводити в раціон

Обмеження в раціоні годуючої мами необхідні для нормального формування мікрофлори немовлят. У перші місяці життя їх травний тракт і внутрішні органи недосконалі і уразливі, тому найменше порушення режиму може викликати сильну патологічну реакцію. З цієї причини лікарі рекомендують виключити з меню найактивніші алергени, в тому числі гриби, цитрусові, шоколад, ягоди червоного кольору і рибу. Варто пам’ятати, що обов’язкові обмеження жінки повинні дотримуватися не весь період ГВ, а лише протягом 3-х перших місяців. Потім можна буде вживати в їжу деякі продукти зі списку заборонених, дотримуючись обережності, хоча думки консультантів з цього приводу різні.

Корисні властивості

Незважаючи на те, що оселедець відноситься до числа потенційних алергенів, суворої заборони їсти його при грудному вигодовуванні немає.

Як і все жирні сорти риби, цей містить багато корисних речовин для організму:

  1. Поліненасичені жирні кислоти: Омега-3, Омега-6 та інші, що необхідні для відновлення роботи нервової і ендокринної систем, регулювання рівня холестерину, збереження еластичності кровоносних судин. Їжа з вмістом цих речовин благотворно впливає на роботу серця і печінки.
  2. Мінеральний склад оселедця також дуже багатий: кальцій, фосфор та селен необхідні для поновлення кісток і шкіри, синтезу клітинних структур тканин, формування здорових судинних стінок. Йод попереджає ризик розвитку гіпотиреозу та інших патологій щитовидної залози.
  3. В оселедці містяться вітаміни А, С, D, Е і групи В: рибофлавін, тіамін, пантотенова кислота, піридоксин. У поєднанні з мікроелементами ці сполуки забезпечують нормальне функціонування імунної системи, тканин всіх внутрішніх органів, регулюють склад крові, обмінні процеси.

Оселедець поряд з іншими корисними продуктами вписується в схему здорового харчування, а при правильному його вживанні годуючою мамою насичує біологічно активними компонентами грудне молоко і допомагає становленню організму малюка. Крім великої кількості мінералів і вітамінів, риба містить корисний тваринний білок, здатний засвоюватися легше, ніж м’ясний.

Головна умова — починати їсти оселедець не відразу після пологів, а на четвертому-п’ятому місяці лактації. У перший раз досить з’їсти невеликий шматочок вагою близько 40-50 г і уважно поспостерігати за можливими наслідками. Сенсибілізируючі (алергенні) властивості оселедця можуть проявитися через кілька діб після потрапляння речовин до малюка. Ймовірна реакція — висип на шкірі, подразнення, неспокій, коліки.

Правила вибору

Оселедець відноситься до видів риби, традиційні способи приготування яких — соління, копчення і маринування, тобто найбільш ризиковані в період ГВ. Велика кількість спецій, оцту і солі може викликати реакцію з боку організму дитини з більшою ймовірністю, ніж сама риба. Рецептів, які надають ніжної м’якоті оселедця тонкий смак, існує безліч. І майже у всіх передбачені прянощі. В результаті мама, з’ївши шматочок, через деякий час може помітити, що дитина з меншою охотою бере груди або зовсім від них відмовляється. Причиною може бути не сам продукт, а надлишок солі, цибулі, трав і прянощів, використовуваних при обробці. Екстрактивні речовини проникають в грудне молоко, змінюючи його смак. Щоб уникнути подібних неприємностей, однією поміркованості у вживанні оселедця недостатньо. Потрібно звернути увагу на те, як вона приготовлена.

Гострі пресерви, копчений і сильно солоний оселедець потрібно залишити для інших часів, коли ГВ закінчиться.

Мамі, що годує оселедець варто вибирати слабосолений або слабкосолений:

  1. При покупці слід уважно перевіряти інформацію на упаковці: в складі розсолу не повинно бути великої кількості консервантів. Продукт, термін придатності якого наближається до закінчення, краще не брати. Доступ повітря — головний ворог рибних пресервів. Якщо кришка упаковки легко зсувається, або на банці є сліди розсолу — вживати продукт не можна.
  2. Розвісний оселедець потрібно оцінювати зовні: якісна риба має сріблястий колір черевця, легкий свіжий запах, тушка пружна, плавники червонуваті. Нав’язливий аромат спецій, характерний оселедцевий душок, «іржаві» патьоки окислилихся жирів на шкірці, «омилення» видають залежаний товар. Користі такий оселедець не принесе.

Але навіть цілком сприятливий вигляд не гарантує того, що виробник не використовував при засолюванні шкідливі хімічні добавки. Ще один недолік слабосоленого оселедця — великий ризик розвитку хвороботворних мікробів в продукті, особливо в жирних сортах.

Мамі, що годує, люблячої ласувати оселедцем, корисно придбати звичку готувати його самостійно. Свіжоморожена тушка має більше шансів виявитися незіпсованої, а засолювання в домашніх умовах без використання хімікатів гарантує безпеку.

Можна освоїти нові рецепти: їсти оселедець у відвареному вигляді, запікати з фенхелем або кропом. Ті з мам, які раніше їли його в якості закуски, можуть полюбити нові страви.

Застереження щодо вживання оселедця і страв з нього

Знаменитий салат «оселедець під шубою», без якого обходиться рідкісне свято, теж не заслуговує бути вигнаним з меню при грудному вигодовуванні.

Але при дотриманні деяких умовностей:

  • в перші місяці після пологів рибу в складі салату потрібно замінити іншим продуктом: чорносливом, свіжим огірком;
  • покупний майонез використовувати не можна, так як він містить масу емульгаторів і штучні жири, в якості заміни підійде сметана, густий йогурт, рафінована соняшникова олія;
  • якщо малюк спокійно реагує на введення мамою оселедця в харчування, традиційний склад салату (але без майонезу) можна вживати.

Оселедець — хоча і корисний, але досить важкий продукт для організму. Без шкоди для здоров’я можна з’їдати максимум 150 г жирної риби в день, не більше двох разів в тиждень за умови, що вона містить мало солі. В іншому випадку норма скорочується вдвічі. Від солоної жирної риби потрібно відмовитися при схильності до набряків, захворюваннях нирок, ожирінні, патологіях печінки, панкреатиті, загостреннях гастриту, виразкової хвороби.

При дотриманні невеликих обмежень оселедець цілком допустимий в раціон годуючої мами, бо він є джерелом цінного білка і багатьох біоактивних речовин, дозволяє прискорити відновлення організму, урізноманітнити стіл мами. Любов до риби допомагає розвитку судинної, нервової систем та зору малюка.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: