Чи можна сир з пліснявою при грудному вигодовуванні, чи є користь?

На питання, чи можна жінці на грудному вигодовуванні сир (будь-який), ми відповіли в минулої статті. Настав час розібратися, чи можна їсти годуючим мамам сир з цвіллю. Дорблю (DORBLU), Камамбер (Camembert), Брі, Рокфор та інші популярні сорти з блакитною і білою цвіллю особливо цінуються гурманами, але не рекомендовані в період вагітності і лактації. Їм також немає місця в дитячому харчуванні.

У таких продуктах часто перевищена частка шкідливих бактерій. Це може виявитися небезпечним навіть для дорослої людини, тим більше, для немовляти. Тому годуючим мамам потрібно обережно ставитися до делікатесних сирів. Ще одне обмеження: захворювання шлунково-кишкового тракту.

Навіть абсолютно здоровим людям лікарі радять з’їдати не більше 50 г блакитного сиру на добу.

Особливості виробництва

Делікатесні сорти виробляються із застосуванням благородної сирної цвілі. Наприклад, Penicillium roqueforti або Penicillium glaucum. Точна назва пліснявої культури не розкривається, як і рецептура, але відомо, що така цвіль має особливі властивості, смак і аромат.

Вона вирощується в спеціальних умовах і не має нічого спільного з тією, що утворюється на залежалихся продуктах. Шляхетна пліснява не токсична і не може стати причиною харчового отруєння.

Популярні сорти сиру з благородною цвіллю

Сьогодні в магазинах можна знайти сири з благородною блакитною, білою і навіть червоною пліснявою. Самі популярні, що купуються з блакитних сирів — Рокфор і дорблю, з білих — Брі і Камамбер. Сири з червоною пліснявою рідше зустрічаються в продажу. Зазвичай це Мюнстер і Ліваро.

Зовні відрізнити їх нескладно.

Сири з білою цвіллю мають легкий білий пушковий наліт на поверхні. Усередині такої сир — жирний, дуже м’який. Камамбер свіжий виглядає немов трохи розплавлений.

Блакитні мають сирну масу кремового відтінку з прожилками цвілі всередині і зовні. Колір цвілі синювато-зеленуватий. Продукт досить щільний, розсипчастий. Консистенція продукту не така, як у Брі або Камамбер.

Мюнстер і Ліваро мають «оболонку» з червоною благородною цвіллю.

Всі вищезгадані делікатесні сири дозрівають за участю цвілевих грибів — годуючим мамам включати їх в раціон не слід.

Шкода від сиру з пліснявою для годуючих

У м’яких сирах і продуктах з цвіллю можуть бути присутніми бактерії — лістерії. Вони також містяться в сирому молоці. Такі бактерії здатні викликати лістеріоз — небезпечне захворювання, яке деякий час протікає безсимптомно. Пізніше з’являються нудота і блювота, м’язові болі, ознобта  слабкість.

На тлі інфекції у мами може захворіти і малюк. У разі зараження у грудничка можуть спостерігатися блювота, болі в животі і порушення стільця, нерідко виникають алергічні реакції.

Особливо небезпечні м’які сорти. Їх консистенція сприяє розмноженню шкідливих бактерій.

Коли можна їсти сири з пліснявою?

Сири з пліснявою не рекомендовані годуючим мамам, особливо в перші півроку лактації. У наступний період (після 6-7 місяців грудного вигодовування) за відсутності проблем зі здоров’ям у мами і малюка можна вводити делікатесні сири до раціону жінки.

Можна дозволяти собі до 40 грамів продукту, не частіше 1-2 разів на тиждень.

Вживати продукт годуючим мамам дозволяється лише в невеликих кількостях. При цьому мама повинна ретельно стежити за реакцією з боку шкірних покривів, слизових і шлунково-кишкового тракту дитини. При появі здуття або ознак харчової алергії від блакитного сиру слід негайно відмовитися.

Педіатри радять починати з Брі і дорблю. Імовірно, це буде нескладно. Ці сири частіше за інших зустрічаються в продажу і мають відмінний смак. А ось Рокфор з камамбер і Мюнстер і Ліваро краще ввести в раціон останніми, бажано після відлучення від грудей.

Багато мам вважають за краще термічну обробку сирів з плесенью. Наприклад, додають в тушковані блюда або випічку.

Лістерії гинуть вже при 70 градусах за 20 хвилин. При 100 градусах — досить 3 хвилин.

Чи є користь від сиру з пліснявою?

Продукт не позбавлений корисних властивостей, тому при відсутності негативної реакції ласувати сирами з цвіллю можна.

  1. Жирні м’які сири містять багато легкозасвоюваного кальцію. Вони корисні для шкіри, нігтів, зубів і волосся.
  2. Сир з блакитною цвіллю заряджає і тонізує організм, насичує білками, мінералами і вітамінами, піднімає настрій.
  3. Сири забезпечують швидке повноцінне насичення, при цьому не дуже калорійні, що сприяє нормалізації ваги.

Головне — купувати сири хорошої якості, стежити за термінами придатності і цілісністю упаковки.

Продукт не повинен розвалюватися і володіти неприємним запахом.

Сир повинен бути красивим, як на картинці. Якщо блакитної цвілі занадто багато, продукт перезрілий, в ньому мало користі. Якщо біла цвіль має жовтий наліт — цей сир старий.

Краще відправлятися за делікатесом в великі мережеві магазини.

Зберігайте продукт правильно. Щоб цвіль не «перебралася» на сусідні продукти, тримайте сири щільно загорнутими в фольгу, харчову плівку або пергамент. Також не кладіть поруч оселедець, цибулю, лимон, інакше сир вбере запахи і змінить смак.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: