Годування зцідженим грудним молоком, як зберігати

Зціджене грудне молоко можна зберігати. Однак, щоб корисний для дитини продукт не втратив користь і не перетворився на справжню отруту, слід створити відповідні умови для вмісту продукту.

Підбираємо тару та посуд для зберігання молока

Зціджене молоко зберігається лише у спеціальних ємностях.

Вони повинні мати такі характеристики:

  • виготовлятися із безпечних матеріалів;
  • бути міцними, особливо якщо для збереження продукту вибрано метод заморожування;
  • оснащуватися спеціальною шкалою для визначення обсягу вмісту та місцем для запису;
  • герметично закриватися.

Виготовляється тара зі скла, пластику, пластмаси. Вона підбирається залежно від переваг матері та обраного режиму зберігання.

Використовують для цього:

  1. Пляшечки. У них можна зберігати зціджене молоко за кімнатної температури. Плюс ємності — відсутність необхідності переливати продукт перед годуванням або підігрівом у мікрохвильовій печі.
  2. Контейнери. Відмінне рішення для поміщення продукту в холодильник. Можна використовувати й у морозильній камері. Однак варто пам’ятати, що подібні ємності займають занадто багато місця. Розмістити велику кількість у стандартних морозилках не вдасться.
  3. Пакети. У жодному разі не звичайні поліетиленові! Купувати потрібно спеціальні пакетики підвищеної щільності, забезпечені герметичною застібкою. Як зберігати зціджене грудне молоко у подібній ємності? Зазвичай м’яку упаковку використовують, якщо зберігають харчування у морозильній камері.

Необхідно стежити, щоб ємність обов’язково була стерильною. Пляшечки та контейнери ретельно миють. Стерилізують у мультиварці або звичайним способом – кип’ятять. А ось пакети нагрівати не можна, тому використовують їх лише один раз.

Як зберігати зціджене молоко

Після вибору відповідної тари та ретельної стерилізації, можна поміщати продукт у ємність. Потім її ретельно закривають. Але скільки зберігається зціджене молоко залежить не від матеріалу, з якого виготовлено пляшечку, контейнері чи пакеті, а від температурного режиму.

Скільки зберігається зціджене молоко за кімнатної температури

Вдаватися до такого способу зберігання харчування варто, тільки якщо воно буде вжито протягом дня.

Зціджувати молоко краще відразу в пляшечку, яка потім щільно закручується та відкривається лише перед годуванням.

Тримати продукт у кімнаті можна:

  • 24 години, якщо у кімнаті 5 градусів та нижче;
  • 10 годин при температурі 10-22 градуси;
  • 6 годин у теплому приміщенні, де термометр показує 22-26 градусів.

При кімнатній температурі краще зберігати невелику кількість рідини, оскільки максимум через добу її доведеться вилити.

Зціджене молоко у холодильнику без заморозки

Основне правило, якого потрібно дотримуватися — поміщати ємність із продуктом на полиці основного відділу, а не на дверцятах.

Скільки зберігається зціджене грудне молоко у холодильнику, залежить від температури, встановленої всередині приладу. За 0-8 градусів термін придатності харчування для немовлят становить близько тижня. Але краще вживати продукт якомога раніше, оптимально — протягом 24 годин.

Чи можна зберігати грудне молоко у морозилці

Заморожені продукти залишаються свіжими дуже довго. Тому, якщо молока у матері багато, варто вдатися саме до цього способу збереження.

Скільки зберігається зціджене грудне молоко, також залежить від температури морозильної камери:

  • встановивши режим, що підтримує -13 до -18 градусів, можна залишити продукт на 3-6 місяців;
  • -18-20 градусів дозволяють зберігати харчування рік.

Але перш ніж розраховувати, скільки можна зберігати зціджене молоко, потрібно правильно підготувати його до заморожування.

Процедура проводиться за певними правилами:

  • молоко поміщається в контейнер або іншу ємність з кришкою, що герметично закривається;
  • продукт охолоджується у холодильнику протягом 2-х годин;
  • остигле харчування відправляємо в морозилку.

Діставати продукт для годування потрібно заздалегідь. Перед годуванням слід обов’язково розморозити і підігріти його до оптимальної температури.

Годування зцідженим грудним молоком

Якщо продукт знаходиться в кімнаті, можна повністю відмовитись від розігріву. Але поміщене в холодильник чи морозилку харчування слід довести до температури годівлі. При цьому дуже важливо зберегти харчову цінність продукту та корисні речовини, що є у складі.

  1. У разі зберігання при температурі нижче -10 градусів, рідину спочатку потрібно правильно розморозити. Для цього контейнер поміщається в каструльку з прохолодною водою.
  2. Витягувати його можна лише після повного зникнення льоду. Потім ємність тримають під струменем теплої води, поступово підвищуючи її температуру. Не забувайте трохи обертати контейнер або пляшку для рівномірного нагрівання.

Інший спосіб розморожування та підігріву — водяна баня. Каструлю з водою ставлять на плиту та доводять до кипіння. Перш, ніж поміщати до неї пляшечку чи контейнер, вогонь вимикають. Потім тару опускають у гарячу воду та повільно обертають. Краще, щоб пляшечка або контейнер не торкалися дна каструлі: через високу температуру скло або пластмаса може тріснути.

Але найзручніше використовувати спеціальний прилад для розігріву. Особливо якщо дітей двоє чи більше.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: