Чи можна халву при грудному вигодовуванні: вплив на новонародженого і маму

Будь-який продукт, який вживає жінка під час годування дитини грудним молоком, розглядається з точки зору безпеки і користі для крихти. Часто мамі доводиться відмовлятися навіть від тих страв, які можна було вживати в період вагітності. Винести таке буває непросто, особливо якщо в список заборонених потрапляють улюблені ласощі: шоколад, кава, апельсини або полуниця. Але не варто думати, що їжа при ГВ повинна бути обов’язково прісною і позбавленою смаку. Є багато продуктів, в тому числі десертів, якими цілком можна себе порадувати.

Склад продукту

Халва, знайома і улюблена багатьма з дитинства солодкість, незважаючи на своє східне походження, міцно влаштувалася в вітчизняному кондитерському виробництві. На відміну від більшості ласощів, вона має переважно натуральний склад і рекомендується людям, які дотримуються здорового харчування і, в тому числі, годуючим мамам.

Основа халви — терта маса горіхів або насіння: арахісу, кунжуту, фісташок, соняшнику, просочена сиропом з патоки і цукру.

Для надання необхідної пухкої структури використовуються піноутворювачі: екстракт солодового або мильного кореня. Для різноманітності багато виробників додають в продукт шоколадну крихту, родзинки, мармелад або ваніль. Найближчим «родичем» халви є козинаки — солодкість, що складається з цілого насіння і горішків, уварених в карамелі.

Чи можна годуючим мамам халву?

Противники вживання аргументують свою думку тим, що халва при грудному вигодовуванні аллергенна і може викликати у дитини діатез, дерматити та інші небажані наслідки. Такі побоювання вірні лише почасти. Горіхи і насіння — основний компонент халви — під час лактації рекомендуються як відмінне джерело енергії, вітамінів і необхідних мінералів. Інші в складі — цукор, мед, добавки — як і інші продукти, вимагають попередньої перевірки. Одні діти спокійно переносять вживання мамою багатьох ласощів, інші реагують негативно. Іноді джерелом алергії служить на сама халва, а наповнювачі, наприклад, шоколадна глазур. Іншою причиною може бути надмірне поїдання десерту.

Як правильно вибирати і їсти десерт

Вирішивши ввести в раціон халву, потрібно дотримуватися кількох правил, щоб звести ризик патологічної реакції у малюка до мінімуму:

  1. Починати їсти годуючим мамам халву можна з другого місяця ГВ, в більш ранній період ферментативна система дитини дуже вразлива.
  2. Безпечніше вибирати тахіни або соняшникові сорти, вони рідше викликають алергію, ніж арахісові або змішані.
  3. У день досить з’їдати не більше 50 г солодощу, занадто велика кількість негативно відбивається на роботі шлунка та підшлункової залози.

Якісний десерт не повинен містити фрагментів лушпиння або інших сторонніх часток. Подібна картина — показник порушення технології виготовлення. Наявність ароматичних добавок, емульгаторів, консервантів — погана ознака, що вказує на відсутність користі. Мед в складі замість цукру також не гарантує більш високої якості. При термічній обробці мед повністю втрачає всі корисні властивості, зберігаючи алергенність. Шоколадна глазур — теж зайвий компонент, що збільшує ризик алергії і навантажує продукт додатковими калоріями. Занадто темний, Клеклі або гіркуватий на смак, що липне до зубів десерт говорить про його зіпсованість — минулому терміні або порушенні правил зберігання. Уникати мамі, що годує потрібно і надмірно повітряної халви — замість натуральних пінних агентів в таких сортах використовують синтетичні.

Соняшникова халва зазвичай темніша, ніж горіхові види, вона містить вітаміни В1 (тіамін), В2 (рибофлавін), РР (нікотинова кислота), Е (токоферол), поліненасичені жирні кислоти. Крім того, в солодкій масі багато заліза, кальцію, калію, фосфору, селену і натрію.

Тахінна, або кунжутна, халва — джерело рідкісних біоактивних речовин — лігнанів, що надають антиоксидантну та протипухлинну дію. За кількістю кальцію цей сорт солодощу є рекордсменом — на 100 г продукту припадає близько 900 мг. Це важливо, враховуючи часті проблеми дефіциту елемента у годуючих мам, що призводять до погіршення стану зубів, порушень гормонального фону.

Арахісовий продукт зазвичай не рекомендують через часту алергії немовлят на речовини, що містяться в цих бобових.

Але, з огляду на індивідуальну переносимість малюками різних продуктів в раціоні мами, можна спробувати і його. В арахісової халві вищий вміст вітаміну Е.

Всі сорти мають багато білка, натуральних рослинних олій та вуглеводів. Старатися з поїданням солодощі не варто, так як вона дуже калорійна. Харчова цінність 100 г халви в залежності від виду становить 550-650 ккал. Переїдання згодом може негативно позначитися на організмі мами, викликавши накопичення зайвих кілограмів.

Пробувати вперше солодкість потрібно обережно — з’їсти шматочок розміром із сірниковий коробок. Наступні 2 доби покажуть, чи існує якась небезпека для дитини. Поява почервоніння, подразнень на шкірі, коліки, пронос — знак того, що продукт не підходить. Допускається повторити спробу через 1 або 2 місяці.

Про користь

Регулярне вживання невеликої кількості халви при грудному вигодовуванні допомагає запобігти руйнуванню кісткових тканин, прискорити відновлення нігтів, ріст волосся, уникнути критичного падіння рівня гемоглобіну, анемії, що тільки починається, порушення роботи щитовидної залози. Десерт зберігає втомленій молодій мамі гарний настрій і спокій, так як сприяє регуляції активності нейромедіаторів, стимулює вироблення серотоніну, нормалізує кровообіг та частоту серцевих скорочень. Вживання халви благотворно позначається на стані головного мозку та покращує розумові здібності.

Поширена думка про те, що халва сприяє підвищенню жирності молока, невірна. На утримання його нутрієнтів калорійність їжі мами ніяк не впливає, але дає фізичні сили, необхідні самій жінці.

Відмовитися від халви доведеться годуючим мамам з порушенням роботи шлунка або кишечника, тим, що страждають хронічним панкреатитом, порушенням вуглеводного обміну, цукровим діабетом або ожирінням.

При дотриманні пересторог включення халви в їжу не приносить шкоди, а допомагає зберегти і зміцнити здоров’я мами, що годує і забезпечити додаткове джерело корисних речовин для малюка.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: