Меню годуючої мами. Що можна їсти мамі, що годує. Заборонені продукти при ГВ

З моменту народження малюка все, що з’їдає або випиває жінка, потрапляє в організм крихти. Тому в раціон годуючої мами вносяться корективи. Якісь продукти виключаються повністю, якісь обмежуються. При цьому харчування мами має бути збалансованим і достатнім по калорійності, щоб дитина отримувала всі необхідні нутрієнти в потрібній кількості.

Рекомендоване співвідношення білків, жирів і вуглеводів в раціоні: 1: 1: 4.

Білкові продукти в раціоні годуючої мами

Білки при ГВ важливо переважно отримувати з різних джерел. Потрібно їсти м’ясо, рибу і рослинні продукти.

Норма білка для годуючої жінки: 110-115 г білка, 80% з яких припадає на білок тваринного походження.

З м’ясних продуктів найкращими є яловичина, кролятина, курка, індичка, пісне філе свинини. Шкірку з птиці необхідно знімати. Дозволяється вводити в раціон курячі та перепелині яйця. Краще відварені або у вигляді омлету з нежирним молоком.

Можна рибу мамі, що годує. Найбільш кращі: хек, тріска, камбала, жирна морська риба.

Також не ігноруйте крупи. Рисова і гречана каші корисні як під час вагітності, так і в період лактації.

Годуючим жінкам краще утриматися від вживання в їжу ікри і креветок та ковбасних виробів.

Жири в раціоні годуючої мами

У раціон харчування годуючої мами обов’язково вводити жири. Вони корисні для нервової системи, імунітету, шкіри, волосся і нігтів мами і немовляти. При цьому на жирність грудного молока вони не впливають.

Переважно слід отримувати жири з олії: кукурудзяної, оливкової. Припустимо в невеликих кількостях вершкове масло хорошої якості.

Підходять кисломолочні продукти: знежирені кефір і сир, йогурти та інші продукти до 5% жирності. З сирів корисні адигейський і Чечіль. А ось від непастеризованих м’яких сирів, таких як бри і камамбер, краще відмовитися. Вони можуть містити бактерії, що провокують кишкові інфекції.

Тимчасово під забороною сало, маргарин, майонез, курка і індичка з шкірою, печінка тріски, жирні молочні продукти, солодощі і фастфуд.

Вуглеводи в раціоні годуючої мами

Основним джерелом енергії є вуглеводи. Вагітність і період лактації — не привід відмовлятися від зернового або висівкового хліба, гречаної, рисової або вівсяної каші, макаронних виробів з твердих сортів пшениці. Також дозволені мюслі (без ароматизаторів і добавок), фрукти та овочі.

Які фрукти можна мамі, що годує

Більшість фруктів і овочів є джерелами вітамінів і мікроелементів, вуглеводів і корисної клітковини. Але не всі вони однаково безпечні для немовляти. Деякі можуть викликати алергію або харчові розлади у грудничка. Розглянемо питання, які овочі і фрукти можна мамі, що годує.

Найбезпечнішими щодо можливих алергічних реакцій визнані лісові ягоди: чорниця, лохина, брусниця, журавлина, а також сухофрукти і фрукти, багаті на пектин. Можна мамі, що годує яблука, сливи та груші в помірних кількостях.

З овочів в меню годуючої мами можно: кабачок, цвітну капусту, брокколі, буряк, гарбуз, трохи картоплі. Всі овочі в паровому або відвареному вигляді. Сирі — рідше. Перевагу слід намагатися віддавати сезонним овочам, краще зі свого городу.

А ось баклажани, перець, томати, цибулю, часник, білокачанну капусту, огірки краще не їсти. Виноград не бажаний — може спровокувати метеоризм і порушення стільця у крихти. Також тимчасово під забороною екзотичні плоди, які не ростуть в даній місцевості.

Що можна пити мамі, що годує, скільки рідини потрібно жінці на ГВ

Для нормального перебігу періоду годування грудьми жінці потрібно вживати не менше 2 літрів рідини, включаючи воду, чаї, легкі супи.

Можна мамі, що годує соки (свіжовичавлені, краще з сезонних фруктів), чай, мінеральну воду без газу, кисломолочні напої в помірних кількостях.

У першу добу після пологів об’єм споживаної рідини не повинен перевищувати 800 мл.

Що можна годуючим мамам їсти: список-шпаргалка

  1. Яловичина, пісна свинина (філейні частини)
  2. Кролик, курка, індичка (без шкіри)
  3. Хек, тріска, навага, камбала, жирна морська риба
  4. Курячі і перепелині яйця
  5. Кукурудзяна, оливкова олія, вершкове масло
  6. Сир хорошої якості: Чечіль, адигейський
  7. Кисломолочна продукція до 5% жирності
  8. Зерновий і висівковий хліб
  9. Гречана, рисова, вівсяна каші, мюслі
  10. Макаронні вироби з твердих сортів пшениці
  11. Ягоди: чорниця, лохина, брусниця, журавлина
  12. Овочі, кабачок, цвітна капуста, брокколі, гарбуз
  13. Фрукти: слива, яблука, груші
  14. Свіжовичавлені соки, чай, мінеральна вода без газу.

Продукти, які увійшли до списку, що можна їсти мамі, що годує, необхідні жінці на ГВ. Дотримуйтеся добових норм!

Чого не можна мамі, що годує?

Не рекомендується різко змінювати раціон. Вводити нові продукти необхідно помірно, не поспішаючи, збільшуйте порції поступово. Наприклад, якщо це горіхи, починайте з 1-2 штучок.

Не рекомендується вводити в раціон відразу кілька нових компонентів, інакше не зрозумієте, на що пішла реакція.

Не рекомендується їсти продукти, на які у одного з батьків алергія. Велика ймовірність, що малюк успадкував непереносимість.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: