Перший прикорм при грудному вигодовуванні: схема введення, таблиця

Прикорм не можна вважати перехідом дитини за загальний стіл — годувати дорослою їжею її доведеться ще нескоро. Перед тим як малюк почне їсти разом з іншими членами сім’ї, йому необхідний перехідний період — поступове звикання до смаку, структурі продуктів, формування жувальних навичок. Крім того, таке «тренування» приносить дитині додаткову енергію.

Готовність малюка

Давати грудничку перший прикорм — продукти, крім материнського молока, — рекомендується з 6-місячного віку. До цього моменту немовляті цілком достатньо корисних речовин і нутрієнтів, які йому забезпечує грудне вигодовування. Питання, з якого місяця малюк може без шкоди для здоров’я отримувати додаткове харчування, для багатьох залишається відкритим. Деякі фахівці активно просувають свою точку зору, радячи починати прикорм з 4 місяців, інші віддають перевагу на більш пізній період — з 7 або 8. Всесвітня організація охорони здоров’я тримається середини, визначаючи піврічний вік в якості крайньої межі, з якого прикорм дитини обов’язковий, а 4-6 -місячний період вважається своєрідним «коридором», в якому батьки самостійно вирішують, чи потрібно чаду додаткове харчування. Виняткові випадки — недоношені діти, їх починають підгодовувати з 8 або 9 місяців.

До 6-місячного віку малюк вже багато знає і вміє, а його організм достатньо підготовлений для прийняття нової їжі:

  1. Слабшає рефлекс виштовхування будь-якої щільною субстанції, що потрапляє в рот.
  2. Маса тіла дитини збільшується, як мінімум, удвічі.
  3. Шлунково-кишковий тракт і ферментативна система вже досить сформовані, завдяки чому знижений ризик алергічних реакцій.
  4. Малюк самостійно сидить, повертається, може спостерігати за навколишнім оточенням.
  5. Намагається гризти або жувати предмети, проявляє інтерес до того, як їдять дорослі, сам вистачає ложку або тягнеться до неї губами.

Основні правила раннього прикорму

Звичай деяких батьків давати дитині невелику кількість їжі з загального столу — так званий педагогічний прикорм — медики не вважають обгрунтованим. Мікроскопічні дози їжі не здатні наситити, а складні багатокомпонентні страви, вміст цукру, солі, прянощі, важкі жири і інші небажані речовини принесуть малюкові більше шкоди, ніж користі. До того ж у батьків не завжди вистачає уважності, щоб ретельно подрібнити згустки і шматочки, вибрати всі кісточки. За їжею і розмовами нелегко відстежити, скільки малюк з’їдає. Результатом може стати сильна алергічна реакція. Готувати грудничку необхідно окремо.

Введення прикорму при грудному вигодовуванні потрібно здійснювати з дотриманням основних правил:

  1. Починати годувати кашами та пюре тільки здорову дитину, будь-яке нездужання, стрес, прорізування зубів вимагають відкласти нововведення до кращих часів.
  2. У перший раз важливо давати не більше 1 ч. л. блюда — близько 5 г, потім протягом 1-2 діб вичікують можливу негативну реакцію, збільшують об’єм їжі поступово.
  3. Консистенція прикорму обов’язково напіврідка і однорідна — малюка потрібно вберегти від ризику вдавитися.
  4. Нове блюдо — не самостійний вид харчування, а доповнення, знайомлять малюка з продуктом перед грудним годуванням, лактація мами залишається основним джерелом.
  5. Звикання до страви має тривати не менше 1 тижня, тільки потім вводиться наступне.
  6. Кожен прийом нової їжі складається з одного компонента, при першому прикорму змішувати декілька видів заборонено.
  7. Більше двох днів поспіль годувати дитину одним продуктом не можна.
  8. Кращий час для дегустації нової їжі — ранкові години, травний тракт дитини в цей період найбільш активний.

Склад меню і черговість введення продуктів

Питання, з чого починати прикорм, досить спірне. Думки фахівців з цього приводу різняться. Наші педіатри не бачать нічого поганого в тому, щоб в першу чергу давати дитині фруктові пюре, аргументуючи тим, що вони мають привабливий смак і не викликають відторгнення у малюків. Фахівці ВООЗ не радять діяти таким чином, так як раннє знайомство з фруктами може перешкодити грудничку згодом з апетитом їсти менш смачні продукти.

Овочеві пюре вважаються найбільш прийнятними на початку прикорму. За ідеальною схемою — відвареної кабачок. У наступні дні можна поступово вводити розм’якшені на пару гарбуз, цвітну капусту, броколі, моркву, патисони. Ці види овочів володіють широким спектром вітамінів, мінералів, нейтральні на смак, не мають в складі кислот і грубої клітковини. Ніжна консистенція дозволяє без побоювань включати їх в дитяче меню, спочатку по одному продукту, а потім, переконавшись в гарній переносимості — змішуючи кілька видів овочів.

Перестороги необхідно вжити при вживанні картоплі. У неї дуже багато крохмалю, який занадто важкий для травлення крихіток. Вводять картоплю якомога пізніше.

Помідори, огірки, білокачанна капуста — ризиковані плоди, щоб давати їх немовлятам. Після вживання вони можуть викликати посилене бродіння, газоутворення, болі в животі. Годувати ними дозволено дітей однорічного або більш старшого віку.

Фруктові пюре рекомендують давати немовлятам не раніше ніж з другого місяця прикорму і вибирати найменш алергенні види: зелені яблука, банани. Якщо у малюка немає проблем зі стільцем, поступово починають вживати груші, персики, абрикоси та інші плоди. Перевагу віддають сезонним фруктами і тим, що ростуть в регіоні проживання сім’ї. Особливу увагу і обережність потрібні при включенні в меню цитрусових: мандаринів, апельсинів, а також полуниці, гранатів, малини та інших плодів яскравого забарвлення. Немовлят ними годувати небажано, але якщо дитина показує сильне завзяття, можна давати зрідка, переконавшись, що немає ніяких алергічних проявів.

Фруктові соки перестали вважатися необхідним раннім прикормом для малюків — в них великий вміст цукрів, кислот, які не дуже корисних в такому віці. Їх введення краще відкласти до 9-12 місяців.

Кисломолочні продукти — гомогенізований сир, дитячий кефір — дозволені з 8-місячного віку. Сир вважається важкою їжею, і якщо у дитини з’являється відрижка, коліки або підвищується газоутворення, слід почекати з ним, зупинившись на кефірі або легкому йогурті без цукру і добавок. Жирність використовуваних продуктів повинна бути в межах 3%.

Слідом знайомлять немовлят з кашами. Деякі лікарі радять вибирати тільки безглютенові види: кукурудзяну, гречану. Інші фахівці не бачать нічого небезпечного в тому, щоб давати здоровій дитині каші з цим білком, наприклад, вівсяну. Целіакія — рідкісний стан ферментативної системи, а у 7-8-місячних дітей, чий кишечник в нормі, глютен не викликає наслідків для здоров’я.

Використання коров’ячого або козячого молока при варінні вважається небажаним через ймовірну непереносимість цього продукту маленькими дітьми. Щоб не навантажувати юну травну систему, готують страву на воді, додаючи перед вживанням трохи кефіру або краплю рослинної олії.

Рибу і м’ясо вводять з 8-9 місяців, іноді трохи раніше або пізніше. Все залежить від харчових переваг малятка та можливостей сім’ї. З м’яса рекомендовані індичка, домашні курчата, телятина, кролик. Їх можна чергувати з нирками, яловичої печінкою.

Гусяче, качине м’ясо, козлятина, баранина дуже важкі для травлення дітей, їх варто відкласти.

З рибою через небезпеку алергії деякі мами воліють почекати. Якщо її використовують в прикорму, то вибирають дієтичні сорти: навагу, минтай, тріску. Жирних видів важливо уникати. Найбільші клопоти пов’язані з приготуванням страв для дитини. І м’ясні, і рибні продукти повинні дрібно протиратися, з них вибирають все кісточки і хрящики.

Тваринні білки досить давати дитині 4-5 разів на тиждень, чергуючи м’ясні і рибні дні.

Приблизна схема, яка пропонує прикорм по місяцях

Продукти (г)

6 міс.

7 міс.

8 міс.

9 міс.

10 міс.

11–12 міс.

Овочі

20-80

120

160

160

180

200

Фрукти и ягоди

10-20

20-30

30-40

40-50

6-70

Каши

70-100

100-120

120-150

160-200

Сир

10-20

20-30

30

30-40

50

Кефір

50

100

150

200

250

М’ясо

5

10-20

30-50

Риба

10-20

30-50

60-70

80

Соки

50

100

Вершкове масло

5

5

7

10

10

10

Рослинна олія

5

7

7

10

15

20

Жовток яєць

0,25

0,25

0,5

0,5

1

1

Білий хліб

10

10

20

20

30

Печиво

10

15

20

20

Поради і деякі особливості

Щодо рекомендацій черговості продуктів прикорму єдиної думки немає. Відомий педіатр Євген Комаровський, наприклад, радить керуватися не стільки жорсткою послідовністю змін у харчуванні, скільки фізичним станом дитини, складаючи відповідний графік. При нестачі ваги починають підгодовування з каші, а надмірно дебелих діток садять на овочі, при дефіциті кальцію — збільшують частку кисломолочних продуктів, варять каші на молоці. У кожному випадку необхідний індивідуальний підхід.

Багато батьків не впевнені, чи варто давати дитині готові пюре, що продаються в баночках. Зрозуміло, що приготовані в домашніх умовах страви кращі, і вибір при можливості потрібно робити в їх користь. Але не всі види фруктів, овочів і м’яса є в підсобному господарстві. До того ж не завжди є час і здатність правильно, зі збереженням всіх корисних властивостей їх готувати.

Вироби з тіста — печиво, хліб — дають потроху не раніше 9-10 місяці, ближче до закінчення першого року життя. Дріжджі, цукор, рафіноване біле борошно і багато інших не дуже корисних складових створюють ризик порушень роботи кишечника.

Тоді ж, в період 9-12 місяців поступово збільшують кількість інших добавок в харчуванні: жирів, курячого жовтка.

Якщо малюк навідріз відмовляється їсти корисні страви — кашу або овочеве пюре — в перші місяці в них додають грудне молоко, щоб дати відчути знайомий смак. Зловживати цукром, намагаючись зробити продукт привабливим, не слід. Можна поміняти поєднання страв, підібравши найбільш сумісні: фрукти давати окремо, м’ясо разом з овочами.

При появі дерматиту або кишкових розладів, підозріле блюдо виключають на деякий час, повертаються до нього через кілька тижнів.

До моменту, коли малюкові виповниться 1 рік, він буде готовий потроху вживати продукти з загального столу з необхідними за віком обмеженнями.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: