Шипшина при грудному вигодовуванні: відвар, чай і сироп

Плоди шипшини використовуються не тільки народною, а й офіційною медициною як зміцнювальний, вітамінний і жовчогінний засіб в профілактичних і лікувальних цілях. Сиропи, відвари та чаї з неї корисні дітям і дорослим, здоровим і не дуже. Ягоди цієї дикої троянди є відмінною заміною багатьох лікарських засобів для мам в період грудного вигодовування.

У чому користь?

Шипшина вважається рекордсменом за вмістом аскорбінової кислоти — в 16 разів більше, ніж в цитрусових. Всього 10 штук забезпечують добову потребу в цьому вітаміні. Крім того, в складі ягід багато рутину, вітамінів Е, К, В1, В2, каротину, фруктози, флавоноїдів, сапонінів, мінералів: заліза, фосфору, калію, марганцю, хрому, міді, цинку, клітковини. Всі активні речовини поєднуються в продукті таким чином, що надають максимальну антиоксидантну, антимікробну, протизапальну дію, попереджають порушення вуглеводного і жирового обміну, блокують зростання рівня поганого холестерину, регулюють окислювально-відновні процеси. Натуральні препарати з шипшини перешкоджають розвитку анемії, утворенню каменів в жовчному міхурі, нирках, очищають кров, допомагають зменшити наслідки інтоксикації при отруєннях, знижують ризик захворювань суглобів та зміцнюють імунітет.

Нехтувати таким корисним продуктом при грудному вигодовуванні необачно. У цей період у жінки відновлюється організм після пологів і необхідні додаткові ресурси для нормального протікання лактації.

Шипшина підвищує рівень гемоглобіну, допомагає заспокоїтися, зняти дратівливість і уникнути нервових розладів при стресових станах, надає фізичних сил і витривалості, бореться з проблемами травлення: покращує апетит, підвищує виділення шлункового соку, усуває діарею, відновлює нормальну перистальтику, насичує організм мами вітамінами і мікроелементами , надає невелику лактогонноу дію.

При простудних та інфекційних захворюваннях, лактостазі, погіршенні самопочуття, супроводжуваних лихоманкою, напої з шипшини знімають симптоми патології, надають бактерицидну і противірусну дію, підвищують опірність, прискорюють одужання. З цієї причини ними можна заміняти багато медикаментів, що заборонені годуючим. Шипшиновий чай має приємний смак і аромат, його можна пити як освіжаючий напій.

Протипоказаннями до вживання шипшини при ГВ є важкі ураження нирок, печінкова недостатність, виразкова хвороба шлунка у мам.

Чи можна годуючим шипшину: що потрібно пам’ятати?

Відвар шипшини мамі, що годує, і інші засоби на його основі приносять користь, але перед вживанням необхідно переконатися в його безпеці для дитини. Плоди шипшини містять яскраві пігменти і є потенційними алергенами. Реакція малюка при непереносимості — дерматит — поява на шкірі обличчя і тіла роздратування, червоних плям і висипу.

При сильній тривозі за здоров’я новонародженого малюка можна почекати місяць чи два, а потім спробувати шипшину.

Годуючим мамам варто уникати готових «шипшинових» сиропів, що продаються в магазинах: нерідко за оздоровлюючий екстракт видається шкідлива суміш цукру, ароматизаторів та барвників, розведена водою.

Корисно їсти свіжі плоди шипшини, а з сушених готувати чай або настій. Добре, якщо чагарник росте на власній присадибній ділянці в екологічно чистому місці. Купувати шипшину невідомого походження з рук не слід. Сушені ягоди краще придбати в аптеці.

Як приготувати?

Щоб максимально зберегти вітаміни і мінерали, не слід довго кип’ятити плоди — відвари і компоти втрачають більшу частину вітамінів С, рибофлавіну і тіаміну. Традиційний спосіб приготування напоїв — заварювання. Цей метод краще для боротьби із застудою. Але мінерали і клітковина зберігаються майже в незмінному вигляді і при тривалій термічній обробці, насичуючи рідину. Для відновлення сил з шипшини можна варити компоти.

Способи приготування:

  1. Чай з шипшиною: сухі плоди вимити, подрібнити будь-яким методом, взяти 1 ст. л. сировини і залити склянкою окропу. Дати настоятися 15 хв. і пити.
  2. Настій зручно готувати в термосі. Ягоди при цьому можна використовувати свіжі або сухі, подрібнювати або тиснути не треба. На 500 мл окропу беруть 2 ст. л. шипшини з гіркою і настоюють 7 годин.
  3. Компот можна варити з одних ягід, або комбінуючи їх з яблуками, смородиною чи чорною горобиною. Стакан промитих плодів з’єднати з 2,5 л холодної води, нагріти і кип’ятити на повільному вогні кілька хвилин. Напій повинен постояти близько 3-х годин.

Підсолоджувати рідину можна невеликою кількістю цукру, але корисніше пити шипшину в натуральному вигляді. Мед і інші підсолоджувачі несуть додатковий ризик алергії у дитини, але якщо схильності до неї немає, допустимі.

Свіжі ягоди можна їсти по кілька штучок в день перед їжею, ретельно розжовуючи. Вживання спиртних настоянок при ГВ потрібно уникати.

Пробуючи шипшину при грудному вигодовуванні вперше, мамі важливо дотримуватися основних правил харчування. Випити невелику кількість настою або чаю — близько 100 мл — без цукру, меду та інших добавок, на тлі звичайного раціону, потім спостерігати за можливими ознаками алергії у малюка. Якщо наслідків не буде, дозволяється збільшити дозу. При гарній переносимості — сміливо включати шипшину в звичайне меню. Поява діатезу — привід відмовитися від продукту, але спробу можна буде повторити через 2-3 місяці. За відгуками, шипшина досить рідко провокує небажану реакцію у малюків, мами яких вживають його при лактації.

Незважаючи на масу корисних властивостей, поїти компотом або чаєм з плодів рослини малюка не слід до досягнення нею віку 1-1,5 року. У маленьких дітей такі напої викликають посилений діурез і можуть призвести до зневоднення.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: