Що можна їсти мамі, що годує: топ 10 продуктів з меню

Після пологів перед жінкою стоїть непросте завдання: забезпечити собі здоровий і поживний раціон, що включає всі необхідні нутрієнти і біологічно активні речовини і не містить продуктів, здатних зашкодити здоров’ю новонародженого.

Грудне вигодовування — тривалий період, який займає як мінімум кілька місяців. За цей час організм немовляти повинен зміцніти і розвинутися, щоб вміти протистояти негативним умовам навколишнього середовища.

Обмеження в харчуванні

Список продуктів, заборонених до вживання, може здатися годуючої мамі невиправдано значним і навіть викликати обурення. Це цілком зрозуміло, адже для підтримки здоров’я власного організму і нормального відновлення після пологів раціон повинен бути різноманітним і насиченим. Крім того, в ряді держав принцип харчування при грудному вигодовуванні не сильно відрізняється від звичайного меню. У деяких випадках допускається навіть алкоголь. Однак більшість заборон цілком виправдано.

У перші дні після народження всі органи і системи малюка настільки слабкі, що будь-яке порушення у вигляді звичних ласощів може викликати сильний дерматит, кольки, запор або пронос. Кишкова мікрофлора новонароджених тільки починає формуватися, печінка і підшлункова залоза не здатні синтезувати всі необхідні ферменти для перетравлення їжі. З цієї причини харчування в перший місяць особливо суворе — багато продуктів заборонені або входять в число потенційно небезпечних. Ситуацію раннього післяпологового періоду ускладнює і висока проникність гематомолочного бар’єру — особливої ​​тканини альвеол в грудних залозах матері. У перший час їх клітини, які не досягли необхідної зрілості, пропускають більше речовин, ніж потрібно. Для того щоб убезпечити крихту від розвитку патологій, з раціону прибирають все, що може нашкодити. При цьому для підстраховки виключають не тільки ті продукти, небезпека яких для дітей безумовно доведена, але і близькі до них по виду, а також спірні щодо користі і шкоди.

Зрозуміло, складаючи власне меню, мамі потрібно враховувати, що кожна дитина унікальна і переносимість однієї і тієї ж страви різна у різних малюків. Абсолютно гіпоалергенних продуктів не існує. У міру розвитку немовляти привчати його організм до боротьби з алергенами навіть корисно. Але у всьому потрібна міра. Якщо який-небудь з продуктів, що входять в число небажаних, добре переноситься дитиною і подобається мамі, можна спробувати знайти компроміс — спробувати їсти його в невеликих кількостях, спостерігаючи за реакцією дитячого організму. Приступати до таких експериментів можна, коли грудничку не менше чотирьох місяців життя і основні функції травлення вже сформовані.

Власне здоров’я жінки при грудному вигодовуванні теж вимагає дбайливого ставлення. Щоб молока при лактації вироблялося достатньо, вистачало сил на догляд за дитиною, а організм успішно відновлювався, потрібно поставитися до раціону грамотно.

Головні принципи:

  1. Дотримання балансу нутрієнтів. Їх здорове співвідношення забезпечує нормальне травлення і засвоєння поживних речовин. Близько 60% повинно віддаватися вуглеводам, 25% — білку і 15% — жирам. Калорійність щоденного меню годуючої мами повинна бути на 500 ккал вище, ніж потрібно — не менше 2500 ккал. Їсти «за двох» не варто, але і надмірні обмеження неприпустимі.
  2. Пити достатню кількість рідини. Перевагу віддавати чистій воді, чаям з трав, компотам, овочевим бульйонам. У добу необхідно вживати близько 2,5 л, в спеку — на 1 л більше. Суворо дотримуватися цієї вимоги необов’язково, досить не допускати появи сильної спраги.
  3. У їжу необхідно включати всі групи продуктів: м’ясо, рибу, молочні напої, крупи, клітковину, горіхи. Не потрібно вибирати один або кілька продуктів і «сідати» на них, прагнучи вберегти дитину від алергії.
  4. Бажано варити або запікати страви, відмовившись від смаженого і копченого. Це не тільки зберігає здоров’я шлунка, але й уберігає від надходження в організм шкідливих сполук і канцерогенів.
  5. При введенні в меню нового, в тому числі дозволеного, продукту потрібно починати з невеликої кількості, стежачи за можливою появою негативної реакції дитини: почервоніння шкіри, здуття живота, кольок або проносу.

Необхідні види продуктів

Повноцінне харчування при грудному вигодовуванні дозволить зберегти мамі фізичні і душевні сили, правильний обмін речовин і злагоджену діяльність внутрішніх органів і систем. Недолік будь-якого потрібного елементу в грудному молоці неминуче призводить до вилучення його з тканин організму жінки, тому своєчасно повинно проводитися заповнення всіх активних речовин.

Дієта мами обов’язково повинна включати найважливіші продукти:

  1. М’ясо. Один з найважливіших джерел незамінних амінокислот, без яких неможливе будівництво нових клітин тканин. На думку лікарів, молоді мами, які дотримуються вегетаріанського меню в період ГВ, сильно збіднюють свій раціон. Вживаючи м’ясо, дуже важливо дотримуватися правил його приготування: дозволено варити, тушкувати, запікати, не використовуючи при цьому мають сильних і гострих приправ, соусів і великої кількості жиру. Рекомендується не зациклюватися на одному виді, а вживати м’ясо різних тварин, що розрізняються за біохімічним складом. Бажано їсти його хоча б 3 рази на тиждень в невеликій кількості. Забувати про те, що білок — сильний алерген, не можна.
  2. Риба — корисний продукт, але може спровокувати алергію. Починати її вживання можна не раніше другого місяця життя малюка, деяким мамам доводиться зовсім відмовлятися від цього продукту до закінчення ГВ. Знизити ризик патологічних реакцій можна, вибираючи дієтичні нежирні сорти і готуючи їх на пару. Жирну і слабосоленую рибу дозволяється пробувати на третьому або четвертому місяці. Включати в їжу такий інгредієнт можна 1-2 рази в тиждень.
  3. Складні вуглеводи. Ці продукти займають більшу частину раціону і забезпечують маму необхідною енергією. При цьому перевагу важливо віддавати неподрібненим крупам і хлібу з цільного зерна. Дуже корисні каші на воді. Картопля, макарони і борошняні вироби повинні залишатися на другому місці — великий вміст крохмалю і порожні калорії в них не приносять користі і сприяють накопиченню зайвих кілограмів.
  4. Молочні продукти. Свіже молоко, як козяче, так і коров’яче, вважається небажаним через ризик лактазної недостатності у дитини. А ось кисломолочна продукція не є небезпечною, відмовлятися від неї не варто: в кефірі, сметані, сирі і сирах міститься необхідний кальцій, дефіцит якого призводить до численних проблем зі здоров’ям. Перевагу рекомендується віддавати маложирним продуктам — до 5%. Обережно варто ставитися до наповнювачів, вибираючи натуральні йогурти і кефір. Вершки і вершкове масло дозволено їсти потроху, як добавки до страв. Вживати кисломолочні продукти можна щодня, свіже молоко при бажанні допускається додавати в чай ​​або кашу при добрій переносимості малюком.
  5. Яйця. Курячі потрапляють під заборону через білок, але допускаються перепелині або жовток. У тиждень дозволено з’їдати 2-3 яйця або жовтки.
  6. Овочі. У них великий вміст клітковини, мінералів і вітамінів. У перші місяці ГВ більшість плодів дозволені тільки після термічної обробки: у відварному або тушкованому вигляді, в складі супів. Огірки і помідори можна їсти мамі, що годує сирими. Від деяких видів — білокачанної капусти, брукви, селери — доведеться відмовитися в перші дні через небезпеку газоутворення. Включати овочі в меню бажано щодня.
  7. Фрукти і ягоди. Найбільш спірні види продуктів. Їх повна відсутність сильно збіднює раціон годуючої мами, а вживання здатне викликати сильну алергію. Вихід — виключати тільки сильні алергени, наприклад, цитрусові і полуницю, а інші включати в харчування потроху після ретельної перевірки. Знизити патогенність допомагає термічна обробка і зрізання шкірки.
  8. Насіння і горіхи. Цінні жирні кислоти, мінерали та інші корисні сполуки збагачують харчування, і багато видів горіхів і насіння дозволено вживати з другого місяця грудного вигодовування або раніше, якщо дитина добре їх переносить. Так як ці продукти висококалорійні і швидко насичують, в день рекомендується з’їдати не більше 20-30 г.
  9. Прянощі. Смак страв часто залишається прісним, якщо не додати зелень і спеції. З обережністю вживають свіжі та сушені трави: петрушку, кріп, базилік, фенхель. Від екзотичних приправ, тим більше запашних або гострих, варто відмовитися.
  10. Напої. Головний принцип при грудному вигодовуванні — натуральність. Можна пити компоти, чай з трав і неміцний чорний, слабозаварену каву, настій шипшини. Газовані напої, енергетики, пакетовані соки не містять нічого корисного. Алкоголь відноситься до заборонених. Навіть мікроскопічні дози етанолу, які проникли в грудне молоко, викликають сильне отруєння у малюка.

Цукор в чистому вигляді, кондитерські вироби, страви, приготовані способом копчення, консерви, синтетичні ароматизатори, смакові добавки, барвники не несуть в собі нічого корисного та завдають шкоди дитячому і дорослому організму, повна відмова від них обґрунтована.

Таблиця дозволених і заборонених продуктів.

Групи продуктів Дозволені Обмежені Заборонені
М’ясо та субпродукти Індичка, курка, телятина, пісна яловичина, кролик, нирки, печінка Свинина Копчені ковбаси, шпик, бекон, делікатеси
Риба Судак, хек, ставрида, тріска, минтай, навага, карась, окунь Скумбрія, лосось, сьомга, оселедець, щука Консервована і копчена
Овочи Всі баштанні, брокколі, цвітна капуста, томати, огірки, морква, буряк Баклажани, ріпа, квасоля Арахіс, гриби, редька, свіжий часник
Ягоды та фрукти Зелені яблоки, ківі Банани, груші, чорнослив, персики, кавун, диня, абрикоси, ананаси Виноград, цитрусові, полуниця, малина
Молочна продукція Кефір, йогурти, ряжанка, нежирний сир, м’які сири, сметана Свіже молоко, тверді сири, сиркова маса Сири з пліснявою
Хліб і борошняні вироби Пшеничний і житній хліб з цільного зерна Печиво, здоба Випічка з маргарином
Крупи Кукурудза, рис, гречка Манка, овес, пшоно

Солодощі

Мед, сухофрукти, пастила, зефір, варення Тістечка, торти, шоколад, карамель
Жири Соняшникова, оливкова, лляна олії Вершкове масло Маргарин, спреди, пальмова олія
Напитки Фруктові морсы, компоти Чай, цикорій Алкоголь, газована вода, міцна кава

Конкретний вибір продуктів з числа входячих в дозволений і умовно дозволений списки, годуюча мама робить з урахуванням своїх переваг, прагнення схуднути після пологів або зберегти масу тіла, скорегувати проблеми з шлунково-кишковим трактом.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: