Айва дітям: з якого віку, скільки. Як готувати і вибирати

Айва — твердий горбистий плід неправильної форми, що славиться делікатною терпкістю і незвичайним ароматом. Родина його зростання — Західна Азія. Недозрілі плоди часто покриті сірим пушком, що робить їх ще менш привабливими зовні.

Плоди, готові до вживання в їжу, відрізняються більш рівною золотистої шкіркою. Але навіть сама стигла айва не завжди смачна в сирому вигляді, тому не багато мам поспішають пропонувати її крихтам. У приготуванні цей фрукт теж досить непростий. Тому дитячий раціон часто не включає айву. Але чи правильно це? Чи можна давати айву дітям, в якій кількості її давати і як готувати, дізнаємося з цієї статті.

Користь і шкода айви

Стигла айва виділяє дуже приємний аромат, що поєднує в собі нотки ванілі, яблука і цитрусових. Зовні плід злегка нагадує грушу. А склад відрізняє багатий зміст пектину, дубильних речовин і антоціанів. Айва славиться своїми властивостями з давніх-давен. Колись з неї готували цілющі зілля. Зараз така необхідність відпала, але користі менше не стало.

Сік і м’якоть айви — відмінний засіб для профілактики анемії та підтримки серцево-судинної і дихальної систем. Південний плід має помірну сечогінну і антисептичну дію, містить клітковину, вітамін С і вітаміни групи В, РР і А, мідь, калій, кальцій, залізо, магній, яблучну і лимонну кислоти.

Вітаміну С в айві більше, ніж в яблуках і грушах.

Регулярне вживання м’якоті плоду допомагає налагодити травлення, підвищує гемоглобін, виводить з організму шлаки і токсини, покращує настрій і бадьорить, при цьому благотворно впливає на нервову систему, знімає запалення слизової оболонки кишечнику у грудничка.

Особливо корисна айва після тривалої хвороби, наприклад, після ГРЗ. Плід підвищує імунітет і прискорює одужання, а також полегшує перебіг хвороби.

Можлива шкода:

  1. Надмірне вживання айви може привести до запору. При захворюваннях кишечника і шлунка їсти її не рекомендується.
  2. У рідкісних випадках має місце індивідуальна непереносимість.
  3. Через тонізуючу дії плід небажано давати малюкам у вечірній час.

З якого віку дають айву дітям?

Айву дітям можна з 9-10 місяців, при відсутності алергії і розладів шлунково-кишкового тракту.

При запорах введення плода в раціон потрібно відстрочити. Малюкам до року дають строго термічно оброблену айву — сирий фрукт в цьому віці протипоказаний. Пропонувати айву в перший раз краще окремо від інших продуктів, щоб відстежити реакцію організму. Фрукт гіпоалергенний і низькокалорійний, але проконтролювати цей момент необхідно. Цей плід також можна діткам із зайвою вагою.

Айву дітям необхідно відварювати або запікати в духовці, очистивши від шкірки і насіння. Приготований плід подрібнюють в блендері і дають дитині в кількості 5-10 г. Якщо алергічної реакції не буде, можна збільшити порцію до 50 грамів, але не частіше 2 разів на тиждень.

Насіння необхідно видаляти повністю, без залишку. У них міститься токсин — амигдалин, їм можна отруїтися.

Як готувати?

У айви дуже товста і груба шкіра, тому очищати її потрібно акуратно, щоб не порізати пальці. Плоди намагаються піддавати тепловій обробці, навіть коли дитина вже велика. Очищений від шкірки фрукт нарізають на дрібні шматочки або скибочки, заливають очищеною водою і проварюють до готовності — до м’якості.

А якщо запекти айву в цукрі або меді, вона вийде неймовірно смачною і солодкою. З стиглих плодів також можна готувати повидло, компоти, додавати у випічку, йогурти, другі страви (наприклад, з куркою).

Відмінний варіант для десерту — айва, фарширована горішками.

Айва, фарширована горіхами і медом, рецепт

Складові:

  • 3 стиглих айви;
  • 90 г квіткового меду;
  • 70 г очищених волоських горіхів;
  • 30 г вершкового масла.

Приготування покроково:

  1. Подрібнені горіхи з’єднати з медом. Айву вимити, видалити серцевину і насіння, зробивши поглиблення для начинки. Всередину кожного плода помістити трохи вершкового масла, начинити.
  2. Викласти плоди в форму або на деко і запікати при температурі 180 градусів протягом 30-40 хвилин. У духовку бажано поставити ємність з водою.
  3. Готові фаршировані фрукти змастити вершковим маслом і посипати цукровою пудрою. Прикрасити на свій розсуд і подати до столу. Смачного!

Айву можна начиняти цілком або різати половинками, роблячи поглиблення для начинки.

Як вибирати плід для дитячого харчування

Сезон айви — з кінця літа до осені. У цей період плоди найбільш корисні.

При покупці зверніть увагу на зовнішній вигляд, аромат. Плід повинен бути досить щільним і великим, без ознак гнилі і плям, з приємним ароматом і рівномірним золотисто-жовтим забарвленням. На поверхні не повинно бути чорних крапок, тріщин. Якщо на шкірці присутній пушок — не біда, його можна легко прибрати губкою для посуду.

Зберігають плоди в холодильнику або в погребі протягом двох місяців, загорнувши в пергамент або щільний папір, строго в сухому місці. Важливо також дотримуватися сусідства — не тримайте айву разом з грушами, інакше вона швидко перезріє.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: