Чи можна гриби дітям, які, скільки

Гриби — це цінний продукт харчування, що містить рослинний білок, в тому числі незамінні амінокислоти, багато вітамінів, мінералів і корисних органічних кислот. Здавалося б, знахідка для дитячого організму. Однак педіатри насторожено ставляться до знайомства малюків з дарами лісу. І не дарма: ці ласощі досить важкі, вони в ранньому віці можуть спровокувати нетравлення і інші небажані наслідки.

Чи можна дітям гриби

У складі різних видів «лісового м’яса» знаходяться незамінні амінокислоти, повільні вуглеводи та інші активні біохімічні сполуки:

  • весь спектр вітамінів групи В, без яких неможливе формування клітин шкіри, м’язів та нервової системи;
  • аскорбінова кислота, каротин, вітамін Е, що необхідні для становлення імунної системи, процесів регенерації тканин, здоров’я органів зору;
  • фосфор, кальцій, цинк, селен, які беруть участь в синтезі кісток, зубної емалі, обмінних процесах;
  • харчові волокна, що стимулюють роботу кишечника.

Вагома причина, по якій маленьким дітям не можна гриби — наявність хітину. Це грубе азотисте з’єднання погано перетравлюється і в дорослому організмі. А дитячому шлунку впоратися з ним зовсім не під силу.

Ферментативна система і слизова шлунково-кишкового тракту малюків, які не досягли 2 років, занадто слабкі, щоб справлятися з такою важкою їжею. Включення грибів в раціон може спровокувати у них коліки, здуття живота, розлад шлунку, нудоту.

Чи можна дітям давати гриби, слід вирішувати після досягнення ними 3 років. Якщо немає схильності до алергії, дискінезії жовчних шляхів, хвороб печінки, шлунково-кишкового тракту. В іншому випадку педіатри радять не ризикувати.

Починати вживати продукт слід потроху і нечасто.

  1. Досить двох разів на місяць по 30-50 г, в складі легких страв або самостійно.
  2. З 7 років можна розширити асортимент і збільшити порцію до 70-100 г.

Пригощатися грибами нарівні з дорослими раніше 12 років дітям не рекомендується.

Які гриби можна дітям

Традиційними для дитячого столу вважаються культурні сорти: гливи і печериці. Вони нетоксичні, містять менше пуринів і грубої клітковини, ніж інші види. Використовувати в їжу слід тільки капелюшки, так як ніжки занадто волокнисті.

Коли грибні страви перестануть бути новинкою, рекомендується познайомити дитину з іншими сортами, такими як:

  • рижики;
  • білі гриби;
  • грузді;
  • маслята;
  • лисички.

Надалі варто пропонувати малюкові той вид, який припаде до смаку.

Від яких грибів слід відмовитися

Будь-які дикі види — не для дитячого харчування. Якщо в допромислову епоху вживати гриби, які виросли в лісі, було безпечно, зараз робити це необачно. Вони вбирають всі токсини і солі важких металів, що знаходяться в грунті. Екологічно чистих зон на планеті залишилося мало, тому великий ризик отруїтися, почастувавшись навіть цілком якісними на вигляд.

Ще один привід уникати диких грибів — схожість багатьох з них з отруйними. Звичайні опеньки легко сплутати з помилковими, а сироїжки — з блідими поганками.

Існують лісові види, звані їстівними умовно. Їх отрута накопичується в організмі поступово, збільшуючи ризик розвитку важких отруєнь в майбутньому.

Відмовитися потрібно від вживання свинушок, зморшків, сморжів, сироїжок, опеньків. Давати дітям можна гриби, вирощені в культурі, на спеціальних плантаціях або в власному господарстві.

Як купувати

Купівля грибів з рук або на стихійному ринку чревата неприємностями. Який виявився випадково серед їстівних отруйний екземпляр може привести до трагедії. Віддавати перевагу потрібно сертифікованому продукту у великих магазинах.

Вибирати слід молоді міцні гриби, без темних плям і вм’ятин. Зморщена поверхня, затхлий або хімічний запах — привід пройти повз.

Як готувати

Включати гриби в харчування слід в подрібненому вигляді: готувати з них соуси, додавати в овочеві рагу, супи або запіканки.

Відповідні варіанти:

  • ікра з грибного фаршу з морквою і кабачком;
  • вершковий суп з грибами;
  • картопляні крокети з печерицями.

Гриби дітям старше 5-річного віку можна поєднувати з м’ясними стравами: додавати в кістлявий окорок, гуляш.

Перед приготуванням рослинний продукт необхідно замочувати на 2 години в чистій воді та промивати кілька разів. Варити або тушкувати — не менше 40 хвилин.

Від ідеї годувати малюків солоними, консервованими або смаженими грибами потрібно відмовитися. Велика кількість жиру, солі, оцет і прянощі підходять тільки для дорослих закусок. Поєднання зі здобним тестом, ковбасами або твердими сирами дітям до 10 років також не рекомендується, так як збільшує ризик нетравлення.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: