Гриби — це цінний продукт харчування, що містить рослинний білок, в тому числі незамінні амінокислоти, багато вітамінів, мінералів і корисних органічних кислот. Здавалося б, знахідка для дитячого організму. Однак педіатри насторожено ставляться до знайомства малюків з дарами лісу. І не дарма: ці ласощі досить важкі, вони в ранньому віці можуть спровокувати нетравлення і інші небажані наслідки.
Чи можна дітям гриби
У складі різних видів «лісового м’яса» знаходяться незамінні амінокислоти, повільні вуглеводи та інші активні біохімічні сполуки:
- весь спектр вітамінів групи В, без яких неможливе формування клітин шкіри, м’язів та нервової системи;
- аскорбінова кислота, каротин, вітамін Е, що необхідні для становлення імунної системи, процесів регенерації тканин, здоров’я органів зору;
- фосфор, кальцій, цинк, селен, які беруть участь в синтезі кісток, зубної емалі, обмінних процесах;
- харчові волокна, що стимулюють роботу кишечника.
Вагома причина, по якій маленьким дітям не можна гриби — наявність хітину. Це грубе азотисте з’єднання погано перетравлюється і в дорослому організмі. А дитячому шлунку впоратися з ним зовсім не під силу.
Ферментативна система і слизова шлунково-кишкового тракту малюків, які не досягли 2 років, занадто слабкі, щоб справлятися з такою важкою їжею. Включення грибів в раціон може спровокувати у них коліки, здуття живота, розлад шлунку, нудоту.
Чи можна дітям давати гриби, слід вирішувати після досягнення ними 3 років. Якщо немає схильності до алергії, дискінезії жовчних шляхів, хвороб печінки, шлунково-кишкового тракту. В іншому випадку педіатри радять не ризикувати.
Починати вживати продукт слід потроху і нечасто.
- Досить двох разів на місяць по 30-50 г, в складі легких страв або самостійно.
- З 7 років можна розширити асортимент і збільшити порцію до 70-100 г.
Пригощатися грибами нарівні з дорослими раніше 12 років дітям не рекомендується.
Які гриби можна дітям
Традиційними для дитячого столу вважаються культурні сорти: гливи і печериці. Вони нетоксичні, містять менше пуринів і грубої клітковини, ніж інші види. Використовувати в їжу слід тільки капелюшки, так як ніжки занадто волокнисті.
Коли грибні страви перестануть бути новинкою, рекомендується познайомити дитину з іншими сортами, такими як:
- рижики;
- білі гриби;
- грузді;
- маслята;
- лисички.
Надалі варто пропонувати малюкові той вид, який припаде до смаку.
Від яких грибів слід відмовитися
Будь-які дикі види — не для дитячого харчування. Якщо в допромислову епоху вживати гриби, які виросли в лісі, було безпечно, зараз робити це необачно. Вони вбирають всі токсини і солі важких металів, що знаходяться в грунті. Екологічно чистих зон на планеті залишилося мало, тому великий ризик отруїтися, почастувавшись навіть цілком якісними на вигляд.
Ще один привід уникати диких грибів — схожість багатьох з них з отруйними. Звичайні опеньки легко сплутати з помилковими, а сироїжки — з блідими поганками.
Існують лісові види, звані їстівними умовно. Їх отрута накопичується в організмі поступово, збільшуючи ризик розвитку важких отруєнь в майбутньому.
Відмовитися потрібно від вживання свинушок, зморшків, сморжів, сироїжок, опеньків. Давати дітям можна гриби, вирощені в культурі, на спеціальних плантаціях або в власному господарстві.
Як купувати
Купівля грибів з рук або на стихійному ринку чревата неприємностями. Який виявився випадково серед їстівних отруйний екземпляр може привести до трагедії. Віддавати перевагу потрібно сертифікованому продукту у великих магазинах.
Вибирати слід молоді міцні гриби, без темних плям і вм’ятин. Зморщена поверхня, затхлий або хімічний запах — привід пройти повз.
Як готувати
Включати гриби в харчування слід в подрібненому вигляді: готувати з них соуси, додавати в овочеві рагу, супи або запіканки.
Відповідні варіанти:
- ікра з грибного фаршу з морквою і кабачком;
- вершковий суп з грибами;
- картопляні крокети з печерицями.
Гриби дітям старше 5-річного віку можна поєднувати з м’ясними стравами: додавати в кістлявий окорок, гуляш.
Перед приготуванням рослинний продукт необхідно замочувати на 2 години в чистій воді та промивати кілька разів. Варити або тушкувати — не менше 40 хвилин.
Від ідеї годувати малюків солоними, консервованими або смаженими грибами потрібно відмовитися. Велика кількість жиру, солі, оцет і прянощі підходять тільки для дорослих закусок. Поєднання зі здобним тестом, ковбасами або твердими сирами дітям до 10 років також не рекомендується, так як збільшує ризик нетравлення.