Чи можна булгур дитині, з якого віку. Як приготувати булгур дітям?

Пшенична крупа булгур широко поширена в країнах Близького Сходу, в Індії, а також серед жителів північної Африки. Страви з булгура багаті корисними речовинами, мінералами та вітамінами. При цьому каша в процесі обробки температурою, тобто при варінні, збільшується в розмірах практично в 3 рази. Не дивлячись на корисність крупи, фахівці не радять давати таку страву дітям раннього віку. З якого віку слід вводити дітям булгур?

Користь і шкода булгура, вплив на дитячий організм

Крім приємного горіхового смаку, булгур володіє масою корисних властивостей.

До складу входять білки, Mg, Zn, K, Fe, Ca, F, ненасичені жири, вітаміни Е, К, групи В, клітковина рослинного походження.

З крупи булгура можна приготувати не тільки кашу, але також її додають у салати, супи і навіть десерти.

При введенні в постійний раціон страв з булгура організм буде тільки вдячний.

Позитивний ефект від вживання в їжу булгура:

  • зміцнення імунітету;
  • нормалізація сну;
  • поліпшення роботи кишечника;
  • відновлення сил після операцій, фізичних навантажень, хвороб;
  • зміцнення серцево-судинної і кровоносної системи;
  • стабілізація обміну речовин;
  • значне поліпшення стану нігтів, шкіри, волосся;
  • зниження ймовірності розвитку бронхітів, анемій та неврозів.

Але варто пам’ятати, що булгур — досить важка їжа, що здатна привести до зайвого газоутворення та колік. Наявність глютену і клейковини в крупі може викликати алергічні реакції. Каша дуже живильна і надовго втамовує голод, але також це може провести до утворення зайвої ваги.

З якого віку можна давати дітям булгур

Чи можна дітям булгур? Крупа корисна для дитини, але слід дотримувати деяку обережність при першому годуванні кашею.

Чи можна булгур дитині в рік? Перший раз зварену крупу булгур можна дати дитині в однорічному віці в кількості половини чайної ложки. Потрібно простежити реакцію організму дитини на нову їжу. У разі нормального стану самопочуття можна збільшити обсяг порції і почати додавати крупу в різні страви.

При наявності ознак алергії або проблем з кишечником від булгура варто відмовитися. У деяких випадках дитина може «перерости» негативні реакції на крупу, тому якщо малюк здоровий, можна повторити спробу введення нового продукту в раціон у віці 2-3 років.

Не варто давати багато булгура відразу. Цілком вистачить порції до 100 г двічі на тиждень у віці до 5 років. При цьому не буде зайвого навантаження на маленький організм, а поживних речовин малюк отримає достатньо.

Чи можна дітям булгур при наявності захворювань / проблем зі здоров’ям?

Якщо у малюка визначаються ознаки зайвої ваги, ожиріння, то краще від крупи відмовитися. Також існують і абсолютні протипоказання, наприклад, при гастритах, алергічних реакціях на глютен, хронічних патологіях органів травної системи.

В якому вигляді можна давати дітям булгур

Щоб булгур сподобався дітям, його можна змішати з овочами. Це можуть бути кабачок, гарбуз, болгарський перець, помідори, зелений горошок, баклажани. Також булгур добре сумісний з м’ясом, грибами, оливковою олією, сирами різних сортів та лимоном.

Разом з білокачанною капустою, картоплею, сухофруктами, буряком, яйцями, краще кашу не змішувати, так як таке поєднання провокує реакцію бродіння в шлунку, що призводить до розладу травлення (діарея).

Як приготувати булгур дітям — рецепти, які оцінить малюк.

Гарбузова каша з булгуром на молоці

Для її приготування знадобляться:

  • 150 г м’якоті гарбуза;
  • 1 стакан води;
  • 100 г крупи булгура;
  • 1 стакан молока.

Ретельно промиту крупу засипати в киплячу воду і варити 10 хвилин. Гарбуз подрібнити на тертці, додати в кашу і влити молоко. Перемішати. Посолити і посластіть за смаком. Варити ще хвилин 10, потім згасити вогонь і залишити нудитися ще на 5-7 хвилин.

Смачна кашка для дитини готова!

М’ясний пиріг з булгуром

Для його приготування знадобляться:

  • 750 г яловичого або курячого фаршу;
  • 2 яйця;
  • 0,5 кг крупи булгура;
  • 2 помідори;
  • 1 склянка олії (оливкова або рослинна);
  • 4 цибулини;
  • перець, сіль, зелень кропу.

Послідовність приготування:

  1. Булгур не потрібно варити, достатньо лише його залити окропом та залишити на 40 хвилин.
  2. З помідорів видаляється шкірка, цибуля подрібнюється в м’ясорубці, все змішується з двома третинами фаршу.
  3. Суміш слід обсмажити.
  4. За смаком додаються перець, сіль.
  5. Ще одна цибулина подрібнюється, змішується з частиною фаршу і готовим булгуром.

Фарш з булгуром потрібно розділити на 2 частини. Половину слід викласти на дно форми для випікання, змащену маслом. Зверху щільно укладається смажений фарш в якості начинки, а з другої частини тесту формується верхня частина пирога. Обов’язково потрібно зробити глибокі надрізи на верхньому шарі і залити склянкою олії.

Час запікання при 180 градусах становить близько 60 хвилин.

Рекомендації по вживанню і зберігання крупи

Булгур дітям можна вибрати дрібної градації. Досить залити його водою і через годину каша буде готова без варіння. Але якщо крупа велика, то її потрібно варити.

Булгур заливається водою у співвідношенні 1: 2, доводиться до кипіння і настоюється під закритою кришкою близько 60 хвилин.

Для приготування смачних страв дітям рекомендується вибирати крупу з дрібних зерен. Адже вона готується швидше та організмом малюка засвоюється легше. З дрібного булгура готуються салати, супи. А ось для каші підійде велика крупа.

При виборі продукту на полицях в магазині потрібно звернути увагу на виробника — для цього краще віддати перевагу арабським країнам. Також обов’язково потрібно переконатися в тому, що ще не закінчився термін придатності продукту.

Щоб крупа зберегла свої корисні якості, рекомендується її зберігати в скляній тарі з щільно закритою кришкою. У темному і сухому місці булгур зберігається лише до 10 місяців.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: