Яка каша корисніша для дітей? Топ 5

Крупи важливі для підтримки здоров’я кожної людини — дорослого і дитини. Каші багаті на клітковину, вони нормалізують травлення, виводять шкідливі речовини, а також допомагають скинути зайву вагу. Складні вуглеводи є джерелами енергії, забезпечують тривалу ситість, живлять роботу мозку. Цінні рослинні білки, що містяться в злаках, добре засвоюються і після теплової обробки. Дітки, які із задоволенням їдять каші, менш схильні до втоми від розумових і фізичних навантажень, легко навчаються і активні 365 днів на рік.

Вітаміни та мінеральні речовини, які дитина отримує з каш, життєво необхідні, оскільки організм росте, у ньому формуються клітини, що потребують повноцінного харчування. Каші сприяють зростанню та набору ваги та в раціоні здорових діток повинні бути присутніми щодня — можна на сніданок. Виняток становлять випадки, коли у малюка діагностовано деякі проблеми. Гречка, білий рис та манка не рекомендовані при запорах. Каші, в яких вміститься глютен, також не дуже підходять для першого прикорму. Крупи з великою кількістю крохмалю небезпечні для діабетиків, а також при ожирінні у дитячому віці.

Можна сміливо сказати, що це крупи мають подібний склад і набір вітамінів і цінних речовин. Проте кожен злак має свої особливості, що робить його більш менш корисним, ніж інші. Фахівці з харчування та педіатри виділили 5 найкорисніших каш для зростаючого організму. Усі вони у цій статті.

Перше місце. Гречана каша

Гречана крупа вводиться до раціону малюка з 6 місяців.

Рослинні білки, вітаміни E, PP та групи B, що підтримують клітини, життєво необхідні для малюків. Також у гречаній крупі міститься найбільша кількість фосфору, калію, кальцію та заліза. Це робить гречку лідером серед круп.

Гречана каша підходить навіть малюкам із зайвою вагою, тому що має низький глікемічний індекс і повільно перетворюється на глюкозу, без стрибків, що сприяють відкладенню зайвого жиру.

Друге місце. Вівсяна каша

Вівсяна каша рекомендована малечі вже з 7 місяців.

За своїми властивостями геркулес не поступається гречці: у вівсяних пластівцях, що вимагають варіння, практично той же вміст корисних речовин, вітамінів та мінералів. Вівсянка — рекордсмен за кількістю клітковини. Харчові волокна допомагають роботі кишечника та сприяють виведенню з організму солей важких металів та токсичних речовин.

Вівсянка містить глютен!

Третє місце. Кукурудзяна каша

Кукурудзяна каша хороша для малюків з 6 місяців.

Кукурудзяна крупа багата на клітковину і залізо, вона не містить глютена. При цьому така каша низькокалорійна, дуже поживна та смачна, не викликає алергії. Кукурудзяна каша швидко перетравлюється в дитячому кишечнику, перешкоджає процесам бродіння і газоутворення в ШКТ і має легку послаблюючу властивість.

Четверте місце. Пшоняна каша

Просо найбезпечніше давати малюкам від року.

Пшоняна каша багата вітамінами та мінералами, клітковиною. Продукт містить велику кількість протеїнів та вуглеводів, незамінних у раціоні у дитячий період. Пшоняна крупа — лідер за наявності в ній корисних жирів. Але при цьому страва некалорійна.

П’яте місце. Рисова каша

П’яте місце – рис. Крупу вводять до раціону з 6 місяців.

Рис має високу калорійність, він швидко перетравлюється та засвоюється, не містить глютен. Зате в ньому багато калію, вуглеводів та корисних амінокислот, вітаміни групи B. Рисова кашка підходить для алергіків, корисна при проблемах із травленням, але небажана для дітей, які страждають на запори.

Як підвищити користь каш

У приготуванні каш не варто обмежуватися одним лише молоком та олією. У дитячі страви корисно додавати м’якоть і насіння гарбуза, моркву, яблука, груші, сухофрукти в невеликій кількості — так вони будуть не тільки смачнішими, а й поживнішими для малюка. А ось від каш швидкого приготування та інших магазинних продуктів, що містять штучні ароматизатори, підсолоджувачі та підсилювачі смаку, краще відмовитися. Вони шкідливі навіть для дорослих.

Як вважають дієтологи та лікарі, найкорисніші крупи продаються у звичайній упаковці. Каші у пластикових пакетах для дитячого харчування не підходять, їх краще виключити зі списку покупок.

Зберігати крупи рекомендується у щільно закритих керамічних банках без доступу повітря та світла. Рис та перловка можуть лежати дуже довго. А ось манку, пшоно і геркулес краще не закуповувати про запас — з часом вони втрачають корисні властивості і можуть стати прогірклими.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: