До цього продукту у педіатрів ставлення неоднозначне. З одного боку, користь червоної ікри для дітей незаперечна. Адже це справжній концентрат необхідних організму речовин і вітамінів. Але, як більшість дорогих делікатесів, його повсюдно підробляють, а то і просто використовують у виробництві неякісну сировину. Ще одна причина настороженості — висока алергенність ікри лососевих. Її непереносимість у малюків зустрічається дуже часто.
Властивості червоної ікри
Ікринки лосося і родинних йому порід риб багаті вітамінами групи В, А, Е і D. Продукт сприяє кращому засвоєнню кальцію, якого в складі теж чимало. Ще делікатес містить лецитин, натрій, марганець, йод, калій, залізо і фосфор. Ці речовини необхідні для повноцінного формування нервової системи, роботи щитовидної залози, нормального кровообігу, здоров’я серця і судин.
Чи можна дітям червону ікру
Червона ікра дітям корисна. Вона забезпечує організм комплексом жирних кислот, сприяє зміцненню імунітету, синтезу кісткової тканини, профілактики рахіту та інших захворювань обміну речовин. Тваринний білок, який в ній міститься, засвоюється легше м’ясного, зміцнює клітини м’язової системи і тканин внутрішніх органів. При регулярному вживанні продукт стимулює вироблення колагену, покращує стан шкіри, нігтів та волосся.
Шкоду червона ікра завдає при патологіях нирок і підшлункової залози: через наявність в продукті великої кількості солі і жирів. Крім того, причиною інтоксикації у дітей можуть провокувати консерванти в її складі. У подібних випадках після вживання виникає нудота, відрижка, болі в животі, розлад травлення.
Типові ознаки алергії на ікру: свербіж шкіри, дерматит, набряк слизових, сльозоточивість. З’явитися вони можуть не відразу, а через кілька діб.
Червона ікра дітям: з якого віку
Рекомендації дитячих лікарів однозначні: давати ікру дітям можна після адаптації до загального раціону. Новонародженим і малюкам до 2 років вона протипоказана. Через небезпеку отруєння не слід пропонувати ласощі немовлятам, навіть якщо вони висловлюють палке бажання його спробувати. Деякі батьки все ж ризикують, даючи крихтам в 1 рік або молодше кілька ікринок зі святкового столу. Так званий педагогічний прикорм допустимий лише в регіонах, де ведеться видобуток червоної риби і продукт завжди свіжий. Консервований ж дозволений здоровим діткам з 3 років, а тим, що страждають травними розладами — не раніше 5 років.
Правила введення в раціон:
- перша порція — не більше 5 ікринок, поєднувати з іншою їжею їх не слід;
- якщо знайомство з продуктом проходить благополучно, обсяг можна збільшити до 1-1,5 ч. л;
- дітям в 2-3 роки дозволено їсти не більше 10 г ікри (близько 1 ст. л.) одноразово, не частіше 1 разу на тиждень;
- з 4 років і старше за бажанням малюків можна давати їм до 20 г. продукту не частіше 2 разів на тиждень.
Традиційні бутерброди з білого хліба з вершковим маслом для малюків дуже важкі. Краще давати червону ікру з відвареним яйцем або скибочками свіжого огірочка. Можна робити з нею начинку для тарталеток, додаючи сир або трохи м’якого сиру. Їжа, з якої дитина їсть червону ікру, не повинна бути надмірно солоною. Потрібно пам’ятати, що при всій своїй користі і бажаності цей рідкісний продукт подобається далеко не всім дітям. Ті, хто не любить рибу і інші морепродукти, навряд чи оцінять по достоїнству специфічний ікорний смак.
Правильний вибір
Справжня ікра — не бюджетні продукти. Тому низька вартість — вже ознака підробки. Не варто купувати цей товар в дисконтних торгових точках або на стихійних ринках. Якість вагової продукції теж дуже важко визначити. Кращий варіант — ікра, упакована промисловим способом: в скляні або жерстяні банки. Перші дають можливість уважно розглянути вміст — це плюс.
Справжній продукт має відтінок від світло-оранжевого до яскраво-червоного. Залежно від виду риб розмір ікринок — від 2 до 7 мм. У продукті першого сорту вони завжди однієї величини, ідеально гладкі. При струшуванні банки — вони не злипаються і не мнуться. Навпомацки — злегка пружні, мають виражений смак, солонуваті. Легко лопаються в роті, не залишаючи в’язкого залишку на зубах.
Купувати рекомендується далекосхідну ікру. На упаковці якісного продукту є напис «ікра лососева зерниста», зазначений ГОСТ 18173-2004, чітко вибита зсередини або нанесена лазером дата виготовлення, індекс рибної промисловості «Р», номер заводу і зміни. У складі допустимі наявність бензоату натрію і сорбінової кислоти: (Е211), (Е200). Відмовитися слід від упаковки з маркуванням Е239. Цей консервант вважається токсичним.