Невибаглива садова культура — цінне джерело вітамінів і мікроелементів. Агрус дітям корисний з першого року життя. Але перед тим, як включати його в раціон, необхідно переконатися у відсутності у малюка порушень здоров’я. У смачної ягоди досить багато протипоказань.
Користь і шкода агрусу
Під шкіркою «північного винограду» сконцентрований багатий комплекс корисних речовин. Вітаміну С, фолієвої кислоти і заліза в ньому більше, ніж в інших видах ягід або цитрусових. М’якоть містить корисний для крові пектин, вітамін К, органічні кислоти. Крім того, є каротин, селен, цинк та інші антиоксиданти.
Дітям агрус допомагає запобігти появі стоматиту, анемії, зміцнює імунітет, сприяє нормальному розвитку органів зору, центральної нервової системи. Кисло-солодкі ягоди збільшують виділення шлункового соку, покращують апетит, а клітковина стимулює просування їжі по кишечнику. Любителі агрусу рідко страждають від здуття живота або запорів. Рутин, що міститься в плодах, забезпечує здоров’я судин, а вітаміни групи В підтримують оновлення клітин слизових і шкіри.
У світлих сортах — зеленому і жовтому, міститься більше аскорбінової кислоти. Вони рідко викликають алергію. Темний більш цукристий і солодкий, крім того, він — рекордсмен по наявності пектину і вітаміну РР.
Чи можна агрус дітям, краще з’ясувати на консультації у педіатра. Через наявність щавлевої кислоти з обережністю його їсти слід при порушеннях роботи нирок. При захворюваннях підшлункової залози, запаленні органів шлунково-кишкового тракту або цукровому діабеті він може посилити патологію.
Агрус дітям: з якого віку і як давати
Здоровим малюкам можна пробувати агрус з 9-10 місяців.
Періодично їм рекомендується пропонувати розбавлений водою сік: по 2-4 ч. л. після основного годування. Як варіант — готувати з ягід компот. До 1 року дітям дозволені тільки термічно оброблені ягоди.
- Крихтам 1-2 років корисно їсти цілі ягідки. Саме в них максимальний вміст вітамінів і мінералів. Ласувати агрусом малюки повинні під наглядом батьків, поки не навчаться справлятися з хвостиками і щільною шкіркою.
- Норма вживання ягід для дітей 2-3 років: близько 100 г двічі на тиждень протягом сезону. Починати слід з 2-3 штук, намагаючись не змішувати продукт з іншою їжею. У перший раз можна ошпарити плоди окропом і зняти з них шкурки. Якщо малюкові неприємно жувати жорсткі кісточки, але ягоди подобаються, м’якоть можна протирати через сито.
- Діткам 4-5 років і старше корисно з’їдати до 200 г ягід 3-4 рази в тиждень, поки триває сезон збору. З агрусу можна готувати желе, морси, варення, інші десерти, начиняти їм пироги. Термічно оброблені плоди втрачають деяку частину вітамінів, але легше засвоюються.
У магазині або на ринку слід купувати тільки зрілі ягоди. Навпомацки вони досить пружні, з тонкою шкіркою. Поверхня суха, рівна, не липка, без плям, тріщин і виділяючигося соку. Якісні плоди приблизно однакові за розміром.
Компот з агрусу дитині
Стакан стиглих ягід злегка розім’яти товкачем, щоб виділився сік. Залити 700 мл води і поставити на повільний вогонь. Кип’ятити 15 хвилин, потім додати 2 ст. л. цукру і дати 30 хвилин настоятися.
Компотом можна поїти дітей будь-якого віку. Грудничкам — давати по 50-100 мл після їди. Напій втамовує спрагу та підтримує водно-сольовий баланс.