Користь від вживання снеків для організму досить спірна. Більшість дієтологів вважають, що її не існує зовсім. Чіпси для дітей — не виняток. Навряд чи варто включати їх в повсякденний раціон, але що робити, якщо малюкам вони подобаються? Адже заборони теж не завжди корисні. Вихід — дозволяти їх іноді, але тільки у вигляді ласощів, а не в якості основної їжі.
Шкода від чіпсів для дітей
Картопля містить багато крохмалю. Але натуральні бульби крім нього мають в складі вітамін С, калій, клітковину і багато інших корисних речовин. Будучи нарізаною тонкими скибочками і обсмаженою в великій кількості олії всю користь продукт втрачає. Зате набуває позамежну калорійність і масу канцерогенів. А смакові і ароматичні добавки, серед яких майже немає натуральних, збільшують ризик алергічних реакцій та перевантажують печінку.
Ще гірша справа з продуктом з картопляного борошна. Якщо скибочки зберігають деяку кількість рослинного білка і клітковини, крохмальні чіпси є суцільною сумішшю вуглеводів і жиру.
Регулярне вживання такого продукту загрожує порушенням роботи шлунково-кишкового тракту: роздратуванням слизової шлунка, запаленням підшлункової і жовчного міхура. Надлишок солі викликає затримку рідини в організмі. Фосфат натрію в складі продукту уповільнює розвиток кісток. Глутамат та інші синтетичні добавки призводять до порушення апетиту або підсилюють відчуття голоду. Акриламід і інші важкі з’єднання, які утворюються в жирах при окисленні, викликають порушення обміну речовин.
У 100 г картопляних чіпсів міститься майже 600 ккал — більше, ніж в шоколаді. 1-2 пакетики на добу призводять до поступового набору зайвої ваги і можуть обернутися ожирінням.
Діти, які вживають такий продукт щодня, зазвичай вимагають все більше і більше. Вуглеводи, викликаючи викид інсуліну в кров, швидко згорають, не залишаючи почуття ситості. А корисна їжа після чіпсів здається прісною і несмачною.
В якому віці і скільки
Ні в 1 рік, ні в 2 давати цей продукт малюкам не слід. Це просто безглуздо. Самий ранній вік, коли можна дати чіпси дітям — 4 роки. До цього часу смакові рецептори адаптуються до нового швидше, нижче ризик звикання до синтетичних добавок.
Зрозуміло, годувати дитину снеками потрібно тільки в крайньому випадку. Наприклад, в поїздці, коли під рукою немає відповідного перекусу або якість інших продуктів сумнівна. Плюс чіпсів — ще і в зручному зберіганні. Герметично упаковані, вони довго не псуються, перебуваючи в теплі.
Натщесерце пропонувати картопляні скибочки не варто. Кращий час для них — через 20-30 хвилин після сніданку або обіду. Увечері їсти їх небажано, — можливе посилення спраги, тяжкість в шлунку, неспокійний сон. Не рекомендується запивати чіпси лимонадом або колою, поєднувати з морозивом, цукерками та іншими ласощами. Інакше порушення травлення забезпечено. Доповнити продукт можна овочевим салатом, наприклад, з огірків і томатів.
Ласувати чіпсами рекомендується не частіше 2 разів на тиждень. Малюкам до 5 років достатньо 10 г на порцію. Тим, хто постарше, — не більше 20 г одноразово.
Купувати слід продукт, виготовлений тільки з цільних бульб без використання гідрогенізованих жирів. Скибочки не повинні бути пересмаженим або розкришеними. Для дитячого харчування бажано вибирати звичайні чіпси без ароматів бекону, креветок та інших закусок. А ще краще — приготувати їх вдома самостійно.
Як приготувати домашні чіпси для дітей
Домашні чипси можна приготувати так:
- Очищені бульби картоплі настругати на тонкі скибочки ножем або слайсерои.
- Занурити на хвилину в підсолену воду і злегка підсушити.
- Розігріти в товстій сковороді рафіновану рослинну олію.
- Підсмажити картоплю до золотавого кольору.
- Акуратно витягнути скибочки, покласти на серветку, давши стекти зайвому жиру.
Як варіант, можна запекти чіпси в духовці, попередньо окропивши їх олією.