Цитрусові несуть в собі безліч корисних елементів, але фрукти даного виду є також сильними алергенами. Тому вводити в харчування малюка апельсини потрібно обережно. З якого віку можна апельсин дитині? Про це далі в цій статті.
Користь і шкода апельсинів
Склад фрукта славиться великою кількістю вітамінів і мінералів, але найбільше в ньому вітаміну С, Е і В, калію і магнію. Прийом апельсинів кілька разів на тиждень сприяє насиченню клітин корисними амінокислотами і пектином.
Користь апельсина для дітей виражається в наступному:
- зміцнюється судинна стінка;
- поліпшується імунітет, що особливо це важливо в зимово-весняний період;
- налагоджується робота кишечника, виводяться токсини (через велику кількість клітковини і пектину в складі);
- стабілізується кісткова тканина і її мінеральний склад (кальцій починає краще засвоюватися);
- поліпшується стан шкіри, волосся і нігтів (велика роль належить в цьому вітаміну Е);
- вираженість запалення знижується, процес відновлення тече швидше;
- нормалізується сон, з’являються енергія і сили замість втоми і стресів.
Але продукт має також і негативні сторони. У його складі достатньо багато цукру (фруктози) і кислот, які згубно діють на емаль зубів. Надалі це викликає у дитини карієс і може спровокувати патології слизової оболонки рота.
Апельсин вважається високоалергенним продуктом, тому в дитячому віці у дітей особливо часто виникає реакція гіперчутливості саме на цей фрукт.
Тому жінці, яка годує свою дитину груддю, не дозволяється їсти апельсини протягом 4-5 місяців. Обумовлено це тим, що алерген проникає до дитини через грудне молоко матері.
З якого віку можна давати апельсин дитині
Якщо у матері відсутня алергічна реакція на апельсини, то вона може їсти цей фрукт, починаючи з 4-5 місяця грудного вигодовування. Щодо того, коли можна давати фрукт дитині, думки розділяються: деякі лікарі вважають, що краще почекати 3-х річного віку, а інші — дозволяють їсти апельсини з 10 місяців.
Оптимальним варіантом буде дати спробувати дитині половину часточки апельсина в 1 рік, після чого уважно простежити за її реакцією.
Якщо самопочуття ніяк не змінилося, то фрукт можна включати в раціон, поступово збільшуючи його кількість. У тому випадку, якщо після вживання апельсина з’явився висип, блювота або пронос, потрібно звернутися до лікаря і тимчасово не давати фрукт дитині.
Зважаючи на особливості імунної системи у дитини часто трапляється так, що з віком алергічні реакції проходять. В цьому випадку можна їсти цитрусові спокійно і без шкоди для здоров’я.
Як вибрати апельсини?
Для того, щоб фрукт приніс організму тільки користь, його потрібно правильно вміти вибрати. Адже алергічна реакція може трапитися не на сам фрукт, а на речовини, якими апельсин обробляють для поліпшення його зовнішнього вигляду.
Де краще купувати
Місце покупки не має особливого значення: хороший апельсин для дітей можна знайти як на ринку, так і в продовольчому магазині. Важливо орієнтуватися на критерії, які дозволять вибрати свій добрий врожай.
Критерії вибору
Лише поглянувши на апельсин, можна відразу визначити, чи варто його брати чи ні.
Існують певні критерії:
- Шкірка повинна бути рівномірно забарвлена в яскраво-оранжевий колір. Вона гладка, на поверхні можуть бути невеликі елементи червоного кольору.
- Плід не повинен бути занадто м’яким — це говорить про перезрілість. Також не повинно спостерігатися ознак деформації фрукта, або заломів.
- Ознака солодощі і соковитості апельсина — його важка вага при відносно невеликому розмірі, а також сильний і солодкий запах.
- Апельсини занадто великого розміру брати не слід: вони рідко бувають дійсно солодкими і смачними.
- Фрукт з вираженою верхівкою часто може бути дуже соковитим і зрілим.
Після того, як потрібний фрукт куплений, його потрібно добре помити в домашніх умовах. На шкірці можуть перебувати хімікати, бактерії та інші токсичні речовини, а організм дитини потрібно від цього захистити.
Шкірка, напхана консервантами, на дотик зазвичай виглядає дуже блискучою і гладкою. Це повинно насторожувати при покупці, такий фрукт краще залишити на прилавку.
Загальні рекомендації щодо вживання
Апельсини дітям не слід вживати до їжі: кислоти в складі потрапляють в шлунок і чинять негативний вплив на слизову органу.
Апельсиновий сік, особливо концентрований, краще пити через соломинку для запобігання ураження зубної емалі. Краще перед вживанням сік розбавляти.
У кашу або сир дитині можна додавати пару часточок апельсина, час доби особливої ролі не грає. Але краще все ж таки давати фрукт з ранку.