Чи можна дітям баклажани, з якого віку, рецепти

Більшість педіатрів радять не поспішати вводити в раціон малят настільки улюблені багатьма «синенькі». Незважаючи на велику кількість вітамінів, баклажани дітям першого року життя можуть бути шкідливі через вміст соланіну. Наполегливі спроби познайомити з ними немовлят загрожують травними розладами або алергією.

Склад і властивості

Зрілі баклажани містять багато фолієвої кислоти, провітаміну А, аскорбінки і холіну. При регулярному вживанні вони стимулюють роботу печінки, сприяють розвитку нервової системи, формуванню гострого зору. Вітамін Е в складі м’якоті володіє сильною антиоксидантною дією — захищає організм від продуктів окислення. Калій, вітамін К і залізо забезпечують здоров’я судинної системи, серця, регулюють склад крові.

Баклажани багаті клітковиною. Як у всіх пасльонових, її волокна мають пухку структуру. Травний тракт справляється з такими легше і швидше, ніж, наприклад, з білокачанною капустою. Страви з синеньких попереджають запори, не збільшуючи при цьому газоутворення.

Можлива шкода від цих овочів пов’язана з наявністю соланіну і гіркота. Дитячому ШКТ ці речовини мало підходять, бо можуть провокувати нудоту, відрижку, погіршення апетиту, симптоми отруєння.

Через незрілість ферментативної та імунної систем у дітей до 1-2 років баклажани нерідко викликають алергію. Поширені її ознаки: почервоніння шкіри, свербіж, раптова нежить, кашель, діарея.

Баклажани дітям: з якого віку

Раніше 2 років цей продукт дозволено пропонувати дітям лише за відсутності будь-яких травних порушень і схильності до алергії.

Дітям до 1,5 років баклажани в меню зайві, особливо, якщо малюк охоче їсть страви з інших овочів. При бажанні малюка або батьків розширити гастрономічний кругозір починати слід з малих порцій.

Баклажани їдять тільки термічно обробленими. Сира їх м’якоть занадто терпка і гіркувата на смак. Ці овочі добре поєднуються з іншими пасльоновими: болгарським перцем, помідорами. Можна додавати їх в рагу з капусти, моркви, квасолі, кабачків. Рекомендований спосіб приготування для дітей: відварювання, тушкування або запікання.

  1. Для першого разу малюкові достатньо 2-3 ч. л. пюре з баклажанів, не змішуючи його з іншими продуктами.
  2. Якщо дитина добре переносить продукт, його бажано додавати в звичні овочеві страви 1-2 рази в тиждень.
  3. Одноразова порція баклажанів дитині до 5 років не повинна перевищувати 150 г. Це близько половинки середнього плоду. Більш старші діти можуть визначати обсяг страв за бажанням.

Традиційні закуски з баклажанів, наприклад, ікра, малюкам не шкідливі, якщо приготовлені в домашніх умовах без оцту, перцю і гострих спецій. Промислових напівфабрикатів бажано уникати.

Смажені плоди вживати слід зрідка. Гарячий жир під час приготування швидко окислюється, а від вітамінів не залишається і сліду.

Як вибрати

Купувати синенькі бажано в сезон збору — з серпня до жовтня.

Довге зберігання приводить до перезрівання, погіршення якості плодів. Для дитячого харчування бажано вибирати невеликі: довжиною не більше 15 см. Поверхня якісних баклажанів темно-фіолетового кольору, блискуча, без плям. Плодоніжка зелена, щільно прилягає. М’якоть — світло-кремова або біла. Навпомацки зрілі овочі пружні. Якщо плоди зморшкуваті, мнуться, як здувшийся м’яч, від них потрібно відмовитися.

Баклажани для дітей: рецепти

Насіння і шкірку з плодів перед приготуванням рекомендується видаляти. Для маленьких — навіть з молодих плодів.

Суп-пюре

Для супу потрібні:

  • маленький баклажан;
  • молодий кабачок;
  • невелика картоплина;
  • помідор;
  • цибулина;
  • 2 ст. л. вершків.

Приготування:

  1. Овочі нарізати шматочками, скласти в каструлю, залити холодною водою.
  2. Варити на повільному вогні до готовності, в кінці — додати сіль.
  3. Суп трохи остудити, збити блендером до однорідності, влити вершки.

Баклажани з м’ясом

Для приготування беремо:

  • 2 невеликих плода;
  • котлетний м’ясний фарш;
  • 2 відварених яйця;
  • шматочок сиру.

Приготування:

  1. Плоди очистити, розрізати уздовж, замочити на 20 хвилин в підсоленій воді.
  2. Вийняти м’якоть з середини, заповнити порожнини сумішшю фаршу з рубаним яйцем.
  3. Сир натерти, посипати зверху.
  4. Запекти блюдо в духовці.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: