Більшість педіатрів радять не поспішати вводити в раціон малят настільки улюблені багатьма «синенькі». Незважаючи на велику кількість вітамінів, баклажани дітям першого року життя можуть бути шкідливі через вміст соланіну. Наполегливі спроби познайомити з ними немовлят загрожують травними розладами або алергією.
Склад і властивості
Зрілі баклажани містять багато фолієвої кислоти, провітаміну А, аскорбінки і холіну. При регулярному вживанні вони стимулюють роботу печінки, сприяють розвитку нервової системи, формуванню гострого зору. Вітамін Е в складі м’якоті володіє сильною антиоксидантною дією — захищає організм від продуктів окислення. Калій, вітамін К і залізо забезпечують здоров’я судинної системи, серця, регулюють склад крові.
Баклажани багаті клітковиною. Як у всіх пасльонових, її волокна мають пухку структуру. Травний тракт справляється з такими легше і швидше, ніж, наприклад, з білокачанною капустою. Страви з синеньких попереджають запори, не збільшуючи при цьому газоутворення.
Можлива шкода від цих овочів пов’язана з наявністю соланіну і гіркота. Дитячому ШКТ ці речовини мало підходять, бо можуть провокувати нудоту, відрижку, погіршення апетиту, симптоми отруєння.
Через незрілість ферментативної та імунної систем у дітей до 1-2 років баклажани нерідко викликають алергію. Поширені її ознаки: почервоніння шкіри, свербіж, раптова нежить, кашель, діарея.
Баклажани дітям: з якого віку
Раніше 2 років цей продукт дозволено пропонувати дітям лише за відсутності будь-яких травних порушень і схильності до алергії.
Дітям до 1,5 років баклажани в меню зайві, особливо, якщо малюк охоче їсть страви з інших овочів. При бажанні малюка або батьків розширити гастрономічний кругозір починати слід з малих порцій.
Баклажани їдять тільки термічно обробленими. Сира їх м’якоть занадто терпка і гіркувата на смак. Ці овочі добре поєднуються з іншими пасльоновими: болгарським перцем, помідорами. Можна додавати їх в рагу з капусти, моркви, квасолі, кабачків. Рекомендований спосіб приготування для дітей: відварювання, тушкування або запікання.
- Для першого разу малюкові достатньо 2-3 ч. л. пюре з баклажанів, не змішуючи його з іншими продуктами.
- Якщо дитина добре переносить продукт, його бажано додавати в звичні овочеві страви 1-2 рази в тиждень.
- Одноразова порція баклажанів дитині до 5 років не повинна перевищувати 150 г. Це близько половинки середнього плоду. Більш старші діти можуть визначати обсяг страв за бажанням.
Традиційні закуски з баклажанів, наприклад, ікра, малюкам не шкідливі, якщо приготовлені в домашніх умовах без оцту, перцю і гострих спецій. Промислових напівфабрикатів бажано уникати.
Смажені плоди вживати слід зрідка. Гарячий жир під час приготування швидко окислюється, а від вітамінів не залишається і сліду.
Як вибрати
Купувати синенькі бажано в сезон збору — з серпня до жовтня.
Довге зберігання приводить до перезрівання, погіршення якості плодів. Для дитячого харчування бажано вибирати невеликі: довжиною не більше 15 см. Поверхня якісних баклажанів темно-фіолетового кольору, блискуча, без плям. Плодоніжка зелена, щільно прилягає. М’якоть — світло-кремова або біла. Навпомацки зрілі овочі пружні. Якщо плоди зморшкуваті, мнуться, як здувшийся м’яч, від них потрібно відмовитися.
Баклажани для дітей: рецепти
Насіння і шкірку з плодів перед приготуванням рекомендується видаляти. Для маленьких — навіть з молодих плодів.
Суп-пюре
Для супу потрібні:
- маленький баклажан;
- молодий кабачок;
- невелика картоплина;
- помідор;
- цибулина;
- 2 ст. л. вершків.
Приготування:
- Овочі нарізати шматочками, скласти в каструлю, залити холодною водою.
- Варити на повільному вогні до готовності, в кінці — додати сіль.
- Суп трохи остудити, збити блендером до однорідності, влити вершки.
Баклажани з м’ясом
Для приготування беремо:
- 2 невеликих плода;
- котлетний м’ясний фарш;
- 2 відварених яйця;
- шматочок сиру.
Приготування:
- Плоди очистити, розрізати уздовж, замочити на 20 хвилин в підсоленій воді.
- Вийняти м’якоть з середини, заповнити порожнини сумішшю фаршу з рубаним яйцем.
- Сир натерти, посипати зверху.
- Запекти блюдо в духовці.