Брюссельська капуста для дітей деякими батьками вважається непридатною їжею. І даремно. Незважаючи на досить екзотичний вигляд, це корисний продукт, який педіатри рекомендують давати малюкам з раннього віку.
Корисні властивості брюссельської капусти
Мініатюрні зелені качанчики містять у кілька разів більше вітаміну С, фолієвої кислоти, тіаміну та рибофлавіну, ніж знаменита білокачанна капуста, смородина чи цитрусові. Крім того, у них багато калію, фосфору, сірки, заліза та інших мінералів, необхідних для повноцінного розвитку організму.
За змістом цінних амінокислот брюссельський вид є рекордсменом. У ньому виявлено лізин, аргінін, тирозин, фенілаланін та інші елементи, що беруть участь у більшості обмінних процесів та синтезі нових клітин.
Регулярна присутність цього овоча в меню запобігає розвитку внутрішніх та носових кровотеч, зміцнює імунітет, стимулює кишкову моторику. Важливою особливістю такої капусти є практична відсутність алергенних факторів. Її можна включати в меню при непереносимості багатьох продуктів харчування.
Для маленьких дітей має велике значення та структура цього овочу. Листя брюссельської капусти тонке, ніжне, без грубих волокон і прожилок, легко перетравлюється в кишечнику, рідко викликає коліки і метеоризм.
З якого віку давати дитині
Включати брюссельську капусту в прикорм можна однією з перших: після досягнення малюком 6-7 місяців.
Дітей до 1 року рекомендується годувати протертим пюре, готувати крем-суп на овочевому або нежирному м’ясному бульйоні.
Давати багато капусти вперше крихті не варто. Достатньо 1-2 ч. л. рідкого пюре. Його можна приготувати з качанчиків самостійно, відваривши в підсоленій воді або вибрати готове пюре в магазині.
За відсутності несприятливих реакцій у вигляді порушення випорожнень або шкірного висипу дозволено давати малюкові до 50 г продукту 1-3 рази на тиждень. Її можна поєднувати з іншими видами овочів: кабачком, морквою, гарбузом. Корисно використовувати як гарнір до риби та м’ясних страв. Не рекомендується вживати разом із свіжим молоком, бобовими, кондитерськими виробами.
Брюссельська капуста для дитини на 1 рік і більше не потребує ретельного подрібнення. Її можна тушкувати, класти шматочками в супи, додавати в запіканки з круп, картоплі чи м’яса.
Щодня дітям можна пропонувати до 50 г. капусти з огляду на загальний склад меню. Цим продуктом рекомендується замінювати іншу рослинну їжу, яку дитина не любить чи не переносить.
З 3 років за бажанням дітям можна давати пробувати мариновану або квашену брюссельську капусту, але не більше 30 г одноразово і не частіше ніж 2 рази на тиждень. Інакше ймовірно посилення бродіння у кишечнику.
Протипоказання
Відмовитися від вживання брюссельської капусти доведеться, якщо у дитини діагностовано панкреатит, гастрит з високою кислотністю шлунка, дискінезія жовчного міхура за гіперкінетичним типом, гастродуоденіт або коліт.
У цих випадках овоч може спровокувати загострення запалень, різкий біль у черевній порожнині, нудоту, відрижку, діарею.
Суп із брюссельської капусти для дитини
Для приготування потрібно:
- бульйон із курчати або індички: 1 л;
- 150 г брюссельської капусти;
- 1 морква;
- цибулина;
- 2 невеликі картоплини.
- зелень.
Послідовність приготування:
- Овочі відварити в бульйоні зі шматочками м’яса або фрикадельками до м’якості.
- Додати подрібнену свіжу зелень, посолити.
- Для дітей молодше року суп рекомендується протерти в пюре.