Чи можна дітям диню, з якого віку, скільки

Влітку і восени апетитних свіжих плодів так багато, що підростаючих малюків хочеться побалувати відразу усіма. Диня дітям корисна, як і все баштанні культури. Однак, незважаючи на чарівний ніжний смак цей продукт досить важкий для травлення. Поспішати вводити його в прикорм не слід.

Склад і властивості дині

За вмістом фолієвої кислоти динна м’якіть перевершує яблука і груші. Крім того, вона містить багато інших корисних речовин: вітамінів групи В, аскорбінової кислоти, каротину, калію, магнію, фосфору. Солодкий овоч сприяє розвитку зорового апарату, серцево-судинної та нервової систем, зміцнює імунітет, допомагає організму нейтралізувати токсини і небезпечні метаболіти, регулює згортання крові.

Вживання дині дуже корисно для печінки, обміну речовин, синтезу клітин м’язових і скелетних тканин.

Малюкам цей продукт допомагає зміцнювати зубну емаль. Сахара в дині відносно небагато, тому ожирінням дітям її поїдання не загрожує. Агресивних кислот продукт не містить і безпечний для слизових шлунка. Пектини в складі плодів стимулюють роботу кишечника, позбавляють від закрепів.

Але у великій кількості диня шкідлива. Прості вуглеводи в поєднанні з клітковиною провокують бродіння, здуття живота, можуть викликати розлад травлення, діарею.

При цукровому діабеті та порушеннях функцій нирок її вживання ускладнює перебіг патологій. У ранньому дитячому віці цей плід — часта причина алергії. Непереносимість пов’язана з наявністю в ньому специфічного рослинного білка. Ймовірні симптоми: закладеність носоглотки, кашель, поява висипу, риніт, сльозовиділення.

Диня дітям: з якого віку

Як би дивно це не звучало, годувати динею навіть повністю здорових малюків до 1 року небажано. Тим, хто має будь-які травні порушення або схильність до алергії продукт заборонений до 3 років.

Рекомендований період, коли дитині можна диню, — вік близько 1,5-2 років.

Конкретний час залежить від харчових переваг, послідовності запровадження в прикорм різних продуктів.

  1. У перший раз малюкові слід запропонувати невеликий шматочок очищеної від насіння і шкірки м’якоті — не більше 30 г в проміжку між сніданком і обідом.
  2. Якщо негативної реакції не буде протягом 2 діб, можна дати шматочок побільше — до 100 г.
  3. Діткам старше 2 років дозволено з’їдати до 200 г дині одноразово.

При гарній переносимості в сезон їсти продукт малюкам до 5 років можна через день. Тим, хто постарше — щодня. Бажано нарізати дині тонкими скибочками.

Поєднувати з іншими продуктами, особливо з молоком, сиром, рисом диню не слід. В іншому випадку гарантована важкість у животі, відрижка, метеоризм. Їсти її рекомендується через 1-1,5 години після основного прийому їжі, але не натще.

Якими динями годувати малюків

Кавун і диню дітям дозволено давати повністю дозрілими і тільки в сезон їх збору: з середини серпня до жовтня.

Ранні плоди з великою ймовірністю містять позамежні дози нітратів. У важкому випадку можливе сильне отруєння. Переспілі і старі теж небезпечні, так як починають бродити і викликають нетравлення. Явні ознаки інтоксикації: нудота, блювота, підвищення температури, головний біль, пронос.

З тих, що продаються пізнім літом і восени плодів теж безпечні не всі. Якісні дині завжди з рівним забарвленням, не мають вм’ятин, тріщин, темних борозен і плям. Стиглі плоди приємно пахнуть, при постукуванні видають глухий звук, у них сухі хвостики. М’якоть на зрізі повинна бути однорідна, без білих волокон, зелених і жовтих смуг біля кірки.

Вибирати рекомендується тільки сертифікований товар. Для дитячого харчування підходять дині сортів «Колгоспниця» і «Торпеда». Перший — кулясті плоди з тонкою гладкою шкіркою. М’якоть пухка, біла. Другий — середньоазіатський, з шорсткою шкіркою і медовою світло-жовтою м’якоттю. Вибирати слід невеликі, вагою не більше 3 кг. екземпляри.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: