Чи можна дітям гірчицю, з якого віку, скільки

Лікарі не радять пропонувати гірчицю дітям до повної адаптації до страв загального столу. У складі цієї приправи багато гострих з’єднань і смакових добавок. Особлива обережність потрібна при покупці готової спеції: її компоненти часто провокують алергію.

Властивості гірчиці

Мелені гірчичні зерна багаті аскорбіновою кислотою, каротином, хромом, жирними комплексами омега-3 і омега-6. Летючі ефірні олії, що додають продукту гострий смак, надають сильну антибактеріальну дію, стимулюють виділення травних ферментів.

Спеція усуває гнильні процеси в кишечнику, допомагає позбутися від метеоризму, газоутворення, покращує апетит. При регулярному вживанні — підвищує тонус судин, прискорює виділення жовчі, кровообіг, нормалізує вуглеводний обмін, підтримує гостроту зору.

Протипоказаний цей продукт при порушеннях артеріального тиску, запаленні підшлункової залози, гастритах, захворюваннях нирок, печінкової недостатності. У малюків гостра гірчиця викликає подразнення слизової рота, хворобливі відчуття. Прянощі і добавки, що входять до складу готової приправи, іноді провокують реакцію непереносимості: набряклість і почервоніння шкіри, свербіж, висипи, сльозотечу.

З якого віку давати дитині

Додавати приправу до страв рекомендується дітям з 3-4 років. У перший раз досить кількості на кінчику ножа: гірчицею можна змастити шматочок хліба або курки. Зробити це краще вранці. Якщо маляті подобається новий смак, він не скаржиться на неприємні відчуття, — продукт можна залишити в раціоні. Гірчицю дитині можна їсти 1-2 рази в тиждень або рідше. Щоб вона не завдала шкоди, одноразово слід пропонувати не більше ⅓ ч. л.

Додавати спецію можна до бутербродів, м’ясних страв, картоплі, рибі, салатів, рагу з овочів. Вибирати дітям рекомендується не традиційну вітчизняну приправу, а приготовлену за європейськими стандартами. Вона менш гірка і пекуча. М’який смак зазвичай у німецької та діжонської.

У магазині звертати увагу бажано на білий та жовтий її сорти. У складі не повинні бути присутніми: гіркий, запашний перець, оцтова есенція. Віддати перевагу краще продукту з виноградним або яблучним соком, куркумою, екстрактами запашних трав. Купувати корисніше гірчицю не в тюбиках, а в скляному посуді. Щільно закрита баночка може зберігатися в холодильнику до 30-40 діб. Розкрита упаковка — не більше 1 тижня.

Домашній рецепт гірчиці

Щоб не мучитися питанням, чи можна дитині гірчицю з магазину, простіше приготувати приправу самостійно. Для цього 3-4 ст. л. гірчичного порошку розвести гарячою водою до консистенції сметани, додати по 1 ч. л. кислого яблучного соку і цукру, ½ ч. л. рослинної олії, ретельно перемішати масу, остудити. Робити таку приправу слід перед вживанням.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: