Чи можна дітям горіхи, які, з якого віку

Користь горіхів для дітей незаперечна. У цих продуктах багато рослинного білка, жирних кислот, важливих мінеральних речовин та вітамінів. Ще вони дуже смачні і довго вмовляти малюка спробувати ласощі не потрібно. Однак при введенні плодів до раціону необхідна велика обережність.

З якого віку горіхи можна дітям

Завдяки наявності у складі важливих амінокислот, вітамінів групи В, Е, магнію, цинку, заліза та інших елементів горіхи мають зміцнюючу та оздоровлюючу дію:

  • підтримують високий рівень гемоглобіну;
  • сприяють розвитку головного мозку, серцево-судинної системи, щитовидної залози;
  • підвищують імунітет;
  • попереджають розвиток гельмінтозів;
  • зміцнюють кісткову тканину та зуби;
  • покращують травлення, стимулюють роботу кишківника.

Крім того, горіхи добре насичують — це найбільш калорійний рослинний продукт, що дуже важливо для організму, що росте. Однак поспішати знайомити малюків із ними не варто.

Лікарі радять включати горіхи до дитячого раціону не раніше 2,5 років — одними з останніх.

Адже, незважаючи на корисні властивості, це досить складний продукт для зубів та організму в цілому.

Дитина до цього періоду повинна вміти добре розжовувати тверду їжу, інакше є ризик подавитись щільними ядрами.

Ще одна причина, через яку не можна годувати горіхами дітей віком до 2 років — незрілість внутрішньої мікрофлори. Перетравлювати цей продукт повністю їхній шлунково-кишковий тракт ще нездатний. В результаті можливі здуття живота, коліки, розлади випорожнень.

Дітям, схильним до алергічних реакцій — при виявленій непереносимості, потрібно відкласти знайомство з горіхами до 4–5 років.

На цей час чутливість до багатьох потенційних алергенів знижується природним чином.

Які горіхи можна дітям

Найбільш корисними для дитячого раціону педіатри вважають фундук, ліщину та кедрові горішки.

Знайомство з продуктом рекомендується починати з одного з цих видів. Вони мають більше вітаміну Е, заліза, магнію, фосфору, що необхідні здоров’ю нервової системи та кісткової тканини.

Через 6–12 місяців можна потроху давати інші корисні горіхи дітям: солодкий мигдаль чи волоські. Це джерело комплексу омега-3 — ненасичених жирних кислот, що беруть участь у більшості обмінних процесів.

При добрій переносимості різних видів можна давати пробувати фісташки, пекан або бразильський горіх.

Знайомство з арахісом слід відкласти до 6-7 років. Він найчастіше провокує небезпечні алергічні реакції.

До категорії небажаних для дитячого харчування відносять гіркий мигдаль та кешью.

Перший може бути токсичним, оскільки містить амігдалін. Ця речовина перетворюється на кишечнику на синильну кислоту. Кешью — тропічний плід з великим вмістом жирів. До вступу в торговельну мережу його очищають, через що на поверхні часто утворюється пліснява.

Скільки горіхів можна дитині

Вперше достатньо дати 1-2 лісові плоди або фундука, 5-6 кедрових ядерців.

Щоб малюк повніше відчув їх смак, бажано роздробити горіхи ступкою. З іншою їжею змішувати їх необов’язково, адже у 2 роки малюк цілком адаптований до більшості продуктів.

До 4 років включати горіхи до раціону можна не частіше 2 разів на тиждень у кількості 10–15 г.

наприклад:

  • 4-5 плодів фундука;
  • 2 великих грецьких;
  • 1 ст. л. кедрового насіння.

Старшим дітям можна давати по 20-25 г.

Горіхи самодостатні — їх корисно їсти самостійно, між основними прийомами їжі або на десерт, поєднуючи із сухофруктами чи медом. Терті можна додавати до тіста для печива, запіканки, вівсяної каші.

Перша половина дня або полуденок – найкращий період для більшості видів. На вечерю вживати горіхи не рекомендується, бо вони не встигають засвоїтись.

Протипоказання

Будь-які види горіхів заборонені дітям при деяких патологіях:

  • порушення зсідання крові;
  • псоріазі, дерматитах, екземі та інших дерматологічних проблемах;
  • порушення у роботі органів ШКТ, ферментативної системи.

При появі у дитини після вживання горіхів свербежу, плям, підвищення температури, почервоніння слизової рота, сльозотечі, набряків губ, повік або інших частин тіла, слід негайно звернутися до лікаря.

Які горіхи вибрати

Найкращі плоди — зібрані з дерева. Добре, якщо є можливість давати малюкам горіхи, що ростуть у тій же місцевості. Зберігати врожай слід, підсушивши, у темному приміщенні, що провітрюється при кімнатній температурі. Перед вживанням необхідну кількість достатньо очистити від шкаралупи.

Чи можна дітям горіхи, куплені в магазині, залежить від їхнього стану та виду упаковки.

Очищений продукт, герметично запечатаний у промислових умовах, сертифікований та безпечний. Потрібно лише перевіряти термін його реалізації. Рекомендуються горіхи у непрозорих фольгованих пакетах.

Неочищений продукт купувати все ж таки краще. Природна оболонка зберігає всі корисні речовини і є гарантією відсутності в ядрах різних хімічних «покращувачів».

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: