Чи можна дітям халву, з якого віку, скільки

Натуральні солодощі для раціону малюків більш бажані, ніж кондитерські вироби з магазину — цукерки чи шоколад. Халва дітям дозволена вже на третьому році життя. Вона містить тільки природні компоненти, насичує організм мінералами, відновлює сили. Головне — правильно вибирати цей продукт. Через високий вміст жирів і цукру давати його потрібно нечасто і помірно.

Чим корисна і шкідлива халва

Сировиною для виготовлення традиційного східного ласощу служать подрібнене насіння, горіхи, цукрова патока або мед. Для додання солодощям пухкої повітряної структури використовують натуральні піноутворювачі з мильного або солодового кореня. Халва містить багато рослинного білка, олій і вуглеводів, тому швидко втамовує відчуття голоду. В шматочку вагою 100 г. — близько 550-600 ккал.

Горіхова і зерняна основа продукту багаті цинком, залізом, магнієм, які необхідні тканинам внутрішніх органів, м’язів і судинній системі. У тахінно халву, яку виробляють з кунжуту, багато кальцію, який потрібний для зміцнення кісткової тканини і зубної емалі.

Всі сорти солодощу насичені вітамінами групи В, А, Е, комплексами жирних кислот, антиоксидантами. Регулярне включення халви в меню корисно для формування міцного імунітету, гострого зору, центральної нервової системи, здорового серця. Натуральні ласощі допомагають налагодити нічний сон, регулюють обмінні процеси, стимулюють функції кишечника, попереджають порушення роботи головного мозку.

Шкоду халва може нанести при переїданні, захворюваннях підшлункової залози і жовчного міхура. У таких випадках вживання продукту загрожує нудотою, гіркою відрижкою, розладом травлення та сильними болями в животі. При алергії можливі ознаки харчової інтоксикації, свербіж шкіри або дерматит. Через велику кількість простих вуглеводів давати халву не можна дітям з вираженим карієсом, ожирінням, а також — хворим на цукровий діабет.

Халва дітям: з якого віку

Годувати малюків молодше 2 років цим кондитерським виробом більшість педіатрів не рекомендує. Солодкий продукт з розсипчастою структурою шкідливий для перших молочних зубів. Крім того, дитина може вдавитися його крихтами, якщо не вміє добре пережовувати щільну їжу. Період, коли можна халву дітям, — зазвичай 2,5-3 роки. При порушеннях роботи шлунка або кишечника — не раніше 5 років. Важливо, щоб у малюка не було алергії на арахіс, насіння або горіхи, з яких виробляють ці ласощі.

Загальні рекомендації:

  1. Перша порція: 5-10 г — шматочок розміром із сірникову коробку або трохи менше. Наступні — близько 20-25 г одноразово.
  2. Давати 2-3-річній дитині халву потрібно не частіше двох разів на тиждень. З 4 років дозволено їсти її 1 раз в 2 дня, але колишніми порціями. До 50 г одноразово можна з’їдати молодшим школярам.
  3. Поєднувати з іншою їжею не слід. Це самодостатній, досить важкий продукт. Кращий час для нього: через 30-40 хвилин після сніданку, обіду або полуденку.

Для маленьких дітей бажано вибирати халву без шоколадної глазурі, родзинок, шматочків карамелі та інших наповнювачів. Вони додатково навантажують шлунок і підвищують ризик алергії. Кращі види: тахинна або горіхова. У них міститься більше заліза, кальцію і жиророзчинних вітамінів. Соняшникову рекомендують вводити в раціон не раніше 5 років, так як в ній присутні мікроскопічні дози солей кадмію — токсичного металу. Арахісова дозволена тільки тим діткам, у яких відсутня алергія на бобові.

Вибирати корисніше продукт в герметичній упаковці, а не на вагу. Якісна халва має тонковолокнисту структуру без жирного блиску і плям на поверхні. Вона суха, з легким ароматом горіхів або насіння, легко ріжеться і ламається, не прилипає до зубів. Волога або в’язка маса зі слідами лушпиння, шкаралупи, — ознака порушення виробничої технології. Купувати таку дітям не можна.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: