Чи можна дітям язик: свинячий, яловичий, з якого віку

У раціоні дитини з певного віку повинні бути присутніми субпродукти. Вони є цінним джерелом тваринних білків, що містять вітаміни групи B, які не руйнуються навіть після приготування.

При виборі субпродуктів перевагу найкраще віддавати язику або печінці. Язик відмінно підходить для харчування дітей: в ньому міститься до 20% білка, який добре засвоюється організмом, присутні практично всі основні вітаміни і мікроелементи (D, B6, PP, K, цинк, калій, магній). Кількість корисних речовин вище, ніж в звичайному м’ясі. Користь вживання язика неоціненна для ослаблених дітей — продукт включають в раціон при анемії та реабілітації після інфекційних захворювань, при ниркових патологіях.

Через великої кількості активних речовин і нестачі сполучної тканини в складі не рекомендується вводити такий прикорм занадто рано: організм малюка ще важко перетравлює таку їжу. Також язик містить азотисті сполуки, які руйнуються тільки при температурній обробці, тому перед подачею його необхідно ретельно проварювати. Вміст жиру в язиці досить висока, тому не можна давати її занадто багато і часто — це може спровокувати велике навантаження на печінку і завдати шкоди здоров’ю.

Яловичий язик для дитини

Більшість педіатрів рекомендують поступово вводити яловичий язик в раціон не раніше двох років. Однак для здорової дитини цей вік може бути знижений — уточнить у свого лікуючого педіатра, чи можна дітям яловичий язик, це можна вже приблизно на рік. Не варто додавати в меню цей продукт раніше, ніж в раціоні з’явилося чисте м’ясо: курка, індичка, яловичина.

Починати прикорм варто з язика, подрібненого блендером в пюре. Первісна доза — ½ чайної ложки. Можна змішати з овочевою дитячою сумішшю, наприклад, з пюре з кабачка і кольорової капусти. Для смаку можна додати невелику кількість солі і рослинної олії. Перші кілька місяців обсяг порції не повинен перевищувати 50 г. Поступово порцію збільшують до 100 грамів.

Таку кількість язика можна давати дітям 2-3 років, в більш старшому віці порції можуть бути трохи більше, проте важливо, щоб дитина не переїдала — м’ясної страви має бути завжди менше, ніж гарніру. Найкраще подавати язик з овочами, приготованими на пару.

Не рекомендується поєднувати язик з іншими видами м’яса або жирними продуктами.

Найкраще подавати язик на обід — не варто вживати його у вечірній час, так як подібні продукти досить сильно навантажують травну систему дитини.

Чи можна дітям свинячий язик

Вводити свинячий язик дітям в прикорм можна за тими ж принципами, що і яловичий. У ньому міститься трохи більше жирів і калорій, за рахунок чого він має більш ніжну структуру. З якого віку вводити цей продукт — питання індивідуальне. Давати свинячий язик дітям до двох років краще тільки за рекомендацією педіатра. З дворічного віку можна додавати його до прикорму, поступово збільшуючи кількість.

Свинячий язик краще засвоюється у вигляді пюре і паштетів. Можна поєднувати його з гарніром з круп і овочів, подавати з галетами або чорним хлібом. Язик рекомендується подавати в якості заміни одного з м’ясного прикорму раз в тиждень. Найчастіше додавати в раціон не варто — це досить важкий і калорійний продукт.

В 1 рік язик може бути присутнім в меню в якості додаткової добавки, що підвищує поживну цінність прийому їжі, в 2 роки його вже можна вводити як повноцінне блюдо.

Як приготувати язик для дитини

Годувати дитину можна тільки відвареним язиком: спочатку його вимочують в холодній воді близько години, потім варять, злегка посоливши, 2-3 години.

Скільки варити за часом, залежить від розміру язика — чим молодша тварина і менше язик, тим коротше час варіння. Після приготування з язика потрібно зняти шкірку і добре промити. Вода, в якій варився язик, дітям не підходить через високий вміст екстрактивних речовин — бульйон давати малюкам не можна!

Пюре з язиком

Найпростіше приготувати пюре з язика з овочами.

Будуть потрібні такі інгредієнти:

  • язик (свинячий або яловичий);
  • овочі (кольорова капуста або кабачок);
  • сіль.

Спочатку язик добре проварюють, очищають. Овочі також варять в підсоленій воді. Всі інгредієнти поміщають в чашу блендера і подрібнюють до однорідної консистенції. Пюре можна посолити і додати трохи рослинної олії.

Протипоказання, обмеження, рекомендації

Розбираючись, чи можна дітям язик, необхідно пам’ятати про можливі протипоказання. Його не дають дітям, які страждають на астму, харчові алергії, розладами шлунково-кишкового тракту, які передбачають спеціальну дієту. При наявності інших хронічних захворювань при введенні цього продукту буде потрібна консультація педіатра.

Важливо ретельно стежити за реакцією малюка на нову їжу: при перших ознаках шлунково-кишкових розладів або алергії продукт видаляють.

Як вибирати язик для дитини

Необхідно купувати охолоджений, ще не заморожений продукт без ознак тривалого зберігання. Хороший язик має рівний рожевий колір м’якоті та щільну консистенцію. Сірий або розм’якшений язик купувати не варто — або він зберігався занадто довго, або був попередньо заморожений.

Відповідаючи на питання, чи можна давати язик дітям, варто відзначити, що підійде тільки виключно свіжий, правильно приготований продукт. Зберігати готовий язик можна не довше трьох днів, проте в ідеалі краще вживати його відразу після приготування.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: