Чи можна дітям інжир, з якого віку, скільки

Зрілі плоди інжиру можна давати дітям як корисні ласощі. Крім цукру вони містять багато вітамінів і мікроелементів. Але вводити цей продукт в раціон для малят потрібно потроху, стежачи за самопочуттям. Як і будь-які фрукти, інжир може викликати алергічну реакцію або нетравлення.

Користь і шкода від інжиру

М’якоть свіжих плодів містить майже 25% вуглеводів, а в’ялених і сушених — до 50%. Через високий вміст цукру їх зазвичай використовують для приготування десертів. Ще інжир багатий органічними кислотами, вітамінами групи В, С, каротином, залізом, фосфором і калієм. Його корисно вживати для зміцнення м’язів, серця, судинної системи, для розвитку структур головного мозку. Речовини, що містяться в цих плодах, підтримують правильний обмін речовин, гостроту зору, надають нейропротекторну дію — заспокоюють та нормалізують сон.

Любителі інжиру відрізняються стійкістю імунітету, вони швидко відновлюють фізичні сили після активних ігор або напруженої розумової роботи, рідше інших хворіють на грип, не відчувають проблем з рівнем гемоглобіну, діяльністю жовчного міхура або печінки. Вітамін К, що міститься в цих фруктах, покращує згортання крові. Клітковина стимулює кишкову моторику, оберігаючи від запорів. З обережністю інжир дітям дають при схильності до карієсу, поганому стані зубної емалі, порушеннях вуглеводного обміну, високому рівні глюкози в крові. Заборонені вони при вираженому ожирінні, цукровому діабеті та важких ураженнях нирок.

Інжир дітям: з якого віку

Загальна рекомендація: включати його в раціон малят з 9-10 місяців. До цього часу дитяче меню вже необхідно збагатити декількома видами плодів: яблуками, грушами, сливами та ягодами.

Прикорм бажано починати з компоту або напіврідкого пюре з сухофруктів:

  • в перший раз дати близько 1 ч. л. — після сніданку чи обіду;
  • при відсутності протягом доби алергічної реакції на продукт — збільшити обсяг в 2-3 рази;
  • поступово порцію можна довести до 3 великих плодів.

Діткам до 2 років рекомендується попередньо замочувати промитий сушений інжир в окропі на 15 хвилин, потім розтирати до пастоподібного стану. В’язка маса цілих плодів може прилипати до зубів, ускладнюючи жування. У 2,5-3 роки можна пропонувати розмочені сухофрукти без подрібнення, спостерігаючи, як дитина справляється з ними. Зазвичай утруднення викликає пережовування безлічі дрібних кісточок. Малюкові потрібно пояснити, що вони їстівні. Свіжий інжир рекомендується пропонувати дітям в 3-4 роки. На відміну від сухофруктів він менш солодкий і смачний. При бажанні спробувати одноразово слід давати від 0,5 до 2 середніх плода.

У тиждень 1-2-річним малюкам бажано вживати цей фрукт не частіше двох разів. Інакше можуть виникнути проблеми з роботою кишечника через велику кількості клітковини і цукру. Дітки старшого віку можуть їсти страви з інжиром або плоди в натуральному вигляді через день.

Як готувати і вибирати

Поєднувати смокви рекомендується з молочними продуктами: сиром, м’якими сирами, йогуртами, свіжим і кип’яченим молоком. Подрібнений розпарений інжир хороший для пирогів, тістечок або печива. Така начинка набагато корисніше традиційного варення і джемів. До того ж, вона не вимагає додаткового додавання цукру. Дітям старше 3 років можна пропонувати фруктові салати, страви з м’яса, овочеві рагу з додаванням соусу з інжиру. Або давати його в натуральному вигляді замість цукерок на десерт. Якщо дитина не любить фрукт через наявність кісточок, можна обмежити раціон компотом або киселем.

Вибирати для дитячого харчування слід плоди легких світлих тонів, вони менш алергенні. Сухофрукти рекомендується купувати не вагові, а в герметичній упаковці. Якісний продукт може бути з білястим цукровим нальотом на поверхні (як на фото вище), але не повинен мати темних плям, запаху цвілі та бути вологим.

 

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: