Чи можна дітям картоплю, з якого віку, як готувати

Це відносно безпечний прикорм, з яким практично не виникає проблем ні у малюків, ні у батьків. Картопля для дитини — ситний продукт, що легко перетравлюється, джерело рослинного білка, вуглеводів і цінних біологічних речовин.

Користь і шкода картоплі

Цю культуру недарма називають другим хлібом. Картопля швидко і надовго вгамовує почуття голоду, поєднується з більшістю продуктів. У складі популярних коренеплодів знаходиться багато крохмалю, рослинних амінокислот, калію, магнію. Молоді бульби містять аскорбінову кислоту, вітаміни групи В, залізо. Вживання їх в їжу допомагає запобігти розвитку анемії, зміцнює судинну систему, серцевий м’яз, корисно для тканин внутрішніх органів і крові.

Речовини, що знаходяться в картоплі, нормалізують секреторну функцію шлунка та запобігають розвитку запалень. Клітковина легко перетравлюється, стимулює кишкову моторику. Картопля підтримує правильний обмін речовин, сприяє кращому засвоєнню продуктів тваринного походження: молока і м’яса. Це важливо для незрілої травної системи малюків. Включати картоплю в раціон рекомендується при схильності до харчової алергії.

Шкода овоча пов’язана зазвичай з наявністю крохмалю. У великій кількості картопля провокує накопичення зайвої ваги та призводить до порушення вуглеводного обміну.

Виключати або строго обмежувати її необхідно при цукровому діабеті і деяких ендокринних патологіях.

Картопля дітям: з якого віку

Коренеплід відноситься до продуктів, включених в раціон малят грудничкового віку. При недостатньому наборі ваги його не забороняється давати дітям з 6 місяців. Однак педіатри радять вводити картоплю в прикорм на 1-2 місяці пізніше, після інших овочів: кабачка, капусти і моркви. Це дозволить відразу готувати комбіновані страви, збагачуючи меню корисними речовинами.

Грудничкам до 1 року продукт пропонують тільки відварений: у вигляді однорідного пюре без жирів. Для кращого засвоєння в продукт можна додавати материнське молоко, розводити сумішшю або відваром.

  1. Перша порція картоплі для малюка: 0,5-1 ч. л.
  2. При відсутності нетравлення і інших негативних симптомів обсяг поступово збільшують до 50-60 г.
  3. Діткам старше 1 року порції можна довести до 150 г, при подачі — помірно солити.

Пропонувати картоплю дитині до 2 років рекомендується 2-3 рази на тиждень. Починаючи з однорічного віку в продукт дозволено додавати потроху козяче або коров’яче молоко, сметану, вершкове масло. Зазвичай діти їдять картоплю і страви з неї дуже охоче. З скільки місяців можна картопляне пюре дітям, читайте в цій статті.

Як готувати картоплю

Коли малюк навчиться добре жувати, рекомендується давати йому печену в мікрохвильовці, духовці, відвареною в мундирі картоплю шматочками, тушковану з м’ясом, рибою, овочами та в складі супів. Для дитячого харчування хороші запіканки, вареники, рагу. Картопляне борошно рекомендується для приготування домашньої локшини, печива.

Молоді бульби добре використовувати для приготування овочевих салатів в сирому вигляді. Такі страви можна давати дітям з 4-5 років за бажанням.

Смажену картоплю потрібно обмежувати. Калорійність такого продукту часто перевищує норму в кілька разів, а гарячий жир і крохмаль утворюють шкідливі сполуки. Особливо шкідливі картопля-фрі і чіпси. Пробувати їх раніше 10 років не слід. Малюків з 4-5 років періодично, не частіше 2 разів на місяць, можна годувати домашніми дерунами, або картопляними котлетами.

Тушкована картопля дитині

Інгредієнти:

  • молода картопля — 300 г;
  • болгарський перець — 1 шт .;
  • невелика морква;
  • цибулина;
  • яловичий бульйон — 1 склянка;
  • зелень, лавровий лист.

Приготування:

  1. Картоплю нарізати кубиками, залити бульйоном, поставити на повільний вогонь.
  2. Коли закипить, додати в каструлю нашатковану цибулю і моркву, подрібнений перець.
  3. В кінці варіння покласти зелень, лавровий лист.

Картопля з кабачком для дитині

  1. Бульби та кабачок очистити від шкірки, нарізати тонкими плоскими скибочками.
  2. Сковороду або форму змастити топленим маслом, викласти овочі, чергуючи шари, злегка посолити.
  3. Збити 2 курячих яйця з ⅓ склянки сметани, залити в форму.
  4. Запекти в духовці.

Курка з картоплею для дитини

  1. Філе курки порізати шматочками розміром 1-2 см.
  2. Обсмажити 5 хвилин на сковороді з рослинною олією і нашаткованою цибулиною і морквою.
  3. Скласти в каструлю, додати порізану скибочками картоплю, трохи вершків, води або бульйону, посолити.
  4. Тушкувати 30-40 хвилин.

Цей рецепт картоплі для дітей можна змінити, поклавши печериці або помідори.

Питання вибору

Купувати дітям корисніше молоду картоплю або міцні бульби середнього розміру: вимиті, з рівною сухою поверхнею, без плям і пророслих очок. Слід надавати перевагу до середньостиглих сортів з білою м’якоттю. Товару, упакованого в непрозорі пакети, покритого шаром грунту, з запахом вогкості потрібно уникати.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: