Це відносно безпечний прикорм, з яким практично не виникає проблем ні у малюків, ні у батьків. Картопля для дитини — ситний продукт, що легко перетравлюється, джерело рослинного білка, вуглеводів і цінних біологічних речовин.
Користь і шкода картоплі
Цю культуру недарма називають другим хлібом. Картопля швидко і надовго вгамовує почуття голоду, поєднується з більшістю продуктів. У складі популярних коренеплодів знаходиться багато крохмалю, рослинних амінокислот, калію, магнію. Молоді бульби містять аскорбінову кислоту, вітаміни групи В, залізо. Вживання їх в їжу допомагає запобігти розвитку анемії, зміцнює судинну систему, серцевий м’яз, корисно для тканин внутрішніх органів і крові.
Речовини, що знаходяться в картоплі, нормалізують секреторну функцію шлунка та запобігають розвитку запалень. Клітковина легко перетравлюється, стимулює кишкову моторику. Картопля підтримує правильний обмін речовин, сприяє кращому засвоєнню продуктів тваринного походження: молока і м’яса. Це важливо для незрілої травної системи малюків. Включати картоплю в раціон рекомендується при схильності до харчової алергії.
Шкода овоча пов’язана зазвичай з наявністю крохмалю. У великій кількості картопля провокує накопичення зайвої ваги та призводить до порушення вуглеводного обміну.
Виключати або строго обмежувати її необхідно при цукровому діабеті і деяких ендокринних патологіях.
Картопля дітям: з якого віку
Коренеплід відноситься до продуктів, включених в раціон малят грудничкового віку. При недостатньому наборі ваги його не забороняється давати дітям з 6 місяців. Однак педіатри радять вводити картоплю в прикорм на 1-2 місяці пізніше, після інших овочів: кабачка, капусти і моркви. Це дозволить відразу готувати комбіновані страви, збагачуючи меню корисними речовинами.
Грудничкам до 1 року продукт пропонують тільки відварений: у вигляді однорідного пюре без жирів. Для кращого засвоєння в продукт можна додавати материнське молоко, розводити сумішшю або відваром.
- Перша порція картоплі для малюка: 0,5-1 ч. л.
- При відсутності нетравлення і інших негативних симптомів обсяг поступово збільшують до 50-60 г.
- Діткам старше 1 року порції можна довести до 150 г, при подачі — помірно солити.
Пропонувати картоплю дитині до 2 років рекомендується 2-3 рази на тиждень. Починаючи з однорічного віку в продукт дозволено додавати потроху козяче або коров’яче молоко, сметану, вершкове масло. Зазвичай діти їдять картоплю і страви з неї дуже охоче. З скільки місяців можна картопляне пюре дітям, читайте в цій статті.
Як готувати картоплю
Коли малюк навчиться добре жувати, рекомендується давати йому печену в мікрохвильовці, духовці, відвареною в мундирі картоплю шматочками, тушковану з м’ясом, рибою, овочами та в складі супів. Для дитячого харчування хороші запіканки, вареники, рагу. Картопляне борошно рекомендується для приготування домашньої локшини, печива.
Молоді бульби добре використовувати для приготування овочевих салатів в сирому вигляді. Такі страви можна давати дітям з 4-5 років за бажанням.
Смажену картоплю потрібно обмежувати. Калорійність такого продукту часто перевищує норму в кілька разів, а гарячий жир і крохмаль утворюють шкідливі сполуки. Особливо шкідливі картопля-фрі і чіпси. Пробувати їх раніше 10 років не слід. Малюків з 4-5 років періодично, не частіше 2 разів на місяць, можна годувати домашніми дерунами, або картопляними котлетами.
Тушкована картопля дитині
Інгредієнти:
- молода картопля — 300 г;
- болгарський перець — 1 шт .;
- невелика морква;
- цибулина;
- яловичий бульйон — 1 склянка;
- зелень, лавровий лист.
Приготування:
- Картоплю нарізати кубиками, залити бульйоном, поставити на повільний вогонь.
- Коли закипить, додати в каструлю нашатковану цибулю і моркву, подрібнений перець.
- В кінці варіння покласти зелень, лавровий лист.
Картопля з кабачком для дитині
- Бульби та кабачок очистити від шкірки, нарізати тонкими плоскими скибочками.
- Сковороду або форму змастити топленим маслом, викласти овочі, чергуючи шари, злегка посолити.
- Збити 2 курячих яйця з ⅓ склянки сметани, залити в форму.
- Запекти в духовці.
Курка з картоплею для дитини
- Філе курки порізати шматочками розміром 1-2 см.
- Обсмажити 5 хвилин на сковороді з рослинною олією і нашаткованою цибулиною і морквою.
- Скласти в каструлю, додати порізану скибочками картоплю, трохи вершків, води або бульйону, посолити.
- Тушкувати 30-40 хвилин.
Цей рецепт картоплі для дітей можна змінити, поклавши печериці або помідори.
Питання вибору
Купувати дітям корисніше молоду картоплю або міцні бульби середнього розміру: вимиті, з рівною сухою поверхнею, без плям і пророслих очок. Слід надавати перевагу до середньостиглих сортів з білою м’якоттю. Товару, упакованого в непрозорі пакети, покритого шаром грунту, з запахом вогкості потрібно уникати.