Чи можна кавун дітям, з якого віку, скільки

Кавун дітям в родині прагнуть давати обов’язково, як тільки вдається його купити. І як інакше: адже соковита м’якоть така солодка і ароматна, а розжувати її малюки можуть без проблем. Але причини для побоювань все ж є. У ранньому віці ця баштанна культура часто провокує алергію, а нітрати, що містяться в ній, викликають отруєння.

Корисні властивості кавуна

Наїстися кавуном досхочу неможливо, адже він майже цілком складається з води. А ось спрагу гігантська ягода втамовує відмінно, підтримуючи одночасно сольовий баланс. Калію і магнію в соку досить для зміцнення серця і м’язів. Аскорбінова кислота, каротин і рибофлавін регулюють обмінні процеси, посилюють імунний захист організму. Лікопін та інші антиоксиданти нейтралізують шкідливі метаболіти.

Кавунова м’якоть містить чимало заліза і корисна для профілактики анемії.

Шкода від кавуна для дітей часто пов’язана з алергією. Проявляється вона при несвоєчасному введенні в раціон або при індивідуальній непереносимості. Можливі симптоми: шкірний висип, набряклість і почервоніння слизових, нежить, сльозотеча. Заборонено їсти кавун дітям, хворим на діабет або пієлонефрит.

Кавун дітям: з якого віку можна

Педіатри вважають його дорослою їжею і не рекомендують давати дітям раніше 2 років.

При бажанні познайомити малюка з соковитими ласощами раніше потрібно дотримуватися обережності:

  • пропонувати не більше 1 ч. л. протертої м’якоті або соку за один раз;
  • не поєднувати кавун з іншими продуктами;
  • уважно спостерігати за самопочуттям дитини наступну добу.

Момент, коли дитині можна кавун, батьки визначають самі.

Навіть при наявності у дитини зубів в перший час кавун необхідно подрібнювати, щоб не пропустити кісточки. Хоча великої шкоди при ковтанні вони не приносять, малюк може ненавмисно вдавитися, поранити ясна або язик. М’якоть бажано вибирати з середини плода, там вона найбільш солодка і пухка.

Чи можна дітям кавун, заготовлений про запас, наприклад, мочений або консервований? Якщо в заготовках не використовувалась велика кількість солі, спецій, зроблені вони в домашніх умовах, пробувати такий продукт нешкідливо з 7-8 років. Але в невеликих кількостях і не частіше 1 разу на тиждень.

  1. Максимальна порція кавуна малюкам до 2 років — 50 г.
  2. Тим, хто постарше, обсяг можна збільшити до 100 г.
  3. З 6 років можна давати скибочки, навчивши правильно виймати і випльовувати кісточки.

Гризти кавунові кірки не слід. Саме в них сконцентровані нітрати. Не варто пропонувати ласощі малюкам у вечірні години, особливо, якщо вони ще не звикли контролювати діурез. Сечогінний ефект кавуна вночі послужить погану службу. Добре, якщо діти їдять кавун до полудня.

Які кавуни вибирати

Баштанних, що продаються на початку літа, потрібно уникати, якими б привабливими вони не здавалися. Ранні кавуни не вирощуються традиційним чином. Набір їх ваги і дозрівання відбувається під впливом азотистих речовин. А м’якоть іноді забарвлюється штучно і присмачується цукром ззовні. Стати жертвою таких технологій можна в прямому сенсі.

Сезон збору врожаю кавунів починається в серпні і триває до кінця вересня. Тільки в цей період їх вживання безпечно.

Пізніше давати баштанні — кавуни та дині малюкам небажано. Перезрілі плоди втрачають вітаміни, сік починає бродити.

Для дитячого раціону підходять невеликі — вагою до 5 кг. екземпляри. Рекомендується вибирати сорти з чітким контрастним малюнком. У якісних зрілих кавунів блискуча, дуже міцна кірка. На поверхні обов’язково повинно виділятися жовта пляма — знак достиглих під сонцем плодів. На стук такі кавуни відгукуються глухо, при стисненні тріщать. Хвостики у них сухі. М’якоть — яскраво-червона, дуже ароматна, сахариста на зрізах, яка легко виділяє сік. Прожилки в її товщі білі, без жовтизни.

Купувати необхідно тільки сертифікований продукт. В точках продажів вони повинні знаходитися в спеціальних піддонах, а не бути звалені на підлозі. Неприпустимо купувати кавуни часточками або половинками. Різати плоди потрібно вдома, попередньо вимивши кірки з милом. Інакше в м’якоть може потрапити бруд і шкідливі мікроби.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: