Деякі батьки ставляться до цих морепродуктів з побоюванням, виключаючи їх з раціону малюків через наявність високого ризику алергії. Педіатри ж вважають, що креветки дітям давати можна, так як в них міститься комплекс основних вітамінів, мінералів та амінокислот. Важливо лише дотримуватися обережності.
Чи корисні креветки
Популярні морські гади мають в складі всі вітаміни групи В, включаючи рибофлавін і фолієву кислоту в біодоступної формі. Серед цінних мінералів: фосфор, сірка, цинк, які беруть участь у всіх типах обміну, формуванні нервової системи, зорового апарату, кровотворенні, синтезі м’язових і кісткових тканин. У всіх видах багато жирних кислот Омега-3, необхідних для здоров’я судин. Натрій, кальцій і йод забезпечують нормальну діяльність ендокринних залоз.
Вітаміну D, життєво необхідного в дитячому віці для розвитку скелета, в креветках більше, ніж в жирних сортах риби. А засвоюється він швидше і легше.
Хітин, яким насичений морепродукт, надає очищаючу дію, стимулює моторику, виводить токсини з кишечника.
Але незважаючи на масу корисних властивостей, вживати цих ракоподібних у великій кількості дітям не можна. Через присутність в м’ясі солей миш’яку і ртуті вірогідні інтоксикації. Незріла імунна система може гостро відреагувати на велику кількість білка, навіть якщо схильності до харчової алергії немає.
Креветки дітям: з якого віку
Креветки не підходять для прикорму немовлят і дітей до 2 років.
У деяких випадках: при нестачі білка в організмі та відразі до інших тварин продуктів, малюка можна знайомити з ними трохи раніше — з 15-18 місяців. Якщо хоча б один раз у дитини виникали ознаки харчової алергії, креветками годувати її раніше 4-5 років не слід.
Вибирати для дитячого раціону бажано холодноводні традиційні види, виловлені в Атлантиці або на Далекому Сході. Великі королівські і тигрові, особливо тайванські, частіше вирощують на спеціальних фермах з використанням антибіотиків. Крім того, великі особини накопичують багато токсичних солей і можуть провокувати отруєння.
Щоб ясно зрозуміти, чи можна дітям креветки, в перший раз досить запропонувати не більше 1 штуки. Бажано не в складі салату, без соусу і приправ. Морепродукт слід відварити для дитини спеціально і дати окремо від інших блюд.
Алергія імовірна протягом 2-3 діб, протікати може різко: з набряками, порушенням дихання, дерматитом. З цієї причини під рукою необхідно мати антигістамінні препарати швидкої дії.
Якщо несприятливих реакцій на креветки не піде, включати їх в меню можна до 2 разів на тиждень:
- дітям 2-3 років: до 50 г одноразово;
- в 4-5 років: до 80 г
- в 6 років і старше: до 100-120 г
Як готувати креветки дитині
Звичайний спосіб приготування: відварювання в підсоленій воді. Для підкреслення смаку в неї можна додавати скибочку лимона або трохи соку. Тримати креветки в окропі рекомендується не більше 3 хвилин, інакше вони стають жорсткими. Дозволено також обсмажувати їх на сковороді з невеликою кількістю рослинної олії.
У салатах поєднувати морепродукти корисно з м’якоттю свіжого авокадо, огірком, вареними яйцями, зеленню.
Корисно варити смачні супи з овочами. А ще креветками можна замінювати традиційні котлети, подаючи їх з рисом, вермішеллю або картопляним пюре.
Питання вибору
Креветки можна купити в магазині чи на ринку. Їх пропонують клієнтам в ресторанах, готелях, в закордонних поїздках. Однак не завжди цим продуктом варто пригощати малюків. Якщо до моря далеко і поласувати свіжим уловом не представляється можливим, кращий заморожений.
Якісні креветки завжди мають на упаковці всю інформацію про виробника, терміни та умови зберігання.
Вони приблизно одного розміру, з трохи зігнутими тільцями і загнутими всередину хвостиками. Колір м’якоті — світло-сірий, панцири можуть бути злегка потемнілими. Неочищений продукт в крижаній глазурі краще, ніж очищений. Упаковка не повинна містити снігу, великої кількості зламаних вусиків. Варені креветки повинні бути рожевими, з ніжним соковитим м’ясом і пряним ароматом.