Чи можна дітям квас, з якого віку

Пряний освіжаючий напій на основі чорного хліба чи фруктів у нас прийнято вживати чи не з пелюшок. Особливо популярний він у теплу пору року. Але через специфічний склад та наявність алкоголю квас дітям у ранньому віці може бути шкідливий. У перші роки життя педіатри не радять пропонувати його малечі.

Вплив квасу на організм

Закваска для приготування цього смачного напою — сусло, що перебродило, з житніх сухарів, буряків, яблук, груш або інших плодів. Для посилення бродіння в деякі види квасу додають дріжджі. В результаті відбувається зброджування вуглеводів із виділенням невеликої кількості спирту. Готовий продукт містить їх зазвичай 0,5-12%.

Крім алкоголю натуральний квас, залежно від сировини, насичений антиоксидантами, дубильними речовинами вітамінами групи В, Е, аскорбіновою кислотою, калієм, фосфором, залізом, цинком. Він має легку антибактеріальну дію, покращує апетит, активізує обмін речовин, роботу травного тракту, виводить токсини, запобігає розвитку запорів, регулює водно-сольовий баланс.

При регулярному вживанні квас зміцнює імунітет, сприяє мінералізації зубної емалі та кісток, покращує стан шкіри та волосся.

Однак користь напій може принести лише зрілому організму. За часів, коли жовті бочки влітку стояли на кожному розі міських вулиць, рідко хтось замислювався, чи можна дітям пити квас. Їм напували малюків замість компоту. Багато батьків і зараз впевнені у його невинності. І дарма.

У дітей віком до 3 років квас може спровокувати сильну відрижку, коліки в животі, підвищення газоутворення, нудоту або діарею. А алкоголь, що міститься в ньому, здатний викликати отруєння.

Квас дітям: з якого віку, як і скільки давати

З трьох років малюкам можна рідко давати легкий натуральний квас, приготовлений без дріжджів, з невеликою кількістю цукру. Домашній фруктовий: яблучний, малиновий або абрикосовий. Такі напої приємніші на смак і практично безалкогольні. До 5-річного віку дитину можна напувати квасом не частіше 2 разів на тиждень.

Напій для дітей не повинен бути холодним навіть у спеку. Оптимальна температура: близько 20 °С. Одноразова порція: 150-200 мл.

Пити квас рекомендується самостійно, між їдою. Інакше ризик газоутворення та появи колік зростає.

Дітям старше 5 років дозволено бездрожжевий хлібний квас або окрошка на його основі. У напій за бажанням замість цукру можна додавати мед. При щоденному вживанні не рекомендується більше 1 склянки домашнього квасу на добу.

Напій промислового виготовлення дозволено дітям не раніше ніж 7 років. Пити його слід не частіше ніж 2 рази на тиждень.

По можливості перевагу слід віддавати квасу власного виготовлення з якісної води та основи. Це єдиний безпечний та корисний варіант. Пляшковий квас часто містить консерванти, вуглекислоту, штучні ароматизатори та шкідливі добавки, а вітамінів у ньому практично немає. Фактично це імітація справжнього квасу, звичайне газування, яке не підходить маленьким дітям.

Бочковий купувати дитині також небажано. Його якість, дотримання умов виробництва та зберігання перевірити неможливо.

Обережність при вживанні квасу

Не варто пити його на повний шлунок або перед сном, інакше ймовірно здуття живота, печія, посилена відрижка. Вранці чи першій половині дня квас приносить більше користі.

Не рекомендується зловживати цим напоєм. У великих кількостях: більше 300 мл на день він дратує слизові шлунково-кишкового тракту, призводить до підвищення кислотності шлунка, посилення діурезу, зневоднення, втрати кальцію. При підозрах на виразкові утворення, гастрит чи коліт від квасу слід відмовитись.

Квас слід зберігати в холодильнику трохи більше тижня. Старий втрачає всі корисні властивості, стає токсичним, у ньому можуть розмножуватись небезпечні мікроби. Якщо готовий напій знаходився у посуді без кришки у теплому приміщенні більше 2 годин, його краще вилити.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: