Чи можна дітям квашену капусту, скільки?

Чи можна дітям квашену капусту і чи варто взагалі включати її в раціон, залежить від віку, харчових переваг і стану травної системи. Незважаючи на масу корисних властивостей, це досить важкий продукт. До його вживання існує багато протипоказань.

Вплив продукту на дитячий організм

В процесі квашення капустяний сік бродить під впливом молочної кислоти. Готовий продукт містить пробіотичні і пребиотичні культури, що перетравлюється легше, ніж свіжий овоч. Солона і квашена капуста — цінне джерело вітамінів і мінералів. Аскорбінової кислоти має майже в 5 разів більше, ніж в цитрусових.

Крім неї, продукт містить:

  • тіамін;
  • рибофлавін;
  • фолієву кислоту;
  • токоферол;
  • каротин;
  • залізо;
  • фосфор;
  • кальцій;
  • бор;
  • цинк;
  • мідь.

Без цих елементів неможливе повноцінне функціонування організму, правильний обмін речовин, формування і зміцнення тканин.

До специфічних властивостей продукту відноситься його здатність стимулювати виділення шлункового соку, ферментів підшлункової залози, жовчі, активізувати роботу кишечника.

Капустяний розсіл поліпшує апетит, має антимікробну дію, посилює імунітет, перешкоджає інтоксикацій, позбавляє від безсоння, допомагає в лікуванні лямбліозу і гельмінтозів.

Насиченість ферментами, натрієм і харчовими волокнами робить квашену капусту дітям молодше 2 років невідповідною стравою.

Травний тракт малюків непристосований розщеплювати грубу клітковину, а сік і кислоти можуть провокувати підвищення газоутворення. Енергетична цінність соління невелика — всього 20 ккал / 100 г. Повноцінної їжею цей продукт служити не може.

З якого віку можна включати в харчування

Користь квашена капуста може принести дітям старше 2,5-3 років.

У перший раз пропонувати дитині продукт слід в складі страви з нейтральним або м’яким смаком, наприклад, картопляним пюре. Досить 1-2 ст. л.

Розведений навпіл з водою розсіл в профілактичних цілях або для поліпшення апетиту можна пити з 2 років: по ½ склянки.

Якщо малюкові блюдо категорично не подобається, не потрібно наполягати. До специфічного гострого присмаку продукту звикають не відразу.

Щоб зробити його більш привабливим, рекомендується:

  • замочувати капусту перед вживанням на 5-10 хв. в підсолодженої воді, щоб видалити зайву кислоту;
  • додавати рафіновану рослинну олію.

Включати в меню продукт можна 1-2 рази в тиждень. Дітям старше 4 років можна пропонувати порцію до 100 г. Після 7 років при гарній переносимості їсти овоч можна за бажанням в складі будь-яких страв або самостійно.

З чим поєднувати

Інші продукти з кислим або гострим смаком в поєднанні з квашеною капустою для дитячого харчування не підходять. Не можна додавати в неї гірчицю, хрін, ріпчасту сиру цибулю, журавлину. Небажані також мариновані або солоні огірки та гриби.

Велика кількість солі, гіркоти та кислоти провокують подразнення слизових шлунково-кишкового тракту, викликають зайве відділення ферментів, можуть призводити до нудоти, нетравлення і колік.

Рекомендовані страви з квашеною капустою для малюків:

  • вінегрети без приправ;
  • щі на курячому бульйоні або вегетаріанські;
  • вареники.

Можна додавати її в якості гарніру до відварного м’яса або котлет. Важливо пам’ятати, що термічна обробка призводить до втрати значної частини вітамінів. Але в тушкованому або відварному вигляді квашену капусту можна дітям в більшій кількості, так як вона легше переробляється в шлунково-кишковому тракті.

Як заквасити

Спосіб швидкої закваски:

  • нарубане капустяне листя на 10 секунд залити крутим окропом;
  • злити воду, додати сіль: 1 ст. л. на 1 кг;
  • скласти капусту в банку, прикривши щільною тканиною або папером, залишити дозрівати в темному місці при кімнатній температурі на 7 днів.

Сік в результаті такої стимуляції буде виділятися і бродити швидше.

Протипоказання до вживання

Відмовитися від включення квашеної капусти в дитяче меню необхідно при патологіях шлунка, печінки, кишечника, схильності до метеоризму, діареї та запальних захворюваннях нирок.

Симптомом непереносимості продукту можуть бути різкі коліки, здуття живота, часті порушення стільця.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: