Чи можна дітям лимон, з якого віку, скільки

Лимон для дітей багато батьків вважають малоподходящим продуктом через різкий кислий смак і небезпеку алергії. Однак педіатри радять не нехтувати цим фруктом, адже він містить багато вітамінів і речовин, корисних для здоров’я. Слід лише правильно годувати їм дитину.

Користь і шкода від лимонів

Вітаміну С в соковитих цитрусових трохи менше, ніж в смородині та інших ягодах, але в цих фруктах він довше зберігається і краще засвоюється. Цедра і м’якоть містять фітонциди, що знищують шкідливі мікроби. Тому лимон так корисний при зниженому імунітеті, застудах і різних інфекціях. Лимонний сік містить багато антиоксидантів, виявляє легку потогінну і жовчогінну дію та пригнічує гнильні процеси. Фруктові кислоти покращують апетит і стимулюють виділення травних ферментів. Пектини благотворно впливають на роботу кишечника.

Регулярне вживання лимонів сприяє кращому засвоєнню заліза, кальцію, попереджає розвиток гепатитів, захворювань нирок, стоматитів. Протипоказанням до їх вживання є ерозивна поразка слизових ротової порожнини, шлунка, гастрити, виразковий коліт, метеоризм, болі в животі незрозумілого походження.

З якого віку дітям дають лимон

Встановлено, що малюкам, мами яких без проблем їли лимони під час вагітності, рідше страждають від алергії. Їм пропонувати цитрусові можна вже з 8-10 місяців. Решті — з 1-1,5 років. Тим, хто страждає непереносимістю будь-якого продукту, краще відкласти знайомство з цими плодами до 3-4 років.

Чай з лимоном дитині і інші напої, наприклад, компот, можна давати вже з 1 року, додаючи в рідину по 1-2 краплі свіжого соку. У перший раз слід запропонувати таке питво окремо від основного годування і інших нових продуктів. Ознаки можливої ​​непереносимості: сльозотеча, свербіж, почервоніння шкіри або висип. Чи можна дітям лимон, стає ясно протягом декількох годин.

Діткам до 2 років досить напоїв з лимонним соком 2-3 рази в тиждень. Особливо корисні вони взимку, коли захисні сили організму знижуються. Тим, хто постарше, можна пропонувати очищені скибочки фруктів без кісточок. Щоб вони не були надмірно кислими, можна попередньо ошпарювати м’якоть окропом або посипати цукром. До 3 років їсти можна по 1-2 тонких скибочки 2-3 рази в тиждень. Діткам 4-5 років рекомендується пропонувати лимон до 5 разів на тиждень: в натуральному вигляді, з чаєм, в складі вітамінних сумішей. Корисно додавати його в десерти, м’ясні і рибні страви, заправки для салатів.

Нерідко буває, що діти їдять лимон дуже охоче, не звертаючи уваги на концентрацію кислоти в ньому. Це пояснюється незрілістю смакових рецепторів. Малюки менш дорослих чутливі до багатьох речовин. Однак зловживати цитрусовими, з’їдаючи більше 2-3 скибочок одноразово, не слід. Інакше можлива відрижка і подразнення слизових. Рекомендується також навчити дитину регулярно полоскати рот водою після їжі, щоб кислота не пошкодила зубну емаль.

Лимон для імунітету дітям

Фізично ослабленим, схильним до ГРВІ, тонзилітам і ангінам малюкам засоби на основі лимона допомагають боротися з інфекцією, коли хвороба вже почалася, а також корисні для профілактики. Сильний профілактичний ефект роблять мед і лимон для дітей, що застосовуються спільно. Обидва продукти містять багато вітамінів, протимікробних, протизапальних речовин, підсилюють дію один одного. А якщо до цієї суміші додати імбир, вийде дієвий засіб, що зміцнює імунітет.

Засіб для імунітету слід готувати з цільних плодів зі шкіркою. Цедра містить багато фітонцидів і бактерицидної ефірної олії. На 1 лимон середнього розміру потрібно 3 ст. л. меду і шматочок імбирного кореня вагою 15 г.

  • лимон обшпарити окропом, подрібнити разом зі шкіркою в м’ясорубці;
  • імбир очистити і дрібно натерти, з’єднати в мисці з лимонною м’якоттю;
  • додати в масу мед і ретельно змішати.

Покласти суміш у скляний посуд. Давати дитині по 1 ч. л. щодня через 1 годину після їжі вранці. Під час хвороби — пропонувати засіб двічі в день разом з теплим питтям.

Вибирати для дітей рекомендується тільки повністю зрілі пружні лимони яскраво-жовтого забарвлення без плям і пошкоджень на поверхні. При розрізі якісних плодів відчувається сильний аромат та рясно виділяється сік. Зберігати плоди потрібно в холодильнику. Цілі можна складати в паперові пакети, а розрізані — в миску з невеликою кількістю холодної води, щоб вони не засихали.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: