Чи можна дітям макарони, з якого віку, скільки

Локшина, вермішель, спагетті, ріжки — найпопулярніший і доступний гарнір для більшості страв. Знайти його можна на будь-якому столі щодня. Тому не дивно, що макарони для дітей стають звичною їжею в ранньому віці. Адже вони швидко насичують, добре перетравлюються і рідко викликають алергію. Але обережність при введенні цього продукту в прикорм все ж не завадить.

Чим корисні і шкідливі макарони

До складу напівфабрикатів з сухого тіста входять: рослинний білок і складні вуглеводи. Якісні макарони містять калій, марганець, залізо, вітаміни групи В. Ці речовини беруть участь в синтезі нових клітин, формуванні нервової системи та кісткової тканини. Вони необхідні для загального обміну речовин, кровотворення, повноцінної роботи внутрішніх органів і судин.

Регулярне включення якісних макаронів в дитячий раціон попереджає діарею, підвищення газоутворення, допомагає нейтралізувати токсини в крові і кишечнику. Вуглеводи в міру розщеплення поповнюють організм необхідною енергією, швидко втамовують голод, відновлюють і підтримують сили.

Але, готуючи дітям страви з макаронів, не можна забувати про наявність в них великої кількості крохмалю і високу калорійність. Малюкам з надмірною вагою, цукровим діабетом цей продукт не рекомендується. Обмежувати його потрібно при схильності до запорів, захворюваннях печінки. Протипоказані макарони також при непереносимості пшеничного білка — глютену. В останньому випадку рекомендується альтернатива: вироби з рисового, амарантового або гречаного борошна.

Макарони дітям: з якого віку

Починати годувати немовлят стравами з вермішеллю і локшиною можна в один час з картоплею, кашами з злаків. Зазвичай це період до 1 року: з 8-10 місяців. Точний вік залежить від швидкості росту зубів. Малюк повинен вміти добре жувати, — адже макарони НЕ подрібнюють в однорідне пюре. Головна вимога: вибирати вироби м’яких сортів, а варити — до повної готовності, а не до стану «аль-денте».

Основні рекомендації:

  • перша порція: не більше 1,5 ст. л. продукту, в ранкові або обідні години: відварених макаронів або супу з локшиною;
  • не слід давати цей продукт з жирними соусами або м’ясом, перша страва має бути досить пісною: з ложечкою сметани, масла або бульйоном;
  • ніяких нових продуктів, крім звичних в наступні 2-3 доби.

Які макарони можна дітям?

До 2 років при відсутності непереносимості рекомендується їсти спеціальні сорти для малюків і ті, які швидко розварюються. Вживати їх рекомендується до 3 разів на тиждень порціями по 50-70 г. Давати бажано як самостійну страву з заправкою з сметани або вершкового масла, а не гарнір до котлет. З добавок дозволені тушковані овочі, наприклад, томати або кольорова капуста. Можна готувати страви зі збитим яйцем або нежирним сиром.

З рибою або м’ясними добавками спагетті і ріжки слід готувати дітям старше 2-2,5 років. При цьому потрібно уникати жирної свинини, баранини, смажених відбивних, шпику, гострих приправ, вершкового або пряного томатного соусів. У віці до 5 років розмір однієї порції — до 150 г. Включати макарони в меню можна до 4 разів на тиждень. Вироби різних форм і розмірів дають простір фантазії. Будь-яке нудне блюдо можна перетворити гарніром з кольорових макаронних спіральок або черепашок. А використовуючи їстівні букви або цифри — поєднати прийом їжі з першими уроками.

Для раціону малюків потрібно вибирати вироби тривалого варіння: традиційні «дорослі» або дитячі. Можна купувати ріжки і спагетті, пофарбовані морквяним соком або шпинатом. Важливо перевіряти термін і умови їх зберігання. Герметично упаковані макарони краще вагових. Продуктами швидкого приготування годувати маленьких ні в якому разі не можна.

Макарони для дітей: рецепти

Дорослі страви: паста-Карбонара або болоньєзе в дитячому раціоні небажані. Давати їх пробувати слід не раніше 8 років. Велика кількість жиру і спецій в такій їжі можуть викликати у малюків травні порушення. А звичка вживати регулярно призводить до ожиріння.

Спагеті для дітей підходять з тюфтельками, битками, котлетками з кролика, птахи, телятини, тушкованим минтаєм, тріскою. Рекомендується готувати страви з мінімальною кількістю жирів, без обсмажування продуктів: супи чи запіканки. Хороший варіант — домашня локшина з пшеничного або гречаного борошна.

Відварені макарони дитині

Закип’ятити воду в каструлі або мультиварці, додати трохи солі: близько ½ ч. л. на 1 л., кілька крапель олії. Вироби засипати в окріп і варити на середньому вогні 10-15 хвилин. Готовність перевірити виделкою. Рідину злити, макарони відкинути на сито, додати на вибір розтертий сир, сметану, вершкове масло, посипати сиром.

Суп з макаронами для дитини

На 1,5 л. води:

  • 8-10 фрикадельок з яловичини або курки;
  • морквина;
  • цибулина;
  • ½ склянки дрібної вермішелі;
  • картоплина;
  • 1 ст. л. томатного пюре, зелень.

Воду закип’ятити, всипати подрібнені овочі, порізану кубиками картоплю і фрикадельки. Через 10 хвилин додати вермішель, томатне пюре, злегка посолити, варити ще 5 хвилин. У готовий суп додати зелень.

Молочні макарони для дітей

Поставити на вогонь 1 л молока. Коли закипить, посолити, всипати ¾ склянки короткої локшини: домашньої або звичайною. Варити, помішуючи, 15 хвилин. У готовий молочний суп додати 1 ч. л. цукру і 20 г вершкового масла.

Запіканка з макаронами для дітей

Відварені ріжки (300 г) скласти в форму з невисокими бортами, зверху засипати зеленим горошком: ½ банки. Приготувати заливку: збити 3 яйця з 100 г сметани. Масу посолити і акуратно вилити в макарони. Запекти в духовці до рум’яної скоринки.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: