Чи можна дітям оселедець, з якого віку

Хоча рибу в прикорм рекомендується вводити вже на першому році життя, давати оселедець дітям педіатри поспішати не радять. Незважаючи на масу корисних властивостей цей продукт досить важко засвоюється. Крім того, він дуже жирний, а через наявність складних білків часто викликає алергію у маленьких.

Корисні і шкідливі якості оселедця

За кількістю білка ця риба на першому місці. У неї багатий амінокислотний склад, що поєднується з комплексом омега-3, жиророзчинних вітамінів: А, D, Е. У оселедця присутня більшість з’єднань групи В, в тому числі тіамін, піридоксин і досить рідкісний цианокобаламин. Її вживання корисно для зорового апарату, центральної нервової системи, вироблення гормонів, підтримки обміну речовин, профілактики рахіту. Що входять до складу м’якоті цинк, селен і магній беруть участь у формуванні судинної системи, зміцнюють серце, знешкоджують токсини. Йод забезпечує нормальну функцію щитовидної залози.

Залізо, яким багатbq оселедець, насичує кров киснем, допомагає засвоєнню поживних речовин, попереджає розвиток анемії. Кальцій і фосфор сприяють формуванню міцної кісткової тканини і зубної емалі. Ці елементи містяться у свіжій і солоній риби, та зберігаються в ній і після термічної обробки. За вмістом антиоксидантів, особливо вітамінів А і Е, відварний або печений оселедець трохи поступається слабосоленому. Маринована риба підвищує виділення травних соків, покращує апетит.

Через велику кількість жирів оселедець протипоказаний при гепатитах і захворюваннях жовчного міхура. Солону рибу не можна їсти при гастритах, патологіях нирок, серця, схильності до набряків, ожиріння. Шкода такої риби буває пов’язана з наявністю в ній личинок гельмінтів, прихованими гнильними процесами і використанням небезпечних консервантів в розсолі. У маленьких дітей її вживання загрожує важкими харчовими отруєннями, кишковою інфекцією, глистовими зараженнями.

Оселедець дітям: з якого віку

Цю рибу бажано вводити в раціон однією з останніх, після знайомства малюка з пісними видами: минтаєм, тріскою, лососем, хеком. Оптимальний період для оселедця: з двох років або пізніше.

У цьому віці пропонувати дитині годі й традиційну солону, а тільки термічно оброблену рибу. Навіть якщо малюк наполегливо просить спробувати пряний шматочок, потурати йому не варто. Здоровим дітям без схильності до харчової алергії вирішувати потроху їсти малосольного оселедець безпечно не раніше 3 років.

Загальні рекомендації:

  • вперше запропонувати шматочок риби або фаршу з неї вагою близько 5 г .: вранці, в обідній час, краще без добавок і гарніру;
  • якщо алергічної реакції немає, наступну порцію можна збільшити до 15-25 г .;
  • дітям 2-3 років бажано вживати оселедець не частіше 1 разу на тиждень;
  • 4-5-річним малюкам не зашкодить включати її в раціон кожні 3-4 дні, з’їдаючи одноразово до 40-50 г.

В якому вигляді можна давати оселедець дитині

Потрошки: оселедцеве молочко і ікру маленьким дітям давати рекомендується не раніше 7 років. Жиру вони концентрують більше, ніж м’язові волокна. Якщо дитина просить цю частину риби, можна запропонувати її з картоплею або відвареним рисом. Свіжий оселедець бажано запікати або варити на пару: з овочевим гарніром, травами. Це кращі способи приготування, що зберігають смак і максимум корисних речовин. Малюкам шматочки риби потрібно ретельно очищати від кісточок. Перед приготуванням філе можна змочувати соком лимона, він розчинить залишившиїся. Смажити її вкрай небажано: такий продукт втрачає всі вітаміни, жири в ньому окислюються і стають шкідливими.

Солону рибу корисніше готувати в домашніх умовах з свіжомороженої сировини. Це убезпечить продукт від хімічних домішок та консервантів, знизить ризик алергії. Вибирати оптимально атлантичну велику і жирну. У якісного оселедця блискучі опуклі очі, блискуча срібляста на черевці шкірка, пружне щільне м’ясо з ароматом моря. Пресерви з численними добавками для дитячого раціону не підходять.

Розсіл слід робити помірної насиченості, без оцту, додаючи в нього лише сіль, цукор і прянощі.

Такий оселедець дитині можна пропонувати:

  • з відвареною картоплею;
  • робити з нею бутерброди;
  • рубані закуски для тарталеток з вареним яйцем і огірком;
  • рибний салат з картоплею і овочами.

Ці страви дозволені зрідка і помірно, не частіше двох разів на місяць. Маслом або майонезом змащувати солоний оселедець не потрібно, вони зайві. Гострі спеції: гірчиця, маринована цибуля можуть подразнювати слизові, без них теж слід обійтися. Традиційний оселедець під шубою дітям давати небажано. Рецепт бажано змінити, прибравши майонез і ріпчасту цибулю.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: