Чи можна дітям печінку тріски, з якого віку, скільки

Консервована печінка тріски — цінний і поживний продукт, багато дієтологів рекомендують включати його в раціон здорового харчування. Однак часто у батьків виникає питання — чи можна дитині печінку тріски, і в якому віці починають додавати цей продукт в меню.

Користь і шкода печінки тріски

У тріскової печінки міститься велика кількість корисних мікроелементів і вітамінів: магній, залізо, фтор, йод, фолієва кислота, вітаміни А, С, D, групи B. Також це джерело ненасичених жирів (Омега-3 кислот), які позитивно впливають на роботу серцево-судинної системи, розвиток кістково-м’язової тканини, покращують роботу мозку і дозволяють нормалізувати обмін речовин.

Печінка тріски дуже швидко засвоюється організмом, допомагає зміцнити імунітет і запобігає анемії.

Тріскова печінка дуже калорійна: 400 ккал в сирому продукті і близько 600 в приготованому. Саме тому продукт можна вживати тільки в помірних кількостях, щоб не спровокувати навантаження на шлунково-кишковий тракт. Зловживати печінкою не варто також і тому, що в ній висока концентрація мікроелементів, які, будучи в надлишку, можуть заподіяти шкоду здоров’ю дитини.

З якого віку можна дітям

Педіатри мають різні точки зору на питання, чи можна давати печінку тріски дітям. З якого віку це робити, і в яких кількостях, залежить від багатьох чинників. Тому перше, що потрібно зробити — проконсультуватися зі своїм сімейним лікарем.

Загальні рекомендації такі: для повноцінного вживання тріскової печінки дитячий організм дозріває приблизно в 2 роки або трохи пізніше. Раніше цього терміну починати вводити такий прикорм не рекомендується — це досить жирна їжа, і організм дитини в рік або раніше погано пристосований до її перетравлювання.

Особливо корисна печінка підліткам і школярам — вона допомагає в розвитку стрімко зростаючого організму і незамінна при високих розумових навантаженнях в школі.

У виняткових випадках, коли мова йде про серйозний недолік мікроелементів, які складно заповнити іншими способами, можна почати вводити печінку раніше, приблизно в 1 рік, проте це питання має перебувати на суворому контролі педіатра.

Існує також ряд протипоказань до застосування печінки тріски:

  • алергія на рибу і морепродукти;
  • гіпотонія;
  • проблеми зі щитовидною залозою;
  • камені в нирках і інші захворювання сечовидільної системи.

У всіх цих випадках необхідна консультація лікаря, найкраще буде перестрахуватися і виключити продукт з раціону.

Правила годування

Через великий вміст жирів дітям можна печінку тріски не в чистому вигляді, а в поєднанні з овочевими пюре або ж у складі різних корисних закусок. Багато дітей не люблять специфічного смаку цього продукту, тому найкраще або змішувати печінку з яйцем, або подавати з хлібом у вигляді бутербродів.

Годувати дитину трісковою печінкою варто не частіше 1-2 разів на тиждень, порція повинна бути невеликою. Найкраще вводити такий прикорм в першій половині дня або в обід — перед сном жирних продуктів варто уникати.

Доповнюють печінкою раціон дитини поступово, уважно спостерігаючи за реакцією організму на нову їжу. При перших ознаках алергії або розладах травлення, годування слід припинити.

Як правильно вибирати і зберігати печінку тріски

Натуральну печінку тріски в масовому продажі знайти буває непросто — але переживати не варто, всі корисні речовини добре зберігаються і в консервованому продукті. Вибирати магазинну печінку потрібно уважно, щоб не зіткнутися з зіпсованим або неякісним продуктом.

Найбільш корисними будуть консерви, придбані в приморських містах або недалеко від них — чим менше часу риба транспортувалася, тим більше в ній зберігається корисних речовин.

Упаковка повинна бути чистою, без видимих ​​пошкоджень, яка не роздута. На ній має бути чітко протягнутий в пресі або вибитий термін придатності. При найменших ознаках порушення цілісності упаковки від покупки печінки потрібно відмовитися. Банка не повинна видавати ніяких звуків при струшуванні.

Оптимально вибирати консерви з печінки, у складі яких немає великої кількості сторонніх інгредієнтів: допускається наявність жиру, лаврового листа, чорного перцю, цукру і солі. Рослинний білок, консерванти та інші небажані компоненти — ознака неякісного продукту.

Термін придатності закритої упаковки становить 2 роки, а відкриту банку можна зберігати в холодильнику не більше доби.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: