Чи можна дітям персики, з якого віку, скільки

Персики для дітей — найбажаніші ласощі влітку. Ароматні солодкі плоди приводять у захват більшість малюків і рідко кому припадають не до смаку. Однак для першого прикорму педіатри їх не радять. Соковита м’якоть — досить сильний алерген і вимагає великої обережності.

Властивості плодів

Персики містять багато лимонної, яблучної та інших органічних кислот. Вони стимулюють виділення шлункового соку, покращують апетит, перешкоджають розвитку бродіння в кишечнику.

Вітамін С, рибофлавін, тіамін і фолієва кислота регулюють обмінні процеси в клітинах, зміцнюють нервову систему та імунітет. Магній і калій беруть участь в розвитку м’язів і міокарда. Цинк, марганець і фосфор забезпечують здоров’я внутрішніх органів, а залізо підтримує рівень гемоглобіну в крові, захищає клітини від кисневого голодування. Персики багаті пектинами і харчовими волокнами. Їх корисно вживати при схильності до запорів.

Через велику кількість кислот і фруктози соковиті плоди можуть принести шкоду при запальних захворюваннях шлунка, кишечника. Відмовитися від них доведеться хворим на цукровий діабет, а при порушеннях вуглеводного обміну слід дотримуватися обережності, регулярно перевіряючи показники крові. Велика кількість цих фруктів може посилювати виплеск інсуліну. Чи можна дітям персики в таких випадках, повинен вирішити лікар.

Персик дитині: з якого віку

Оптимальний вік для знайомства малюків з персиками: 9-10 місяців.

До цього віку зазвичай дитина регулярно їсть банани, яблука, груші, капусту та іншу рослинну їжу. Дітям на штучному харчуванні можна давати ці фрукти на 1-2 місяці раніше. При схильності до харчової алергії прикорм персиками бажано відкласти до 1,5-2 років.

Немає єдиної думки про те, в якому вигляді пропонувати малюкам плоди. Одні батьки впевнені, що м’якоть повинна проходити обов’язкову термічну обробку, інші дають лише сік, треті годують дітей відразу свіжими персиками. В останньому випадку педіатри не заперечують, так як фрукти ці м’які і соковиті. Важливо лише, щоб організм малюка добре реагував на продукт.

  1. Перша порція персиків — близько 1 ч. л. соку, напіврідкого пюре або шматочок плоду без шкурки вагою 2-3 г. Можна використовувати готове фруктове харчування в баночці.
  2. Пропонують новий продукт в ранкові години: через 30-40 хвилин після сніданку.
  3. Поступово порції збільшують: 50 г одноразово малюкам до 1 року, 80 г — діткам 1-2 років. У 3-4 роки рекомендується їсти до 150 г фруктів.
  4. Персики бажано включати в раціон до 3 разів на тиждень. Можна давати їх самостійно, готувати напої та десерти, поєднувати з іншими соковитими фруктами, сиром, кашами, йогуртами та морозивом.

Свіжі плоди дітям до 2 років потрібно обов’язково очищати від шкірки, кісточок, великі — різати скибочками. Коли дитина навчиться справлятися з цілими фруктами, — зазвичай до 2,5-3 років, залишиться лише ретельно їх промивати. Плоди недостатньо обполіскувати під краном. Їх слід замочувати в теплій воді на 5 хвилин, потім обдавати окропом. Тільки так з шорсткої шкурки видаляються найдрібніші забруднення.

Корисні тільки сезонні плоди: вони дозрівають з червня по серпень. Вибирати рекомендується пружні екземпляри середнього розміру, вагою до 100 г, без м’ятих бочків і плям, з легким ароматом.

Рецепти дітям

Для дитячого раціону кращі страви з персиків без великої кількості інгредієнтів.

Пюре з персиків для дитини

  1. Вимити плоди та відварити протягом 10 хвилин на пару, злегка остудити.
  2. Зняти шкірку, вийняти кісточки, протерти м’якоть через сито або подрібнити в блендері.
  3. Можна додати в масу трохи кефіру або йогурту.

Пюре відмінно підійде дітям до 2 років. Давати його можна як десерт або доповнення до основного годування.

Персиковий компот на зиму

  1. Очищені від кісточок фрукти засипати цукром: 300 г на 1 кг персиків, розкласти в літрові банки, заповнивши до ⅓ об’єму.
  2. Закип’ятити воду і залити її в банки.
  3. Простерилізувати.
  4. Три доби витримати компот при кімнатній температурі, потім винести на холод.

Малюкам взимку напій потрібно пропонувати злегка підігрітим разом з фруктами: на полуденок або після основного блюда.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: