Чи можна дітям сало свині, з якого віку

Незважаючи на популярність цей продукт не відноситься до життєво необхідних. Дітям же давати його слід з великою обережністю. Чи можна дитині сало, деякі батьки питають педіатрів чи не з колискового його віку. Є й ті, що пропонують немовлятам шматочки шпику замість соски, — позначаються традиції старших поколінь.

Властивості свинячого сала

Майже на 90% натуральний свинячий шпик складається з жиру. Молоде сало швидко засвоюється, добре насичує, постачає організм необхідною енергією. Його рекомендують включати в раціон при фізичному виснаженні. Крім великої кількості калорій — близько 800 на 100 г, воно містить цінні жирні кислоти: комплекс омега-3, омега-6, ліноленову, лінолеву, олеїнову, арахідонову. Ці сполуки підтримують загальний обмін речовин, беруть участь в синтезі гормонів, забезпечують нормальну роботу судин, центральної і периферичної нервової системи.

Жир, що міститься в салі, допомагає всмоктуванню вітамінів А, Е, D та нейтралізує деякі токсини, ще запобігає дефіциту кальцію, заліза, цинку та фосфору. Невелика кількість шпику, що вживається регулярно, корисна для відновлення клітин, кровотворення, травлення, м’язової, суглобової і кісткової тканин. Але за умови, що організм досить дозрів для його засвоєння.

Маленьким дітям сало може нашкодити, тому що воно перевантажує печінку і затримує відділення жовчі. Приготоване з великою кількістю солі і спецій, воно може викликати набряки, нетравлення, тяжкість і здуття живота. З’їдений шматок копченого шпику — різку нудоту. Малюкам із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, нирок, зайвою вагою цей продукт протипоказаний.

Сало дітям: з якого віку

У перші роки життя досить інших джерел жирів: молока, вершкового і рослинного масел, м’яса. Надлишок ліпідів, що надходять в печінку, не приносить користі організму. До 2 років сало свиняче дітям пропонувати небажано. Та й традиційні способи його заготовки: копчення, маринування, соління, годяться лише для дорослих. Подібний прикорм малюків в віці 1 року і молодше може привести до важких порушень травлення. Якщо в родині шпик і смалець — звична їжа, давати їх дитині можна, коли вона адаптується до загального столу. При схильності до харчової алергії — не раніше 4 років.

Далеко не всім дітям подобається аромат і смак цього продукту. Тим, хто не проти, рекомендується спробувати тонку скибочку відвареного сала. Дати його зручніше разом зі шматочком свинини або хліба. Топлений жир можна додати в овочеве рагу або в інше гаряче блюдо.

  1. Перша порція повинна бути не більше 5 г. Кращий час для сала — обідній. Якщо протягом дня після вживання у малюка не виникає неприємних відчуттів, можна потроху включати продукт в меню.
  2. Діток до 4 років не варто годувати стравами з салом частіше 1 разу в тиждень. Тих, хто старше — пригощати можна до двох разів.
  3. Лише один раз без наслідків для травлення рекомендується з’їдати до 20 г цього продукту. Зазвичай дають його з чорним або цільнозерновим пшеничним хлібом.

Якщо малюкам не подобається смак чистого шпику, його використовують для супів, страв з м’ясного фаршу, соусів, жаркого. Традиційну смажену на салі картоплю пропонувати дітям можна не частіше 1-2 разів на півроку. Це дуже важке блюдо навіть для дорослих. Те ж стосується свинячих шкварок. Солоне сало дітям дозволено зрідка, як і продукт гарячого копчення: без перцю і інших гострих спецій.

Яке сало вибрати

Сільське сало для дитячого харчування краще магазинного, так як зазвичай воно більш м’яке і смачне. Але воно повинно проходити обов’язкову санітарну перевірку. Вибирати рекомендується шматки з грудинної частини або спинки: вони соковитіше, часто з прожилками м’язової тканини.

Якісне сало молочно-біле, лискуче, з тонкою шкірою без щетини, свіжим м’ясним ароматом. У холодильнику його зберігають загорнутим в щільний папір або фольгу 1-2 доби. Якщо необхідний більш тривалий період — продукт заморожують, розділивши попередньо на порційні шматки.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: