Чи можна дітям щавель, скільки, з якого віку

Годувати дітей щавлем у перші роки життя лікарі не рекомендують, незважаючи на масу корисних властивостей цього продукту. У його складі дуже багато кислот, що агресивно впливають на незміцнілі внутрішні органи.

Користь і шкода щавлю

Соковите щавлеве листя концентрує багато вітамінів і мінералів, серед яких є майже вся група В, К, аскорбінова та нікотинова кислоти, каротин, залізо, фосфор, мідь, калій та магній. Завдяки цьому регулярне вживання зелені запобігає розвитку анемії та покращує згортання крові. Органічні кислоти підтримують обмінні процеси, сприяють повноцінному відділенню жовчі, покращують апетит, стимулюють процеси травлення.

Щавель допомагає позбутися запорів, запобігає затримці зайвої рідини в організмі, насичує організм антиоксидантами, покращує жировий обмін, знижує активність патогенної мікрофлори, зміцнює імунну систему.

Це невибаглива трава, що дозріває раніше більшості овочів та ягід. Використовувати її можна вже у квітні чи травні. Але до продуктів дитячого харчування віднести корисну зелень важко через наявність великої кількості агресивних кислот: щавлевої та лимонної.

Солі щавлевої кислоти змінюють склад сечі та легко випадають в осад. При порушеннях у роботі видільної системи вживання щавлю може спровокувати початок сечокам’яної хвороби, запалення нирок. Крім того, ця кислота завдає шкоди слизовим органам ШКТ. У майбутньому це загрожує розвитком гастриту або панкреатиту. Вживання щавлю в ранньому віці може призвести до порушення засвоєння кальцію та крихкості кісткової тканини.

Щавель дітям: з якого віку

Через насиченість кислотами включати цю зелень у меню малюків можна потроху з 3 років.

Сирий щавель дітям давати не можна, його необхідно відварювати чи тушкувати. Термічна обробка знижує концентрацію агресивних речовин у листі.

3–5-річним дітям продукт дозволено подавати у складі фруктових компотів, супів чи запіканок не частіше ніж 2 рази на тиждень. В одній порції повинно бути не більше 2-3 маленьких листків.

Переважно можна поєднувати щавель з молочними продуктами, м’ясними та овочевими бульйонами, крохмалистими та зеленими овочами:

  • морквою;
  • картоплею;
  • кабачком;
  • капустою;
  • шпинатом.

Перші страви можна подавати в теплому або трохи охолодженому вигляді.

Дітям старше 5 років за бажання можна давати пробувати свіжі листочки щавлю: додавати їх у салати або окрошку. Одноразово порція продукту не має перевищувати 30 г. Це приблизно 4–5 листя середнього розміру.

Суп із щавлю дітям

Нескладний у приготуванні рецепт.

Інгредієнти:

  • м’ясний бульйон: курячий або яловичий;
  • морквина;
  • солодкий перець;
  • цибулина;
  • кольорова капуста;
  • кілька картоплин;
  • листя щавлю;
  • кріп петрушка.

Приготування:

  1. У киплячий бульйон додати нарізану цибулю, терту моркву, перець, розділену на суцвіття капусту.
  2. Коли овочі стануть м’якими, додати картоплю.
  3. За 5 хвилин до готовності — подрібнений щавель та іншу зелень.
  4. Суп можна заправити сметаною.
  5. Можна перед вживанням пюрувати, але не обов’язково.

Зберігати блюдо довгий час небажано. Корисніше щоразу готувати свіжу порцію.

Який щавель корисніший

Дітям рекомендується вибирати молоду свіжу зелень, бажано щойно зрізану. Велике листя краще використовувати тільки для приготування бульйонів. Варити їх необхідно вдвічі довше: щонайменше 10 хвилин.

Заморожений щавель використовувати можна, якщо зелень зберігає після розморожування природну структуру, не змінює смаку та не має стороннього запаху.

Ознаки непереносимості та протипоказання

Багатьом малюкам подобається кисла соковита зелень і вони готові жувати її у великих кількостях. Однак не можна забувати про норму, в якій можна вживати щавель дітям.

Наслідком його переїдання може бути сильна кисла відрижка, печія, оскомина, хворобливі відчуття у черевній порожнині, розлад стільця. Імовірна і алергічна реакція з боку шкірних покривів: сверблячий висип або почервоніння.

Не можна вживати щавель при захворюваннях та функціональних порушеннях роботи нирок, печінки, жовчного міхура, шлунка, підшлункової залози та кишечника, наявності каменів.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: