Чи можна дітям шпинат, з якого віку, скільки вживати

Зелені овочі — джерело основних вітамінів і мінералів для організму. У шпинаті їх міститься набагато більше, ніж в ягодах або фруктах. З цієї причини овоч при відсутності протипоказань рекомендують включати в раціон малят обов’язково.

На відміну від щавлю його листя менш насичені кислотами і більше підходять для дитячого шлунка. Але, як і всі види прикорму, цей продукт вимагає обережного підходу.

Користь і шкода шпинату

Клітковина його листя менш груба, ніж у капусти, але не гірше очищає кишковий простір і виводить токсини. Вживання шпинату м’яко позбавляє від закрепів і попереджає їх розвиток.

Соковита зелень багата на рослинний білок, каротин, фолієву і нікотинову кислоти, вітамін С, кальцій, мідь, калій, йод, сірку, цинк, залізо. Шпинат підтримує формування тканин нервової системи, нормальну роботу судин, серця, щитовидної залози, процеси кровотворення, загальний обмін речовин, попереджає анемію. Він корисний для скелета, зорового апарату та клітин шкіри.

Антиоксиданти та інші активні речовини в його складі допомагають боротися з шкідливими метаболітами, протистояти агресії зовнішніх забруднювачів. Калорій і цукру в шпинаті трохи, тому їсти його без побоювань можуть діти із зайвою вагою.

Нашкодити шпинатові листя можуть при порушеннях обміну сечової кислоти і запальних захворюваннях шлунка, печінки, нирок. Алергічні реакції на зелень також вірогідні, хоча і рідше, ніж на інші продукти.

Шпинат дітям: з якого віку

Дітям до 1 року, приблизно з 7-8 місяців можна потроху пропонувати гомогенізоване пюре зі шпинату. На другому році — перші та другі страви з вареним листям.

Сирий овоч можна включати в раціон малят старше двох років, додаючи його в салати і смузі. На початковому етапі можна використовувати готовий прикорм для немовлят або готувати пюре самостійно. Головне — не додавати в нього цукру і солі. Відварені на пару або в окропі розтерті листя можна трохи здобрювати рослинною олією, дитячою сумішшю або грудним молоком.

  1. Перша порція шпинату — близько 1 ч. л. пюре. Пропонувати новий продукт краще вранці, щоб поспостерігати за реакцією.
  2. Якщо не виникає небажаних симптомів, порцію збільшують в 2 рази, потім доводять до 50 г.
  3. Шпинат можна дітям до 3 разів на тиждень. У 2-3 роки обсяг продукту — не більш 50 г одноразово. З 4 років за бажанням дитині можна давати овоч частіше: до 5 разів на тиждень.

Перед приготуванням зелень промивають струменем холодної води, замочують на 5 хвилин або обдають окропом. Для салату використовують молоде листя, з великих зрізають грубі прожилки.

Поєднувати зелень можна з сирною масою, яйцями, курячим м’ясом, огірками, редискою, будь-якими видами крохмалистих плодів. Щоб не дратувати слизові, небажано давати шпинат дітям з дуже кислими овочами або фруктами: ревенем, гранатами, щавлем чи лимонами.

Шпинат дітям: рецепти

Пропоновані страви підходять для харчування малюків з 1-1,5 років. Їх приготування займає мінімум часу і інгредієнтів.

Суп зі шпинатом для дитини

На 10 свіжого листя: 1 цибулина, 2 ст. л. вершків, яйце, 1 морква, 400 мл води або бульйону, шматочок курячого філе. М’ясо відварити, додати в гарячий бульйон подрібнені моркву, цибулю і шпинат. Через 5 хвилин — ввести збите сире яйце. Готовий суп посолити, заправити вершками. Можна збити в пюре. Порція: 150-200 мл.

Омлет зі шпинатом

50 г зелені порізати, потушкувати в 1 ст. л. вершкового масла на сковороді. Пару яєць збити з ¼ склянки молока, покласти сіль. Омлетною масою залити шпинат і запекти під кришкою.

Як вибирати і зберігати

Шпинат дітям рекомендується вибирати свіжий, з тонкими пружними листочками без плям і пошкоджень. Зберігати овоч можна не більше двох діб. Якщо вам необхідний запас — бажано заморожувати, обернувши плівкою. Час термічної обробки такого продукту — не більше 3 хвилин.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: